Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta on hallituksessa – mutta kenen kanssa?

Kotimaa
 

Gallup mittaa tämänhetkistä puoluekannatusta, mutta ei yritäkään ennusta vaalitulosta.

Mutta voiko gallupin asetelmista päätellä jotain tulevia hallitusneuvotteluja varten?

Ei oikeastaan.

Hallituksen muodostaminen ei mene niin, että hallitukseen vipataan järjestyksessä kaksi, kolme tai neljä isointa puoluetta. Myös se vaikuttaa, kuka onnistuu kasvattamaan kannatustaan viime vaaleihin nähden – tai tässä tapauksessa: kuinka pahasti eri puolueet ottavat takkiin edellisvaaleista. Rökäletappion heikentämän puolueen on vaikea astella vaatimuksineen hallitukseen.

Repivän hallituskauden jälkeen puolueet kaipaavat nyt myös sitä kuuluisaa "ideologista liimaa" välilleen. Neuvottelut hallituksen ohjelmasta ovat siis ratkaisevia.

Selvältä näyttää, että hallituksessa on ainakin keskusta. Mutta kenen kanssa?

Jos perussuomalaiset onnistuvat vielä vähän nousemaan, kolme puoluetta on aika tasaväkisessä nipussa keskustan takana.

"Se antaa keskustalle aikamoisen valtin kilpailuttaa kolmea muuta puoluetta", toteaa vaalitutkija Jussi Westinen.

Avoimen riitaisen kauden jälkeen sekä kokoomuksessa että Sdp:ssä sanotaan jo ääneen, etteivät ne mahdu enää samaan hallitukseen.

Keskusta voi siis valita porvaripohjan (keskusta–kokoomus), punamullan (keskusta–Sdp) tai perusmullan (keskusta–perussuomalaiset) väliltä. Täydennykseksi tarvitaan vielä muita puolueita.

Sipilää pidetään porvarihenkisenä, mutta toisaalta keskustan kenttä haikailee punamullan perään. Toisaalta – eniten yhteistä voisikin löytyä perussuomalaisten kanssa.

"Keskusta ja perussuomalaiset löytävät toisensa perinteisten arvojen ja haja-asutusalueiden asukkaiden puolustamisessa", Westinen sanoo.

Perussuomalaisiin ei myöskään liity vanhoja rasitteita – toisin kuin porvariyhteistyöhön, josta keskustalla on karvaita kokemuksia.

Westinen näkee keskustan ylivoimassa myös mahdollisuudet strategiseen äänestämiseen. Keskustan kannattajat voivat pitää puolueen voittoa varmana ja äänestää sen sijaan mieluisinta hallituskumppania – eli äänestää porvaripohjan, punamullan tai perusmullan puolesta.

Vaihtoehdot ovat joka tapauksessa niin tasavahvoja, että hallituspohjasta ei välttämättä voida päätellä mitään edes vaali-iltana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat