Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Imetystutkimusten anti ihmetyttää

Yksi korostaa pitkän täysimetyksen hyötyjä, toinen kiinteän ruoan kiirehtimistä. Asiantuntija kehottaa seuraamaan virallisia suosituksia.

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Leon Kibler (kesk.) syö välipalaksi päärynää äitinsä Jaana Kiblerin sylissä. Ruokailua seurasi ikätoveri Elian Mäki.
Leon Kibler (kesk.) syö välipalaksi päärynää äitinsä Jaana Kiblerin sylissä. Ruokailua seurasi ikätoveri Elian Mäki. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Imetystutkimusten ristiriitaiset tutkimustulokset hämmentävät: pitääkö vauvaa imettää pitkään vai eikö pidä?

Juuri julkaistu laaja brasilialaistutkimus esittää, että pitkään rintaruokitut ovat aikuisena muita älykkäämpiä ja rikkaampia. Oulun yliopiston tutkimuksessa selvitetään parhaillaan, pitäisikö täysimetyksen kestoa sittenkin lyhentää ja aloittaa kiinteä ruoka varhain. Se saattaisi ehkäistä allergioiden syntyä.

Täytyykö vanhempien nyt pohtia, haluavatko he lapsestaan rikkaan ja älykkään mutta allergisen vai köyhän ja terveen?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Suvi Virtanen neuvoo hämmentyneitä äitejä noudattamaan nykyisiä suosituksia: vauvalle annetaan yksinomaan rintamaitoa kuuden kuukauden ikään asti ja kiinteä ravinto aloitetaan viimeistään puolivuotiaana.

Virtanen myöntää, että ohjeiden arviointi on hankalaa asiantuntijallekin.

"On puutetta tiedosta. Meneillään on useita tutkimuksia, ja lähivuosina saamme lisää evidenssiä, joka voi muuttaa suosituksia. Yksi tutkimus ei tähän riitä – tarvitaan vahvaa näyttöä."

Tänä vuonna valmistuvat uudet varhaisravitsemuksen suositukset. Virtasen mukaan ne eivät juuri poikkea nykyisistä.

"Ehkä haluamme nyt entistä enemmän korostaa sitä, että yksinomainen imetys kestäisi ainakin neljän kuukauden ikään asti. Lisäravinnon aloittamisessa painotamme nopeaa monipuolistamista. Ruokavalikoiman laajentamisen ei tarvitse tapahtua hitaasti yksi ruoka viikossa", Virtanen kuvaa.

Eurooppalaiset allergiajärjestöt ovat jo muuttaneet suosituksiaan: kiinteät ruoat aloitetaan 4–6 kuukauden iässä. Näin vauvan suoliston puolustusjärjestelmä kehittyy luonnollisesti.

Oulun yliopiston tutkimushankkeessa neuvoloiden vauvaperheet ruokkivat lastaan uusien oppien mukaan. Tarkoitus on selvittää, voiko lisäruokien varhaisella aloittamisella torjua allergioiden syntyä.

Lisäruokia annetaan neljän kuukauden iästä alkaen monipuolisesti ja runsaasti niin, että kaikki ruoat ovat käytössä kuuden kuukauden iässä.

Aiemmin ajateltiin, että on etu, kun viivytetään ruoan antamista ja vältetään aineita, jotka voisivat allergisoida.

"Hypoteesimme on, että lapsen suolisto on 4–6 kuukauden iässä herkimmillään vastaanottamaan vieraita proteiineja", sanoo tutkimusta johtava lastenlääkäri, dosentti Petri Kulmala.

Tutkimusneuvoloissa Oulun kaupungin alueella on nähty yksittäisiä yhteentörmäyksiä. Kaikki äidit eivät ole innostuneet ajatuksesta luopua kuuden kuukauden täysimetyksestä.

"Jotkut äidit ovat kokeneet, että sodimme imetystä vastaan. Siitä ei ole kyse. Imetys on aina suositeltava asia, ja sitä on hyvä jatkaa kiinteän ravinnon ohella yhden vuoden ikään saakka", Kulmala korostaa.

THL:n Virtanen myöntää, että allergiariski voi kasvaa, jos kiinteän ravinnon aloittaminen siirretään kovin myöhään. Toisaalta pitkästä täysimetyksestä saattaa olla hyötyä esimerkiksi diabeteksen ehkäisyssä.

"On viitteitä siitä, että tyypin 1 diabeteksen riski voi kasvaa, jos ruokia aloitetaan ennen neljän kuukauden ikää. Tiedetään, että imetys on tärkeää infektiotautien, kuten suolistotulehdusten, ehkäisyn kannalta."

THL:n mukaan suomalaisäidit imettävät nykyään keskimäärin 6–7 kuukautta.

Yksinomaisen rintaruokinnan kesto on keskimäärin 1,4 kuukautta, ja kiinteät lisäruoat aloitetaan suositeltua aiemmin noin 3–4 kuukauden iässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat