Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansliapäälliköt piirtävät synkkää tilannekuvaa Suomen taloudesta

Huippuvirkamiehet leikkaisivat menoja, korottaisivat veroja ja karsisivat etuja

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Martti Hetemäki
Martti Hetemäki Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

"Suomen kansantalous on erittäin vaikeassa tilanteessa. Talous on jo pidemmän aikaa supistunut, eikä nopeaa käännettä merkittävästi parempaan talouskehitykseen ole odotettavissa", evästää maanantaina julkistettu virkamiesmuistio tulevia hallitusneuvottelijoita.

Ministeriöiden kansliapäälliköiden valmistelema tilannekuvamuistio käy läpi muun muassa talousnäkymät sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan pääkohdat hallitusohjeman pohjaksi.

Lisäksi muistio käy läpi virkamiesten nimeämiä niin sanottuja kiperiä ongelmia, joita on muistiossa listattuina yksitoista.

Tulevista säästöistä katsaus  puhuu vain ohjeellisesti.

Niistä tulee valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen mukaan erillinen selvitys torstaina.

"Talouspätkä on muistiossa hyvin lyhyt ja yleinen. Meiltä on tulossa oma Talouden lähtökohdat -paperi. Siinä kerromme arviomme säästötarpeesta", Hetemäki sanoo HS:lle.

Hetemäen mukaan yksittäisiä säästökohteita ei kuitenkaan luetella.

HS:n tietojen mukaan virkamiesnäkemys säästötarpeesta on rutkasti suurempi kuin puolueiden tähänastiset arviot.

Virkakunnasta väläytellään jopa viiden miljardin euron säästötarvetta valtion talouteen. Kun siihen ynnätään kuntien säästötarve, summa kohoaa noin seitsemään miljardiin.

Suurista puolueista kokoomus on esittänyt tähän mennessä korkeimman säästöarvion, kolme miljardia.

Muistio arvioi, että työttömyys kohoaa tänä vuonna yhdeksään prosenttiin. Teollisuustuotannon laskun arvioidaan kuitenkin päättyvän ja kääntyvän neljän miinusvuoden jälkeen hienoiseen kasvuun.

Talouskasvu on jäämässä lähitulevaisuudessa kilpailijamaita alhaisemmaksi.

Uudistusten kärkipäässä pitäisi olla muistion mukaan verojärjestelmän kannustavuus ja työmarkkinoiden toiminnan tehokkuus.

Kestävyysvaje arvioidaan taustaoletuksissa kymmeneksi miljardiksi euroksi. Kestävyysvaje tarkoittaa sitä, että julkiset tulot eivät jatkossa riitä kaikkiin palveluihin ja etuuksiin.

Vajeen korjauseväiksi muistio suosittaa välittöminä keinoina menoleikkauksia ja veronkorotuksia sekä sosiaalivakuutusjärjestelmän uudistamista eli etuuksien ja palvelujen perkausta. Tavoite on kannustaa ihmisiä töihin.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan Nato-osiossa todetaan, että "Suomella on niin halutessaan mahdollisuus hakea Naton jäsenyyttä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat