Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannabisongelma on tuttu myös Kaartin jääkärirykmentissä

Kotimaa
 
Kannabis on tuttu huumausaine myös Kaartin jääkärirykmentissä
Kannabis on tuttu huumausaine myös Kaartin jääkärirykmentissä
Varusmiesten kannabiskäryt ovat lisääntyneet huomattavasti tämän vuosikymmenen aikana. Kannabis on tuttu myös Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa, jossa jopa parisenkymmentä palvelustaan aloittavaa alokasta jää siitä kiinni jokaisesta saapumiserästä. Toimittaja: Tomi Peurakoski, kuvaaja: Sami Kero, editointi: Janne Elkki

Kannabiksen käytön lisääntyminen on havaittu myös Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa Helsingissä. Kannabiksesta jää kiinni 10–20 nuorukaista jokaisesta saapumiserästä.

"Tulovaiheessa kannabiksen käyttöä tulee usein ilmi. Se havaitaan usein haastattelun pohjalta tai portilla olevien huumekoirien ansiosta. Ne merkkaavat yksilöitä, jotka ohjataan tarkempaan keskusteluun", kertoo jääkärirykmentin päällikkölääkäri Petri Kangaspunta.

Jos varusmies jää kiinni kannabiksen käytöstä, siitä on yleensä seurauksena palveluksen keskeyttäminen.

"Puolustusvoimilla on ehdoton nollatoleranssi huumeiden suhteen, mutta me emme toki tuomitse ketään", Kangaspunta kertoo

Pyrimme terveydenhuollossa pääsemään selvyyteen siitä, onko päihteiden käyttöä – myös muiden päihteiden kuin kannabiksen – ja mikä on sen vaikutus palvelusturvallisuuteen."

Kaartin päällikkölääkärin Petri Kangaspunnan mukaan kannabiksen käyttö tulee usein ilmi heti palveluksen alussa.
Kaartin päällikkölääkärin Petri Kangaspunnan mukaan kannabiksen käyttö tulee usein ilmi heti palveluksen alussa.

Santahaminassa joukko varusmiehiä odottaa kasarmin pihalla lomalle pääsyä.

"Omalla peruskoulutuskaudella pari ihmistä jäi ensimmäisissä lääkärin tutkimuksissa niistä kiinni. Nyt kun olen tullut tänne johtajakoulutuksen jälkeen, kesken uusien alokkaiden peruskoulutuskauden, niin ei täällä ole näkynyt", kertoo kokelas Joonas Hurtta.

Sen sijaan kaartinjääkäri Ilja Malakejev sanoo tuntevansa varusmiehinä palvelevia kannabiksen käyttäjiä.

"Valitettavasti tunnen. Nyt on tullut vastaan muutama täällä varuskunnassa."

Hänen mukaansa nollatoleranssi ja varusmiehen palveluksen keskeyttäminen ovat ainoa oikea vaihtoehto. Samoilla linjoilla on kaartinjääkäri Severi Aho.

"Nollatoleranssi on mielestäni paljon selkeämpi. Jos rajaa ruvettaisiin venyttämään, heräisi kysymys, mihin se pitää vetää."

Varuskunnat torjuvat huumeita muun muassa ratsioin. Huumekoirat haistelevat kaikki palvelukseen saapuvat, mutta ratsioita järjestetään myös muulloin.

"Jokaiselta otetaan testit, ja koirat ovat käyneet pari kertaa palveluksen aikana muutenkin haistelemassa. En näe siinä mitään pahaa, sillä se varmistaa palvelusturvallisuutemme", kokelas Hurtta sanoo.

Kaartinjääkäri Petteri Anttila kertoo, että koirat ovat tutkineet hänet jopa viitisen kertaa.

"Minua se ei ole häirinnyt ollenkaan. En melkein edes huomannut, että koirat nuuskivat."

Päällikkölääkäri Kangaspunta sanoo huomanneensa, että alkoholin vuoksi tapahtuneita keskeytyksiä on selvästi vähemmän kuin aiemmin.

"Pahoin pelkään, että tässä seurataan yleistä yhteiskunnallista trendiä eli nuoremmat ikäpolvet ajattelevat kannabiksen olevan jossain määrin turvallisempi päihde kuin alkoholi. Siinä on siis ikään kuin vaihdettu alkoholi kannabikseen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat