Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuopioon kohosi tulevaisuuden sairaala

Modernissa yliopistosairaalassa on työasuautomaatti ja hoitohuoneissa älylääkekaappeja

Kotimaa
 
Akseli Muraja
Sairaalarakennuksen aulaan tulee muun muassa itsepalveluautomaatteja, joilla potilaat voivat ilmoittautua sairaalaan. Vieressä on kanttiini ja ravintola, kertoo sairaanhoitopiirin projektipäällikkö Juhani Kouri.
Sairaalarakennuksen aulaan tulee muun muassa itsepalveluautomaatteja, joilla potilaat voivat ilmoittautua sairaalaan. Vieressä on kanttiini ja ravintola, kertoo sairaanhoitopiirin projektipäällikkö Juhani Kouri. Kuva: Akseli Muraja

Pääsisäänkäynti on maalattu kultaiseksi. Sen takaa avautuu neljän kerroksen korkuinen valoaula, jonka yläikkunoista pääsee sisään luonnonvalo.

Tunnelma voisi olla suuren hotellin vastaanottoaulasta, mutta todellisuudessa olemme astuneet tulevaisuuden sairaalaan.

Fakta

Sadan miljoonan euron hanke

 Kaarisairaalan rakennustyöt aloitettiin vuonna 2012. Rakennus maksoi 100 miljoonaa euroa.

 Sairaala on osa Puijon sairaalan uudistusta. Vuonna 1959 käyttöön otetun sairaalan peruskorjaus alkaa syksyllä. Vanhojen osien korjaus vie kymmenen vuotta.

 Koko uudistus maksaa 300 miljoonaa euroa.

 Kaarisairaalassa on 800 työntekijää. Koko Kysissä on töissä 4 000 työntekijän lisäksi 2 000 opiskelijaa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) uusi sairaalarakennus on viimeistelyvaiheessa. Kaarisairaalaksi nimetty uusi 35 000 neliömetrin rakennus otetaan käyttöön toukokuussa. Vielä nyt sen käytävillä marssivat työmiehet ja -naiset kypärineen ja huomioliiveineen.

Jo Kaarisairaalan julkisivu on moderni. Kaarevaa seinää peittää taiteilija Jaana Partasen ja arkkitehti Heikki Lamusuon suunnittelema värikäs lasitaideteos Evoluutio. Sen kuviot ovat mikroskooppikuvia ihmisen sisältä.

Uuteen rakennukseen sijoittuvat sairaalan niin sanotut kuumat toiminnot. Sinne on rakennettu 26 leikkaussalia ja kaksi sektiosalia. Siellä on myös tehohoito-osastot aikuisille ja vastasyntyneille, keskitetty heräämö, tähystystoiminnan yksikkö sekä fysiatrian ja ortopedian poliklinikat.

Lisäksi rakennuksessa sijaitsee naisten akuuttikeskus, johon on keskitetty kaikki synnytyksiin ja naistentauteihin liittyvät toiminnot.

Keskitetty heräämö mahdollistaa päiväkirurgian laajentamisen.

"Valtaosa potilaista tulee leikkausyksikköön suoraan kotoa aamulla. Potilas voi olla siellä aamuun asti, eikä häntä tarvitse siirtää osastolle", sanoo sairaanhoitopiirin projektipäällikkö, sydänkirurgi Juhani Kouri.

Modernissa sairaalassa on entistä enemmän tekniikkaa ja automaatioita. Valoaulassa potilaat voivat ilmoittautua omatoimisesti itsepalvelukioskilla. Alkuvaiheessa apuna on aulaemäntä.

Pohjakerroksessa työntekijät hakevat puhtaat työvaatteensa työasuautomaatista ja palauttavat siihen likaiset. Työasuautomaatti on yleinen Euroopan suurissa sairaaloissa, mutta Suomessa Kysin automaatti on ensimmäinen.

Leikkaussaleihin, heräämöön ja teho-osastolle on sijoitettu 41 älylääkekaappia, jotka kuopiolainen valmistaja on suunnitellut yhdessä sairaalahenkilökunnan kanssa. Niiden avulla lääkkeitä pystytään hallinnoimaan paremmin ja lääketurvallisuus paranee.

"Käyttäjä tunnistautuu kaapille toimikortillaan. Lääkekaappi tunnistaa myös sinne laitettavat ja sieltä otettavat lääkkeet", kertoo apteekkari Toivo Naaranlahti, joka on töissä sairaala-apteekissa.

Robotit otetaan käyttöön sairaala-apteekin varastoinnissa, logistiikassa ja lääkkeiden valmistuksessa.

Kaarisairaalassa on myös katkeamaton sähkönsyöttö. Samanlainen varajärjestelmä on käytössä puhelinoperaattoreilla. Uusi Drups-järjestelmä korvaa perinteiset akut, eikä henkilökunta välttämättä edes huomaa sähkökatkosta.

Uuteen sairaalarakennukseen tulee myös jätteiden ja pyykin putkikuljetus. Se lisää hygieniaa sekä tehokkuutta logistiikassa ja työjärjestelyissä.

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat