Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satakunnan vaalipiiristä katoaa yksi paikka, ja kokoomus on ahtaalla

Kotimaa
 
Juha Sinisalo
Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus yrittää eduskuntaan kokoomuksen listoilta. Hannus on tehnyt vaalityötä muun muassa jakamalla suklaata Porin keskustan kävelykadulla.
Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus yrittää eduskuntaan kokoomuksen listoilta. Hannus on tehnyt vaalityötä muun muassa jakamalla suklaata Porin keskustan kävelykadulla. Kuva: Juha Sinisalo
Helsingin Sanomat käy ennen eduskuntavaaleja kaikissa Suomen vaalipiireissä. Vaalit ovat 19. huhtikuuta. Osa 6/13

Pori. Jäinen tuuli viistää pitkin Porin keskustan kävelykatua. Apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus (kok) vetää hanskoja tiukemmin käteen ja ojentaa suklaakoria kohti ohiharppojia.

Monelle kelpaa Hannuksen vaalimateriaalilla niitattu suklaapala. Juttusille jää harva. Yksi harvoista on ruskeatakkinen mies, joka on pettynyt sukupuolineutraaliin avioliittolakiin. Hannus on uuden lain kannattaja ja vetoaa jo arkkipiispaankin, mutta ei saa ruskeatakkisen päätä käännetyksi.

Kokoomuksella on Satakunnassa totinen paikka. Puolueella on nyt vaalipiiristä kaksi edustajaa eduskunnassa: Sampsa Kataja ja Anne Holmlund. Molemmat kuitenkin jättäytyvät pois. Kun lisäksi valtakunnallinen kannatus on laskusuunnassa, kokoomus näyttää saavan vaalipiiristä vain yhden paikan.

Piirin toiminnanjohtaja oli jo ehtinyt julkisestikin ilmoittaa, että puolue tarvitsee kahteen paikkaan vaaliliiton vihreiden kanssa. Piirin aktiivit kuitenkin kaatoivat vaaliliiton, joten nyt kokoomuksen on pärjättävä omillaan.

Ei maakunnassa arvosteta sitäkään, että maan hallituksessa kokoomus torppasi jatkoluvan myöntämisen TVO:n neljännelle ydinreaktorille Eurojoella. Tai että kokoomus oli pelastamassa Turun telakkaa valtion rahoilla, mutta Rauman telakka jätettiin pärjäämään omillaan.

Toki istuvien edustajien poisjäänti antaa uusille yrittäjille virtaa kampanjoida tosissaan. Vahvin ehdokas Satakunnan uudeksi kokoomuskansanedustajaksi on Jaana Laitinen-Pesola. Sairaanhoitajien ammattiliiton Tehyn entisen puheenjohtajan uskotaan imuroivan kokoomusäänten lisäksi myös ay- ja demariääniä.

Laitinen-Pesolan takana kisa on äärimmäisen tiukka. Lähes tasavahvoja ehdokkaita ovat juuri apulaiskaupunginjohtaja Hannus sekä poliisi Mari Kaunistola, lääkäri Marja-Leena Alho ja tutkija Pauli Järvenpää.

Kokoomus ei ole ainoa, jolla on vaikeuksia säilyttää asemansa. Väestökadon takia vaalipiiri saa eduskuntaan vain kahdeksan paikkaa, kun vielä viime vaaleissa maakunnasta valittiin yhdeksän kansanedustajaa.

Paikkojen väheneminen aiheuttaa levottomuutta kaikissa puolueissa.

Selvää on, että kristillisdemokraatit menettävät kansanedustajapaikkansa Satakunnassa. Usko on loppunut puolueelta itseltäänkin, sillä vaalipiirin nykyinen kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi on loikannut ehdolle Pirkanmaa vaalipiiriin. Temppu ei näytä kovin nätiltä, sillä Ahvenjärvi asuu Raumalla ja on vieläpä puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Huittisissa asuva vihreiden varapuheenjohtaja Anne Bland vaihtaa myös vaalipiiriä Varsinais-Suomeen. Puolueella ei ole Satakunnasta mahdollisuuksia edustajapaikkaan.

Perinteisesti kovin taistelu käydään aina vaalipiirin niin sanotusta viimeisestä paikasta. Satakunnassa siinä on kiinni laaja joukko: viimeinen paikka voi olla kokoomuksen tai perussuomalaisten toinen paikka, vasemmistoliiton paikka tai miksei myös keskustan kolmas paikka.

Sdp:n tavoite on olla vaalipiirin suurin puolue kuten se oli myös neljä vuotta sitten 24 prosentin kannatuksella. Melkoisen selvää on, että puolue saa kaksi paikkaa. Molemmat istuvat edustajat – joista toinen vielä ministeri – eli Krista Kiuru ja Kristiina Salonen ovat ehdolla, joten myös läpipääsijät näyttävät kohtuullisen varmoilta.

Myös keskusta on saamassa kaksi paikkaa. Kolmas paikka on yli 3 000 äänen päässä, joten mahdotonta ei ole sekään. Keskustan kolmas paikka kuitenkin vaatisi muilta, lähinnä perussuomalaisilta, epäonnistumisia.

Ehdolla ovat konkarit Kauko Juhantalo, 72, Timo Kalli, 68, ja Juha Korkeaoja, 65. Läpimenijät löytynevät heidän joukostaan.

Perussuomalaiset jäivät viimeksi vajaan 3 500 äänen päähän kolmannesta paikasta, mutta nyt kahdenkin paikan eteen täytyy tehdä kova työ.

Tilanne ei ole helppo.

Konkariedustaja Anssi Joutsenlahti, 71, jää pois. Joutsenlahti on miehittänyt vahvasti Pohjois-Satakunnan, mutta toisaalta saanut ääniä ympäri maakuntaa. Keskusta on perinteisesti vahva Pohjois-Satakunnassa, ja Juhantalo on siellä ottamassa hanakasti ääniä. Keskusta on erikseen suunnannut ehdokkaita pohjoiseen: kankaanpääläisen Juhantalon lisäksi ääni ovat poimimassa Hannu Uusihonko Honkajoelta ja Sari Vuorela Siikaisista.

Joutsenlahden oman äänestäjäkunnan siirtäminen muille voi olla vaikeaa, mutta perintöääniä on kärkkymässä hänen oma avustajansa Jari Koskela.

Toinen perussuomalaisten istuva edustaja Ari Jalonen on ehdolla, mutta hän on onnistunut ärsyttämään osaa paikallisaktiiveista. Jalosen sijaan perussuomalaisten ykkösehdokas vaalipiirissä onkin haastaja Laura Huhtasaari. Huhtasaari veti eurovaaleissa Satakunnasta enemmän ääniä kuin Jussi Halla-aho (ps).

Vasemmistoliitolla on perinteisesti ollut Satakunnassa vakaa ja varma kannatus, mutta koska äänikynnys on nyt noussut 11,1 prosenttiin, paikkaa ei voi pitää varmana. Toisaalta istuva edustaja Jari Myllykoski on ehdolla ja arvostettu kansanedustaja. Vasemmistoliitolla on yhä saumat pitää paikkansa, vaikka vaalipiirin edustajamäärä kutistuu.

Porin kävelykadulla viimassa kuuma kokoomusmehu jäähtyy nopeasti haaleaksi. Ihmiset harppovat ohi, mutta tukitiimi kaataa keltaisesta ämpäristä lisää suklaata Hannuksen koriin.

Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat