Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Innokkain pimennysturisti ottaa lennon minne vain

Suomalaiset seurasivat auringon peittymistä – videolla pimennys nopeutettuna

Parhaiten perjantaipäivän pimennys näkyi Jyväskylän tienoilla Suomen keskiosissa. Helsingissäkin Auringosta pimeni 82 prosenttia. Suomessa täydellinen pimeys näkyy lokakuussa 2126.

Kotimaa
 
Video näyttää nopeutettuna auringonpimennyksen Hartolassa
Video näyttää nopeutettuna auringonpimennyksen Hartolassa
Hartolassa kuvattu auringonpimennys näyttää tavallista hienommalta, kun se on nopeutettu moninkertaiseksi. Tämä timelapse-video kuvattiin noin kahden tunnin aikana. Kuvaus: Janne Järvinen HS, leikkaus: Matti Nousiainen HS

"Aivan sairaan siistiä, tämä on aivan epätodellista ja pelottavaa, että se näyttää kuunsirpiltä, mutta se onkin aurinko", Illusia Girs sanoi Helsingin observatoriolla katsoessaan kaukoputkella auringonpimennystä, kun se oli syvimmillään.

Kuu liikkui Maan ja Auringon väliin, ja Auringosta pimeni siksi suuri osa. Suomi joutui Kuun puolivarjoon.

Parhaiten pimennys näkyi Suomessa kello 11 ja 13 välisenä aikana.

Pimennys veti laskettelijat Levin Huipulle
Pimennys veti laskettelijat Levin Huipulle
Hiihtokansa katsoi innoissaan pimennystä ravintola Tuikun terassilla Levin huipulla. Osa oli varannut matkan sen vuoksi. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus: Rio Gandara.

Auringonpimennystä oli Helsingin Tähtitorninmäellä katsomassa yli 200 ihmistä. Paksu pilviverho aiheutti kuitenkin pettymyksen monelle paikalle tulleelle.

Jonkin verran pimennystä pystyi näkemään pimennyslaseilla, joista oli pulaa.

Paikan päällä pimennystä seurasi HS:n toimittaja Katja Kuokkanen.

Ensimmäisen vuoden tähtitieteen opiskelija Julia Rantakylä katsoi auringonpimennyksen alkua kaukoputkella, mutta se ei näkynyt pilviharson läpi. Paikalle tullut Vili Oja tarjosi opiskelijakollegalleen hitsaajanlasia, jolla aurinko näkyi  paljon paremmin.

Observatorion päällikkö Päivi Harjunpään mukaan toiveikkuutta oli ilmassa, että auringonpimennys näkyisi myös kaukoputkella.

"Eihän me meteorologeja olla, mutta toivotaan, että pilvet väistyvät. Täällä observatoriolla kiertää pimennyslaseja, joilla aurinkoa voi katsella", sanoi Helsingin observatorion pääopas Paula Kyyrö kun Kuu oli tulossa Auringon eteen.

Innokkain pimennysturisti ottaa lennon minne vain
Innokkain pimennysturisti ottaa lennon minne vain
Yli kaksisataa innokasta auringonpimennyksen seuraajaa tarkkaili taivasta Helsingin observatoriolla. Kovimmat pimennysturistit tosin ottavat vaikka lennon, jotta pääsevät h-hetkellä parhaalle paikalle.

Kello 12.07 oli auringonpimennyksen kohokohta Helsingissä. Samaan aikaan kymmenet ihmiset jonottivat edelleen kaukoputkelle.

Teemu Willamo tähtitieteen opiskelijoiden ainejärjestö Meridiaanista käänsi Helsingin observatorion kaukoputkea vähän väliä, jotta Aurinko pysyisi kuvassa.

"Olisihan se hienoa päästä katsomaan auringonpimennyksiä muihin maihin, mutta opiskelijalla ei ole varaa. Mutta olisihan se hienoa", Willamo sanoi.

"Aurinko on 400 kertaa isompi kuin Kuu, ja Aurinko on 400 kertaa kauempana kuin Kuu. Jotkut ovat pitäneet sitä todisteena Jumalan olemassaolosta. Kun tällainen hieno luonnonilmiö tapahtuu, niin olisi se hienoa päästä paikan päälle todistamaan sitä."

H-hetkellä aurinko näytti kaukoputkessa todella terävältä, kapealta kuunsirpiltä. 

Rio Gandara / HS
Emma Hermunen ja isänsä Antti Hermunen katselivat auringonpimennystä Levillä.
Emma Hermunen ja isänsä Antti Hermunen katselivat auringonpimennystä Levillä.

Markus Jokela / HS
Helsingin observatorion päällikkö Pävi Harjunpää oli seuraamassa pimennystä.
Helsingin observatorion päällikkö Pävi Harjunpää oli seuraamassa pimennystä.

Levillä odotettiin aamupäivällä kiihkeän innostuneesti alkanutta auringonpimennystä. Levin eturinteen hissille oli kello 11 jonoa, sillä moni halusi lähteä katsomaan pimennystä tunturin huipulle.

"Menemme työporukan kanssa ravintola Tuikun kohdalle", sanoo Maalarimestarien toimitusjohtaja Clas Weckström.

"Minulla on yllätyksenä kavereille repussa hitsauslasit, joilla voi katsoa pimennystä."

"Tähtäsimme yrityksemme perinteisen hiihtolomamatkan auringonpimennyksen hetkeen", sanoo hissille jonottava Anssi Piekkari ISS:ltä.

"Onneksi aamun lumisade väistyi ja nyt aurinko on nähtävissä. Aamulla tilanne näytti huolestuttavalta."

Paikan päällä ollut HS:n toimittaja Tapio Mainio kertoi, että tunnelma Levitunturin laella oli innostunut. Ihmiset olivat pakkautuneet tuulensuojaan ravintolan seinää vasten ja katselivat aurinkoa pimennyslasit silmillään.

Kun pimennys oli syvimmillään, muuttui luonto hämyisäksi, mutta oli kuitenkin hämmästyttävän kirkas.

HS
Tältä auringonpimennys näytti Hartolassa Päijät-Hämeessä perjantaina.
Tältä auringonpimennys näytti Hartolassa Päijät-Hämeessä perjantaina.

Markus Jokela HS
Teemu Willamo ja Illusia Girs katsoivat pimennystä putken läpi Helsingin observatoriolla.
Teemu Willamo ja Illusia Girs katsoivat pimennystä putken läpi Helsingin observatoriolla.

Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja Esa Turusen mukaan ilmakehää mittaava Eiscat-tutkaverkosto oli täydessä valmiudessa.

Pimennyksen aikana tieteilijät mittasivat, mikä vaikutus pimennyksellä oli ilmakehässä tapahtuviin kemiallisiin reaktioihin.

Kilpisjärvellä Lapissa Auringosta peittyi peräti 94 prosenttia. Kaakkois-Suomessakin lähellä Venäjän rajaa auringon kiekosta peittyi 81 prosenttia.

Muualla Suomessa Aurinko peittyi tältä väliltä.

Täydellisenä pimennys näkyi Pohjanmerellä ja Pohjois-Atlantilla noin 480 kilometrin levyisellä kaistaleella. Maa-alueista pimennyksen alle osuivat vain Färsaaret ja Huippuvuoret.

Pimennys alkoi Grönlannin eteläpuolella ja se päättyi pohjoisnavan seudulla, kun Kuun rata erkaantui Maan ja Auringon välistä. Pisimmillään täydellinen vaihe kesti Islannin lähellä 2 minuuttia 47 sekuntia.

Färsaarilta ja Huippuvuorilta kaikki harvat hotellit ja majatalot varattiin täyteen  jo vuonna 2008 – pimennysturistit kun tietävät katsoa pimennyksien ratoja vuosiksi eteenpäin.

Pimennysmatkan järjestäjä ei tietenkään voinut taata pilvetöntä taivasta.

Suomessa pimennys ei välttämättä näkynyt juuri mitenkään luonnossa. Sirppinäkin Aurinko valaisee maisemaa varsin kirkkaasti.

Eläimet tuskin huomasivat mitään muutosta ympärillään. Täydellisen pimennyksen aikana luonto hiljenisi täysin.

Suomessa nähtiin viimeksi täydellinen pimennys 22. heinäkuuta 1990. Esimerkiksi Helsingissä pimennys näkyi vain tietyiltä avarilta tai korkeilta paikoilta taivaanrannassa, sillä Aurinko oli juuri noussut. Monissa paikoin Suomea oli kuitenkin pilvistä.

Sitä ennen täydellinen pimennys oli Suomessa vuonna 1945. Seuraavaa täydellistä pimennystä saa odottaa pitkään, eikä juuri kukaan meistä ole sitä näkemässä. Pimeys toteutuu näet 16. lokakuuta vuonna 2126.

Markus Jokela / HS
Helsingin observatoriolla valmistauduttiin auringonpimennykseen perjantaina aamupäivällä.
Helsingin observatoriolla valmistauduttiin auringonpimennykseen perjantaina aamupäivällä.

Auringonpimennys turvallisesti: tarvitset vain pari palaa pahvia
Auringonpimennys turvallisesti: tarvitset vain pari palaa pahvia
Tämä on helpoin sekä silmille turvallinen tapa katsella auringonpimennystä. Toimittaja: Petri Riikonen HS

Tähtitieteilijät voivat laskea pimennysten tarkat radat ja kestot tuhansiksi vuosiksi eteenpäin. Täydelliset pimennykset noudattavat niin sanottua Sarosin jaksoa, joka toistuu samanlaisena 18 vuoden, 11 päivän ja 8 tunnin välein. Vain pimennyksen paikka maapallolla vaihtuu.

Täydellinen pimennys osuu samaan paikkaan noin 360–410 vuoden välein. Osittaisia pimennyksiä, kuten nyt Suomessa, nähdään maailmalla tuon tuosta. Suomessa nähtiin osittainen auringonpimennys viimeksi 21. toukokuuta 2012. Silloin hyvin pieni osa Auringosta pimeni maan pohjoisosissa.

Täydellinen pimennys näkyy jossain päin maapalloa noin 18 kuukauden välein. Keski-Euroopan halki kulki täydellinen pimennys elokuussa 1999. Sitä seurasivat jopa sadat miljoonat ihmiset. Jos kukkaro kestää ja on haluja matkustaa, voi liittyä auringonpimennyksiä bongaavien joukkoon maailmalla. Innokkaimmat laskevat, montako sekuntia he ovat yhteensä nähneet täydellistä pimennystä.

Sen kesto vaihtelee. Pisimmillään täydellinen pimennys voi kestää samasta paikasta nähtynä 7 minuuttia ja 32 sekuntia.

Seuraava osittainen auringonpimennys näkyy koko Suomessa elokuussa 2018. Yhdysvallat valmistelee jo kaukoputkiaan täydelliseen pimennykseen elokuun lopulla 2017. Pimennys kulkee pitkästä aikaa koko mantereen halki.

Vuosisatamme seuraava runsas pimennysten vuosi on 2029. Silloin pimennyksiä näkyy neljä, kaikki tosin osittaisia.

Otitko pimennyksestä kuvia tai videoita? HS.fi julkaisee lukijoiden materiaalia. Kuvat voi lähettää osoitteeseen hspic@hs.fi ja videot osoitteeseen hsvideo@hs.fi.

Näin auringonpimennys syntyy
Näin auringonpimennys syntyy
Täydellisiä auringonpimennyksiä syntyy vain harvoin, koska kuun pitää osua täsmälleen auringon ja maan väliin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat