Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi-asuntomessut Jällivaaraan

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiset pientalovalmistajat ja Oulun kaupungin kehitysyhtiö Business Oulu järjestävät asuntomessut Pohjois-Ruotsin Jällivaarassa. Rakennustyöt kaivosyhtiö LKAB:n omistamilla 12 tontilla alkavat ensi kesänä ja messualue avataan vuonna 2016.

Kaava-alue sijaitsee kilometrin päässä Jällivaaran laskettelukeskuksesta. Tontilla on jo kunnallistekniikka. Kaivosyhtiö on ostanut kunnalta tontit, jotka se myy edelleen rakentajalle noin 30 000 euron kappalehintaan.

Jällivaarassa on kova pula asunnoista, sillä kaivosalue laajenee Malmbergetin vanhalle asuinalueelle, joka joudutaan osittain purkamaan. Vuoresta on vuosikymmenet louhittu rautamalmia.

"LKAB haluaa myös Pohjois-Ruotsiin laadukasta ja energiatehokasta rakentamista. Asuntomessut ovat erinomainen näytön paikka suomalaisille talotehtaille ja erilaisille energiaratkaisuille", kertoo Business Oulun asiantuntija Jukka Olli.

Hän on myös vasta avatun Jällivaaran Suomi-talon johtaja. Edellinen Suomi-talo avattiin Tromssaan vuosi sitten. Suomi-taloilla edistetään suomalaisen työvoiman ja yritysten sijoittumista ulkomaille.

Ruotsin kaivosalueille on rakennettu nopeaan tahtiin uusia omakoti- ja kerrostaloalueita. Nyt ruotsalaiset haluavat ottaa oppia Oulun Hiukkavaarasta, jonne nousee Pohjois-Suomen suurin uusi 20 000 asukkaan kaupunginosa. Sinne on laadittu Suomen ensimmäinen talvikaupunkistrategia, joka sisältää energiaa säästäviä ja älykkäitä asumisratkaisuja.

Hiukkavaaran kaukolämpöverkon suunnittelussa on huomioitu, että alueelle rakennetaan maalämpö- tai nollaenergiataloja.

"Samat talotehtaat, jotka rakentavat jo Hiukkavaaraa, tavoittelevat myös Jällivaaran tontteja", Olli kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat