Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettajilla on kelvottomat taidot tietotekniikassa

Oppilaat oppivat tietotekniikkaa lähinnä kotonaan ja vapaa-ajallaan, eivät niinkään koulussa

Kotimaa
 
Opettaja: Tietotekniikka antaa oppilaillemme etulyöntiaseman
Opettaja: Tietotekniikka antaa oppilaillemme etulyöntiaseman
Vantaan Veromäen koulussa opetukseen sisältyy paljon itsenäistä opiskelua, jonka mahdollistaa tablettien ja verkkoympäristöjen monipuolinen käyttö. Osa oppilaista myöntää, että paluu kynään ja paperiin olisi hankalaa. Toimittaja: Ossi Mansikka /HS, kuvaus: Esa Syväkuru /HS

Vantaan Veromäen koulussa 6A-luokan oppitunti ei ole oppitunti – ainakaan perinteisessä mielessä. Ann-Sofie Gussander kirjoittaa oppimispäiväkirjaa tablettitietokoneella, Hasen Banimuslim tekee biologian tehtävää pöytäkoneella ja Ada Niinikoski ratkoo matikanlaskua kynällä ja paperilla. Luokalla on oppilaita 18 ja laitteita 23.

"Rivissä istuminen opettajan edessä ja saman asian tekeminen ei ole enää tätä päivää. Maailma digitalisoituu", julistaa luokanopettaja Markus Humaloja.

Humaloja on digitalisoinut opetustaan sitä mukaa kun kaupunki on lisännyt tablettien, kannettavien ja pöytäkoneiden määrää kouluissaan. Nyt hän kouluttaa kollegoitaan virtuaalityöskentelyn taidoissa.

Mika Ranta HS
Veromäen koulussa Vantaalla käytetään tunneilla tabletteja. Opettaja Markus Humaloja ohjaa Binta Dialloa (vas.), Camilla Jussilaa ja Ann-Sofia Gussanderia.
Veromäen koulussa Vantaalla käytetään tunneilla tabletteja. Opettaja Markus Humaloja ohjaa Binta Dialloa (vas.), Camilla Jussilaa ja Ann-Sofia Gussanderia.

Keskimäärin opettajien tietoteknisissä taidoissa ei ole kehumista. Turun yliopistossa on valmistumassa laaja hanke, jossa testattiin opettajien ja 12–22-vuotiaiden tietotekniikan osaamista. Opettajien taidot paljastuivat huonoiksi kaikilla osa-alueilla, tekstinkäsittelystä lähtien.

"Opettajat päihittävät taidoillaan vielä yläkouluikäiset, mutta kun mennään toiselle asteelle, nuoret ajavat ohi", tutkija Meri-Tuulia Kaarakainen kertoo.

Opettajien osaaminen oli myös selvästi heikompaa kuin monen muun ammattiryhmän.

Fakta

Yo-tutkinto muuttuu sähköiseksi

 Ylioppilaskirjoitus muuttuu sähköiseksi, joten tietoteknisestä osaamisesta tulee entistä tärkeämpää.

 Ensimmäisenä sähköiseen tutkintoon siirrytään saksassa, maantieteessä ja filosofiassa syksyllä 2016.

 Syksyllä 2016 tulee käyttöön uusi peruskoulujen opetussuunnitelma. Siihen on tulossa uusia tietotekniikan taitoja kuten ohjelmointia. Toisaalta on moitittu, ettei opetussuunnitelmassa ole huomioitu tietotekniikkaa kovin laajasti.

"Testin korkein pistemäärä on 72. Opettajat saavuttivat keskimäärin vain 28 pistettä. Viestintäteknologian alalla yllettiin 60 pisteeseen ja media-alalla 45:een. Kuntien toimistotyöntekijätkin ohittivat opettajat 30 pisteellään. He ovat yleensä vanhempia naisia."

Tulos kertoo Kaarakaisen mukaan siitä, että tietotekniikka ei ole käytössä opettajan työssä.

"Työnantaja ei kaikissa kouluissa odota sen käyttöä eikä kouluta siihen. Moni opettaja tarvitsisi koulutusta ihan perusasioissa. Ikä näkyy opettajien taidoissa: nuoret osaavat enemmän. Myös miehet ovat naisia taitavampia, he kouluttavat itseään omalla ajallaan."

Ehkä yllättävää, mutta opettajien ja nuorten taidot eivät olleet riippuvaisia koulun tietoteknisestä varustelusta. "Oppi tulee kotoa ja vapaa-ajalta."

Markus Humaloja sanoo, että opettajien kiinnostus tietotekniikkaan kasvaa, samoin ammattitaito. Myös oppilaat ovat tekniikasta mielissään.

Eduskunnan oikeusasiamies totesi, että peruskoulujen välillä on tietotekniikassa suuria eroja. Havainto perustuu parissa isossa kaupungissa tehtyihin tarkastuksiin.

"Osaamisen ja laitteiden määrä osoittautui kirjavaksi. Lisäksi kouluissa pohditaan, saako oppilaiden omia laitteita käyttää opetuksessa. Tämä näkyy meille tulevissa kanteluissa", kertoo esittelijäneuvos Jorma Kuopus.

Oikeuskansleri linjasi vastikään, että tehtävien suorittamiseen tarvittavat laitteet tulisi olla kaikkien käytettävissä maksutta.

Tutkija Kaarakainen ei olisi huolissaan siitä, millä ja kenen laitteilla kouluissa opiskellaan.

"Onhan se hassua, jos oppilailla on paljon omia laitteita eikä niitä saisi käyttää."

Hän korostaa, että tärkeintä on opetella. Nuorilla on perustaidoissa isoja puutteita.

"Koulun rooli taitojen hankkimisessa on tällä hetkellä pieni. Oppi tulee vapaa-ajan viihdekäytöstä. Tästä seuraa, että monet työvälinetaidot ovat heikkoja."

Selvitys osoitti, että nuoret eivät hallitse esimerkiksi tiedonhakua eivätkä tietoturvataitoja. Tytöt saivat testeistä kauttaaltaan huonompia pisteitä kuin pojat, ja ero vain kasvoi, kun siirryttiin toiselle asteelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat