Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannabis keskeyttää varusmiespalveluksen yhä useammin – kertakärystä ei välttämättä lähtöpasseja

Puolustusvoimilla on huumausaineiden käyttöön nollatoleranssi

Kotimaa
 
Kannabis on tuttu huumausaine myös Kaartin jääkärirykmentissä
Kannabis on tuttu huumausaine myös Kaartin jääkärirykmentissä
Varusmiesten kannabiskäryt ovat lisääntyneet huomattavasti tämän vuosikymmenen aikana. Kannabis on tuttu myös Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa, jossa jopa parisenkymmentä palvelustaan aloittavaa alokasta jää siitä kiinni jokaisesta saapumiserästä. Toimittaja: Tomi Peurakoski, kuvaaja: Sami Kero, editointi: Janne Elkki

Kannabiksesta johtuvat varusmiespalveluksen keskeytykset ovat kaksinkertaistuneet tällä vuosikymmenellä.

Erilaisten päihteiden tai lääkkeiden vuoksi palveluksensa keskeyttäneiden varusmiesten lukumäärä on kasvanut viime vuosina selvästi. Vuonna 2010 palvelus katkaistiin kesken 158 varusmieheltä ja vuonna 2014 jo 239:ltä.

Tiedot selviävät Sotilaslääketieteen keskuksen HS:lle keräämistä tiedoista.

Tällä vuosikymmenellä huumeiden tai lääkkeiden väärinkäyttö on johtanut yhteensä noin tuhannen varusmiehen palveluksen keskeyttämiseen. Keskeyttäneiden määrän kasvu on johtunut viime vuosina käytännössä yksinomaan kannabistuotteista.

Muiden päihdyttävien aineiden tai huumeiden käyttö ei ole lisääntynyt. Esimerkiksi alkoholin käytön vuoksi varusmiespalvelus keskeytettiin vuonna 2014 puolet harvemmin kuin viisi vuotta aiemmin.

Puolustusvoimilla on huumausaineiden käyttöön nollatoleranssi.

"Huumausaineet ja Puolustusvoimat eivät sovi yhteen", tiivistää Sotilaslääketieteen keskuksen johtaja, lääkintäeversti Jouko Peltomaa.

"Huumausaineet muodostavat vaaran yksilölle ja toiminnalle. Ne saattavat houkutella myös varkausrikollisuutta ja muuta rikollisuutta."

Puolustusvoimien nollatoleranssissa on kuitenkin pieni kannabiksen mentävä aukko. Yksittäinen kannabiskäry palveluksen alussa ei välttämättä johda kasarmilta lähtöön.

"Kyse on siitä, minkä sortin huumeesta jää kiinni. Varsinkin jos jää kiinni kannabiksesta palveluksen alkuvaiheessa, joudumme käyttämään harkintaa. Kannabishan näkyy virtsassa jopa noin kuukauden sen käytön jälkeen. Käyttö on voinut tapahtua ennen palvelukseen astumista", Peltomaa sanoo.

"Jos varusmies pystyy kohtuullisen vakuuttavasti perustelemaan palvelusta edeltäneen käytön, yksi positiivinen kannabiskäry ei johda heti pois heittämiseen. Se johtaa siihen, että hän joutuu syyniin. Hänet voidaan kutsua myöhemmin antamaan virtsanäyte, jolloin katsotaan, onko se puhdas vai ei."

Peltomaan mukaan uusi positiivinen näyte johtaa heti palveluksen keskeyttämiseen.

"Jos huumausaine on jotain kovempaa, esimerkiksi amfetamiinia tai heroiinia, niin kyllä ne aika välittömästi johtavat keskeyttämiseen. Niiden lähiympäristössä pyörii kovaa rikollisuutta, josta syntyy ampuma-aseisiin ja varkauksiin liittyvä riski."

Sami Kero HS
Kaartinjääkäri Ilja Malakejev (vas.) tuntee varusmiehiä, jotka käyttävät kannabista. "Nyt on tullut muutama vastaan täällä varuskunnassa." Petteri Anttila (kesk.) kertoo, että koirat ovat tutkineet hänet huumeiden varalta viidesti. Severi Ahon mielestä kannabista ei pidä sietää varuskunnassa lainkaan.
Kaartinjääkäri Ilja Malakejev (vas.) tuntee varusmiehiä, jotka käyttävät kannabista. "Nyt on tullut muutama vastaan täällä varuskunnassa." Petteri Anttila (kesk.) kertoo, että koirat ovat tutkineet hänet huumeiden varalta viidesti. Severi Ahon mielestä kannabista ei pidä sietää varuskunnassa lainkaan.

Puolustusvoimat tekee varusmiehille ja kantahenkilökunnalle joka vuosi yli 700 huumetestiä. Lisäksi varusmiespalvelukseen tulijoita on yleensä portilla vastassa huumekoiria. Kantahenkilökunnassa huumeiden käyttöä ei ole ilmennyt.

Kun varusmies jää kiinni kannabiksen käytöstä, palveluksen jatkamisesta päättää joukko-osaston komentaja, joka kuulee varusmiehen lisäksi terveydenhuollon edustajaa. Komentajalla on käytännössä kolme vaihtoehtoa: hän voi antaa palveluksen jatkua tai muuttaa kiinni jääneen palveluskelpoisuusluokan C- tai E-luokkaan.

C-luokkaan kuuluva vapautetaan rauhanaikaisesta palveluksesta, mutta hänet voidaan myöhemmin luokitella uudelleen.

"Riittävän raskas ja kova huumeidenkäyttötausta johtaa aika usein suoraan C-luokitukseen. Jos käyttäjä saa elämänsä kuntoon, hän voi ottaa uudelleen yhteyttä aluetoimistoon, pyytää palvelukelpoisuusluokan muutosta ja sitten palata palvelukseen, jos hän on alle 30-vuotias", Peltomaa sanoo.

E-luokkaan joutuminen tarkoittaa määräaikaista palveluksen keskeyttämistä. Se voi vaihdella puolesta vuodesta kolmeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat