Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleisö buuasi Rehnin ulosmarssille

Puheenjohtajatentissä Helsingin yliopistossa kiisteltiin Natosta ja kehitysyhteistyöstä

Kotimaa
 
Puolueiden puheenjohtajien EU-tentti kokonaisuudessaan: Nato puhutti, Olli Rehn marssi ulos
Puolueiden puheenjohtajien EU-tentti kokonaisuudessaan: Nato puhutti, Olli Rehn marssi ulos
Puoluejohtajat joutuivat tänään keskiviikkona tentattavaksi EU:sta ja Suomen EU-politiikan linjasta HSTV:n suorassa lähetyksessä. Suurimpien puolueiden puheenjohtajat osallistuvat Helsingin yliopiston ja EU komission järjestämään vaalipaneeliin.

Europarlamentaarikko Olli Rehnin (kesk) äkkiväärä ulosmarssi Eurooppa-keskustelusta keskiviikkona aiheutti buuausta, jota harvoin kuullaan Helsingin yliopiston juhlasalissa.

Keskustan kansanedustajaehdokas protestoi poistumisellaan sitä, että sai ensimmäisen kommenttipuheenvuoronsa vasta paneelin puolivälissä, "toisin kuin oli sovittu".

Fakta

Puoluejohtajat väänsivät Euroopasta

 Puolueiden puheenjohtajat puivat Eurooppa-asioita keskiviikkona vaalikeskustelussa, joka pidettiin Helsingin yliopiston juhlasalissa.

 Paikalla oli seitsemän puheenjohtajaa eli kaikki muut kuin keskustan Juha Sipilä, joka oli estynyt.

 Paneelikeskustelun juonsi kirjailija André Chaker.

 Keskustelun järjestäjiä olivat Eurooppalainen Suomi ry, Helsingin yliopiston alumniyhdistys, Euroopan komission Suomen-edustusto, Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto. Helsingin Sanomat oli tilaisuuden mediakumppani.

 Aiheita oli alun perin kymmenen, joista karsittiin pois yli puolet. Silti aika loppui kesken eikä esimerkiksi koulutus-, tutkimus- ja innovaatioasioita ehditty käsitellä lainkaan.

 Keskustelussa paneuduttiin EU:n lisäksi ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Kuunteluoppilaaksi Rehn ei halunnut jäädä, koska kertoi kuulleensa "nämä vitsit ihan riittävän moneen kertaan".

Toinen suuttumisen syy oli se, ettei keskustelun ajankohtaa ollut saatu sovittua keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän aikatauluihin. Muut puheenjohtajat olivat paikalla.

Tentin aikataulu oli Rehnin mukaan laadittu nykyisen eikä tulevan pääministerin ehdoilla.

"Olen aika pettynyt siihen, että EU-komission Suomen-edustusto puuttuu Suomen sisäpolitiikkaan tällä tavalla. Sitä ei tapahtunut minun aikanani eikä tulisi tapahtua", entinen komissaari ojensi.

Edustusto oli yksi tilaisuuden järjestäjistä, ja Rehnin mukaan se ei ollut hyväksynyt sijaista Sipilän tilalle.

"Brysselissä ainakin ylimielisyys on opittu, jos ei muuta", letkautti vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki Rehnille, joka kommentoi ennen poistumistaan lyhyesti myös yhtä tentin pääaihetta, turvallisuuspolitiikkaa.

Panelisteilta oli kysytty esimerkiksi seuraavan hallitusohjelman Nato-kirjausta ja menettelytapoja mahdollisessa Baltian konfliktissa.

Artikkeliin liittyvät

Rehnin mukaan keskusta lähtee siitä, ettei seuraavassa hallitusohjelmassa suljeta ovia vaan pidetään mahdollisena myös Nato-jäsenyyden hakemista.

Nykyistä selvästi avoimempaa ja hakeutumisen mahdollistavaa kirjausta kannatti myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen.

Rkp:n puheenjohtajan Carl Haglundin mukaan ei ole viisasta tehdä ohjelmaan ovia sulkevaa kirjausta.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan Nato-jäsenyyttä ei tulla hakemaan heti, mutta sitä ei saa lukita ikuisesti.  

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini muistutti, että heidän oma Niinistönsä, Jussi Niinistö, on jo kauan sitten esittänyt Nato-selvityksen tekemistä.

"Minäkään en usko, että Suomi lähivuosina Natoon liittyy, mutta ei sitä pidä sulkea pois."

Arhinmäen mukaan nykyinen hallitusohjelman kirjaus oli hyvä kompromissi, josta voisi pitää vastakin kiinni.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne korosti oman uskottavan puolustuksen tärkeyttä.

"Sotilaallinen liittoutumattomuus on järkevin tapa, mutta ovi on auki."

Pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb sai vastata kysymykseen viimeisenä rangaistuksena siitä, että oli räplännyt kännykkäänsä.

"Jouduin painamaan punaista presidentille. Se ei ole koskaan hyvä asia", Stubb puolustautui.

Stubbin mukaan Naton askelmerkit voi tiivistää neljään: "Emme sulje pois jäsenyyttä, tehdään selvitys, koko poliittinen johto on jäsenyyden kannalla ja samoin kansan enemmistö."

Kehitysyhteistyöstä saatiin aikaan pientä kiivailua, ja etenkin Niinistö innostui aiheesta: "Nyt ollaan mun sydänasiassa."

Niinistö piti todella surullisena, että kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta ovat valmiita vähentämään kehitysyhteistyörahoja.

Arhinmäki kannatti tehtävään myös erityistä ministeriä, sillä yksi ministeri ei voi hänen mukaansa hoitaa ulkoministerin, kauppaministerin, EU-ministerin ja kehitysyhteistyöministerin töitä.

Soinin mukaan "yksi herranvirka enemmän" ei auta kehitysyhteistyötä. Hän myös syytti ministereitä hurskastelusta.

"Tehän olette niistä rahoista leikanneet."

Arhinmäki oli toista mieltä, mutta Soini keskeytti hänet: "Anna Paavo mun puhua, voit oppia."

"Vain toisella meistä on ministerikokemusta", Arhinmäki näpäytti, mutta Soini pani paremmaksi: "Toisella se on takana, toisella edessä."

"Erityistehtävässä" puoluejohtajat pantiin testiin, jossa vastaus tuli antaa englanniksi. Siitä kaikki selvisivät mallikkaasti.

Arhinmäki hauskuutti yleisöä käyttämällä puhuttelusanana myös toveria (comrade) ja Soini esittelemällä itsensä vasta valituksi Suomen pääministeriksi (prime minister).

Rio Gandara HS
Keskustan kansanedustajaehdokas Olli Rehn pettyi saatuaan puheenvuoron vasta tunnin päästä paneelin alusta ja poistui paikalta.
Keskustan kansanedustajaehdokas Olli Rehn pettyi saatuaan puheenvuoron vasta tunnin päästä paneelin alusta ja poistui paikalta.
Paavo Arhinmäki (vas) moitti Olli Rehnin käytöstä puheenjohtajatentissä ylimieliseksi.
Paavo Arhinmäki (vas) moitti Olli Rehnin käytöstä puheenjohtajatentissä ylimieliseksi.
Olli Rehn poistuu kesken vaalitentin: "Olen kuullut nämä vitsit riittävän monta kertaa"
Olli Rehn poistuu kesken vaalitentin: "Olen kuullut nämä vitsit riittävän monta kertaa"
Keskustan Rehn piti puoluejohtajien vaalitentissä vihaisen puheenvuoron. Hän moitti järjestäjiä siitä, ettei aikatauluja sovitettu siten, että Juha Sipilä olisi päässyt paikalle. Yleisön buuatessa Rehn käveli ulos Helsingin yliopiston juhlasalista.
Miten puoluejohtajilta sujuu englanti?
Miten puoluejohtajilta sujuu englanti?
Miltä kuulostaa englannin kieli puoluejohtajien suusta kuultuna? Tyylinäytteensä antoivat 18. maaliskuuta pidetyssä EU-vaalitentissä Antti Rinne (sd), Ville Niinistö (vihr), Päivi Räsänen (kd), Paavo Arhinmäki (vas), Timo Soini (ps), Carl Haglund (r) sekä Alexander Stubb (kok). (Kuvaus: Terhi Liimu HS, Janne Järvinen HS)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat