Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lappi houkuttaa erikoisjoukkoja

Puolustusvoimat tarjoaa Lappia harjoituspaikaksi muiden maiden erikoisjoukoille

Kotimaa
 
Tässä laulaa Suomen armeijan uusi minigun
Tässä laulaa Suomen armeijan uusi minigun
Kuvasimme, kun armeija ampui uudella aseellaan helikopterista.

Puolustusvoimat tarjoaa muiden maiden erikoisjoukoille mahdollisuutta osallistua Suomen erikoisjoukkojen pääharjoituksiin Lapissa.

Parhaillaan käynnissä olevassa Northern Griffin 2015 eli Aarnikotka-harjoituksessa on mukana yhteensä noin 20 erikoisjoukkojen sotilasta Puolasta ja Ruotsista.

"Tämä perustuu kahdenväliseen yhteistyöhön. Tätä harjoitusta on tarjottu useille eri maille mahdollisuudeksi tulla tutustumaan Suomen ainutlaatuisiin olosuhteisiin", kertoi Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Petri Hulkko maanantaina Rovajärven ampumaalueella.

"Eri vuosina tähän on osallistunut eri valtioiden erilaisia sotilasjoukkoja."

Viime vuonna Northern Griffin -harjoituksessa oli mukana amerikkalaisia erikoisjoukkoja.

Suomessa käyneet muiden maiden erikoisjoukot haluavat pysyä poissa julkisuudesta, joten Hulkko ei kerro tarkemmin, mitä yksikköjä erikoisjoukot ovat edustaneet.

"Kansainvälisestä yhteistyöstä on tullut onneksi melkein jokapäiväinen asia. Se on osa meidän normaalia toimintaamme, joka tukee kahta tehtäväämme: kansallista puolustusta ja kansainvälistä kriisinhallintaa. Erityisesti erikoisjoukkojen osalta sillä on suuri merkitys."

"Erikoisjoukot ovat maailmanlaajuisesti yhteistä perhettä. Kun toimitaan erilaisilla kriisialueilla, niin on edullista, että on yhtenevät toimintatavat ja tunnetaan kasvokkain ne osapuolet, joiden kanssa tehdään yhteistyötä."

Hulkko muistutti, että erikoisjoukkojen toiminta ja tilanteet ovat sellaisia, joissa ei ole aikaa ja mahdollisuutta opetella: "Pitää osata".

Kolmiviikkoinen Northern Griffin 2015 -harjoitus on pitkä. Etelä-Suomen talvet ovat leudontuneet, joten kunnon talvea pitää hakea muualta ajan kanssa.

"Tämä harjoitus on nyt pidempi kuin aikaisemmin. Syy siihen on se, että kun tänne kerran tullaan, niin täällä kannattaa olla pidemmän aikaa ja hyödyntää kaikki aika", Hulkko sanoi.

Utin jääkärirykmentin komentaja, eversti Petri Mattila oli samoilla linjoilla Petri Hulkon kanssa.

"Tämä on sellainen harjoitus, mistä monet maat ovat kiinnostuneita. Meillä on täällä nyt puolalaisia ja ruotsalaisia. On selvää, että heidän koulutustasonsa on hieman erilainen", Mattila sanoi.

"Puolalaisille annamme hyvin pitkälti peruskoulutusta arktisissa olosuhteissa, ja ruotsalaiset ovat enemmän osa meitä ja harjoittelemme yhdessä. Katsomme, millaisia käytänteitä heillä on, kun liikutaan ja toimitaan pohjoisessa."

Tämän vuoden Northern Griffin -harjoitukseen osallistuu lähes 600 erikoisjoukkojen ammattisotilasta, varusmiestä ja reserviläistä. Mukana on joukkoja Utin jääkärirykmentistä, Rannikkoprikaatista ja Rajavartiolaitoksesta, jotka kaikki kouluttavat erikoisjoukkoja.

Harjoituksessa on mukana muun muassa 11 helikopteria ja yli sata ajoneuvoa. Koulutukseen on kuulunut arktisissa oloissa selviytymistä, helikoptereiden talvilentokoulutusta tuntureilla ja erikoisoperaatioiden harjoittelua.

Harjoituksia on järjestetty poikkeuksellisen isolla alueella aina Rovaniemeltä Enontekiöön ja Ivaloon saakka.

Jarmo Huhtanen HS
Rovajärvi

Esa Syväkuru HS
Helikopteripataljoonan NH90-helikopterin oviampuja ampui Dillon Minigun -konekiväärillä kovia patruunoita Rovajärvellä maanantaina.
Helikopteripataljoonan NH90-helikopterin oviampuja ampui Dillon Minigun -konekiväärillä kovia patruunoita Rovajärvellä maanantaina.
HS vieraili erikoisjoukkojen suurharjoituksessa Rovajärvellä
HS vieraili erikoisjoukkojen suurharjoituksessa Rovajärvellä
Puolustusvoimien ja Rajavartioston erikoisjoukot ovat harjoitelleet lähes koko maaliskuun Lapissa. Käynnissä on ollut Northern Griffin 2015 -harjoitus, jossa on opeteltu muun muassa selviytymistaitoja ja erikoisjoukkojen toimintaa. HS kävi katsomassa, kuinka alas ammuttu Hornet-lentäjä pelastettiin ja kuinka helikopterien uusilla ovikonekivääreillä ammutaan ensimmäisiä kertoja operatiivisessa harjoituksessa. Toimittaja: Jarmo Huhtanen. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat