Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäänmurtajalakko laajeni Raumalla

Shellin avuksi lähteviä murtajia ei varustella

Kotimaa
 

Jäänmurtolakko laajenee, kun Raumalla olevien Fennican ja Nordican henkilöstö ei enää varustele murtajia. Merimies-Unionin mukaan lakko merkitsee sitä, että murtajien valmistautuminen Alaskaan ja muualle arktisille alueille viivästyy.

Valtion Arctia Shippingille kyseessä on merkittävä hanke, sillä öljyjätti Shell on hankkinut murtajat turvaamaan öljynporaustoimintaa. Työt ovat jatkuneet vuodesta 2012.

Suomen Erikoisalusten työnantajaliiton toimitusjohtajan ja Arctia Shippingin henkilöstöpäällikön David Lindströmin mukaan lakon vaikutus laivojen varusteluun on pieni, sillä osan töistä tekevät alihankintayhtiöt.

Noin viikon jatkunut lakko on toistaiseksi hankaloittanut lähinnä Kemin ja Tornion satamien toimintaa, sillä muualla ei enää ole juuri jäätä. Lindströmin mukaan satamissa ovat avustaneet muiden yhtiöiden murtajat.

Lakon takia Arctia Shippingin kahdeksan murtajaa on lakossa, mutta vain kaksi olisi ilman lakkoa liikenteessä. Aluksilla on yhä tehty huolto- ja muita töitä. Myös Helsingin Katajanokalla olevien Urhon, Sisun ja Voiman miehistöt aloittavat lakon.

Merimies-Unioni perustelee työtaistelun leviämistä työnantajan käytöksellä.

Murtajien lakkoa on soviteltu valtakunnansovittelijan johdolla jo viidettä viikkoa. Sovittelussa ovat mukana Merimies-Unioni ja Suomen Konepäällystöliitto sekä työnantajan puolelta Arctia Shipping ja Suomen Erityisalusten Työnantajaliitto SET. Sovittelu jatkuu torstaina.

Työntekijät haluavat, että työehtosopimus ei koskisi vain valtion Arctiaa vaan kaikkia SET:n jäsenyrityksiä. Merimies-Unionin puheenjohtajan Simo Zittingin mukaan Arctia Shipping voittaisi, kun muut yhtiöt eivät voisi tehdä sitä heikommilla työehtosopimuksilla töitä.

Palkansaajapuolella arvellaan, että Arctia ei ole halukas yleissitovuuteen, koska yhtiö suunnittelee omien murtajiensa yhtiöittämistä, jolloin niillä voitaisiin ainakin yrittää saada kevyemmät ehdot kuin Arctialla on nyt.

Työnantajan mukaan Suomen murtajilla on jo nyt liian suuret työvoimakustannukset, minkä takia tänne kannattaa tilata jopa ruotsalaisia jäänmurtajia. Zitting ihmettelee, miksi valtio ostaa Ruotsista palveluja, koska ruotsalaisilla laivoilla on paremmat työehdot kuin suomalaisilla.

Lindström sanoo, että työnantaja ei voi hyväksyä yleissitovuutta, koska se jäykistäisi entisestään alan työmarkkinoita.Valtakunnansovittelijan esityksen on hyväksynyt Suomen Laivanpäällystöliitto, mutta Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto eivät ole sitä hyväksyneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat