Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan Juha Sipilä ei osallistu EU-tenttiin

Järjestäjät tarjosivat Sipilälle turhaan kolmea eri päivää

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
"Mielelläni olisin osallistunut tenttiin. En vain kerta kaikkiaan ehdi", Juha Sipilä sanoo.
"Mielelläni olisin osallistunut tenttiin. En vain kerta kaikkiaan ehdi", Juha Sipilä sanoo. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei osallistu tänään keskiviikkona järjestettävään EU-paneeliin. Seitsemän muun eduskuntapuolueen puheenjohtajat ovat paikalla.

Kyseessä on eduskuntavaalien ainoa EU:hun keskittyvä puheenjohtajatentti. EU on olennainen osa tulevan pääministerin tehtävää: pääministeri johtaa Suomen Eurooppa-politiikkaa.

Tilaisuuden järjestävät Eurooppalainen Suomi ry, Euroopan komissio, Helsingin yliopiston alumniyhdistys, Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto. HS on tapahtuman mediakumppani ja lähettää tentin suorana lähetyksenä tänään kello 10 alkaen osoitteessa www. hs.fi/live.

Järjestäjät yrittivät sitkeästi saada Sipilän mukaan tenttiin. Tenttipäivää siirrettiin Sipilän takia kolmesti, mutta yksikään ei sopinut Sipilän kalenteriin. Yhden päivämäärän osalta ilmoitettiin esteeksi Sitran hallintoneuvoston kokous 13. maaliskuuta. Sipilä ei kuitenkaan osallistunut kokoukseen. Muita ei perusteltu.

Muut puheenjohtajat joutuivat siis Sipilän takia rukkaamaan kalentereitaan useaan otteeseen. Keskustasta korostetaan Sipilän ilmoittaneen jo kaksi kuukautta sitten selkeästi järjestäjille, että tuskin osallistuu paneeliin.

Keskusta yritti tarjota Sipilän tilalle tenttiin europarlamentaarikko Olli Rehniä. Järjestäjät eivät tähän kuitenkaan suostuneet, sillä kyseessä on nimenomaan puheenjohtajatentti. Olli Rehnille on kuitenkin luvattu tentissä yleisökysymys.

"Mielelläni olisin osallistunut tenttiin. En vain kerta kaikkiaan ehdi", Sipilä sanoo. "Kyse ei ole siitä, että jotenkin väheksyisin tätä tenttiä."

Sipilä kertoo, että on hänen ohjelmassaan on yli 20 tenttiä. Hänen mukaansa muiden puolueiden johtajia on ollut pois aiemmista tenteistä, ja niihin on kelpuutettu varaedustaja.

"Loppuvuodesta löimme kalenterit kiinni puheenjohtajapaneelien osalta. Ohjeistin, että kalenterin saa nyt täyttää muilla vaalitilaisuuksilla. Näin myös tehtiin. Tämä EU-paneeli ei sopinut kalenteriin, johon tuli ruuhkaa myös poikani kuoleman vuoksi", Sipilä perusteli tiistai-iltana vielä blogissaan.

Tentin juontaa kanadanranskalainen, mutta pitkään Suomessa asunut André Noël Chaker. Tentti on osin englanninkielinen. Sipilä sanoi STT:lle, että kieli ei vaikuttanut poisjääntiin. "No höpö höpö", hän sanoi.

Sipilä ei suostu kertomaan, mitä hänen ohjelmassaan on samaan aikaan EU-paneelin kanssa. "En minä rupea kalentereitani aukomaan julkisesti. Mutta jos olisin pystynyt menoja siirtelemään, olisin sen kyllä tehnyt", hän sanoi STT:lle.

Puheenjohtajapaneeli järjestetään keskiviikkona kello 10 Helsingin yliopiston juhlasalissa.

Tilaisuuteen piti ilmoittautua ennakkoon, ja sali on täynnä.

 

HSTV lähettää EU-keskustelun suorana keskiviikkona 18.3. klo 10–12 osoitteessa HS.fi/live.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat