Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arhinmäki HS:n puoluejohtajatentissä: Talous nousuun lisävelalla

Vasemmistoliitto havittelee keskustan, Sdp:n ja vihreiden seuraksi hallitukseen

Kotimaa
 
Paavo Arhinmäki puhuu nyt alkiolaisuuden puolesta
Paavo Arhinmäki puhuu nyt alkiolaisuuden puolesta
Puheenjohtaja Paavo Arhinmäen luotsaama vasemmistoliitto haikailee seuraavaan hallitukseen keskustan kumppanina. HSTV:n puheenjohtajatentissä vierailleen Paavo Arhinmäen mukaan keskustan ja vasemmistoliiton talouspolitiikassa on merkittäviä yhtäläisyyksiä.
Paavo Arhinmäki, vasemmistoliitto
osa 1/8

Aina sanotaan, että vasemmistoliitto ei ymmärrä taloudesta mitään. Tätä mantraa vastaan taistelee vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, 38, joka on johtanut puoluetta kohta kuusi vuotta.

"Nyt tiedetään, että yhteisöveron alentamisesta 80 prosenttia on valunut isompien osinkojen jakamiseen ja vain 20 prosenttia investointeihin. Valitettavasti olimme oikeassa", hän lataa.

Vasemmistoliitto hyväksyi Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa yhteisöveron alennuksen ensin 26 prosentista 24,5 prosenttiin ja vuoden 2014 alussa 20 prosenttiin, vaikka varoittelikin vaikutuksista.

"Yhteisöveron alennus oli virhe, mutta se voidaan korjata", Arhinmäki sanoo.

Vasemmistoliitto lähti vuosi sitten hallituksesta, koska ei ilmoituksensa mukaan hyväksynyt sosiaalietuuksien indeksijäädytyksiä, jotka koskivat työttömiä, eläkeläisiä ja opiskelijoita. Ehkä myös kannatuksen kasvu oppositiossa houkutteli.

Nyt puolue havittelee vaalivoittoa ja 18:aa kansanedustajaa.

Oppositioon jääminen ei Arhinmäkeä innosta, vaan hän puhuu lämpimästi hallituksesta, johon kuuluisi keskustan, Sdp:n ja vasemmistoliiton lisäksi vihreät.

"Jokaisen puolueen pitää tavoitella hallitukseen. Hallituksessa joudutaan hyväksymään päätöksiä, jotka ovat vääriä, mutta saadaan siellä myös voittoja", hän perustelee.

Arhinmäki laskee hallitusajan voitoiksi perusturvan korottamisen, verotuksen muuttamisen progressiivisemmaksi ja työmarkkinatuen tarveharkinnan poistamisen puolison osalta.

"Torjuntavoitotkin ovat voittoja. Jos en olisi ollut opintotuesta vastaava ministeri, meillä ei olisi enää nykyisenkaltaista opintorahapainotteista opintotukijärjestelmää. Esillä oli malli, jossa olisi siirrytty lainapainotteiseen opintotukeen. Sanoin, etten tule ikinä hyväksymään sitä."

Tulevalle vaalikaudelle vasemmistoliitolla on muista eduskuntapuolueista poikkeava linja. Puolue puhuu vahvimmin elvytyksen puolesta. Sen mielestä leikkausten sijaan lähivuosina tarvitaan useiden miljardien lisäpanostuksia niin ekologisesti kestävän tuotannon edistämiseen kuin hyvinvointipalveluihin ja perusturvaankin, mikä tarkoittaa valtionvelan kasvua.

Vastaavasti harmaa talous ja "verovuoto ulkomaille" halutaan kuriin. Niiden vaikutukset olisivat miljardeja euroja.

"Seitsemän vuotta on nyt tehty leikkaavaa politiikkaa, mutta työttömyys on vain kasvanut, talouskasvu pysähtynyt, palvelut ovat heikentyneet ja valtionvelka on vain kasvanut. Eikö kannattaisi myöntää, että pitää tehdä toisenlaista politiikkaa."

Koska yksityinen sektori ei investoi, puolueen mielestä tarvitaan valtion investointeja, jotta saadaan talous käyntiin.

Raidehankkeista Arhinmäki mainitsee Helsingin alle kaavaillun kiistellyn Pisararadan, jonka kohtalosta päättäminen siirtyi seuraavan hallituksen vastuulle.

"Pisararata loisi mahdollisuuksia kaavoittaa kohtuuhintaisia asuntoja pääkaupunkiseudulle, mutta kun kuvitellaan, että se olisi pelkästään helsinkiläisten hanke, se ei pidä paikkaansa. Helsingin ratapihahan on täysin tukossa. Pisararata vapauttaisi kapasiteettia niin, että junaliikenne toimisi koko Suomessa aikataulussa."

Vastikään Arhinmäki kiersi vaalipiirit. Autossa 2 400 kilometriä körötellessään hän huomasi, että teiden kunto on todella heikko eli ne pitäisi korjata.

Työttömyyden vähentäminen on puolueen kärkitavoitteita.

"Viime vuonna pelkkiä työttömyyskorvauksia maksettiin 4,8 miljardia euroa. Samaan aikaan otettiin yli 5 miljardia lainaa", Arhinmäki huomauttaa.

Hän on valmis nostamaan Suomen velkaantumista, vaikka julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen on 60 prosentissa, mikä on EU-säädösten mukaan yläraja.

"Tilapäisesti voidaan mennä sen 60 prosentin yli. Jos me ei sitä tehdä, me mennään pysyvästi sen yli", hän sanoo.

Arhinmäen mielestä "pahin velka", jonka voimme lapsille jättää on se, ettei ole töitä, palveluita eikä kunnollisia kouluja.

"Meidän kaikkein suurin kestävyysvaje on se, jos nuoret jäävät vaille töitä ja koulutusta. Sitä ei mikään yhteiskunta kestä."

Korjattu 16.54: Yhteisöveroa alennettiin Kataisen hallituksessa ensin 26 prosentista 24,5 prosenttiin ja vuoden 2014 alussa 20 prosenttiin.

Mika Ranta HS
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki levitti vaalisanomaansa lauantaina Salossa.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki levitti vaalisanomaansa lauantaina Salossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat