Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheyritykset tyrmäävät jäähyväisveron

Verottaja on ehdottanut ulkomaille pysyvästi muuttaville uutta erikoisveroa

Kotimaa
 
Mark Earthy
Björn Wahlroos
Björn Wahlroos Kuva: Mark Earthy

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen tyrmää verottajan tekemästä selvityksestä löytyneen ehdotuksen ulkomaille pysyvästi muuttavien jäähyväisverosta.

Iltalehti kertoi keskiviikkona verottajan ehdottamasta jäähyväisverosta, jonka pysyvästi ulkomaille muuttava suomalainen joutuisi mahdollisesti maksamaan ainakin joistain Suomessa syntyneistä tuloistaan.

Tästä on kyse

 Suomessa etenkin perheyrittäjät ovat vaatineet perintöverotuksen keventämistä.

 Pankkiiri Björn Wahlroos muutti viime vuonna Ruotsiin. Syynä oli ainakin osaksi verotus.

 Onvest-konsernin pääomistaja Maarit Toivanen-Koivisto sanoi taannoin muuttavansa Portugaliin verojen takia.

 Fazer-konsernin omistajiin kuuluva Karl Fazer kertoi maanantaina Ylen lähetyksessä suunnittelevansa muuttoa perintöveron takia.

Yksi keino olisi määrätä muuttaja luovuttamaan valtiolle pankkitakaus siltä varalta, että verotettavaa löytyisi.

"Hyvänen aika sentään. Tämä on avoin pieni talous, jossa kaikkien pitää saada liikkua vapaasti. Tällaiset ajatukset pitää pikaiseen haudata, ettei tästä synny enempää vahinkoa", Mörttinen sanoo.

"Kuulostaa ihan uskomattomalta. Minusta ihmisiä pitää houkutella jäämään Suomeen hyvällä eikä pahalla, mieluummin porkkanoilla kuin kepillä."

Myös Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava veroasiantuntija Tero Honkavaara lyttää idean.

"Minusta tällainen yleinen maastapoistumisvero on kansainvälisen vero-oikeuden ja EU:n periaatteiden vastainen – siis se, että muuttohetkellä realisoitumattomia veroja ryhdyttäisiin verottamaan muuttohetkellä."

Vastustajien joukkoon ilmoittautui myös Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman.

"Tällaista veroa ei tarvita, ja uskon, että jos tällaista lakia olisi valmisteltu, minulla olisi siitä tieto."

Verohallinnon ylitarkastaja Hannu Kuortti sanoo, että ehdotus on lähtenyt "lennosta liikkeelle". Hän sanoo, että se on ollut listalla, josta valitaan lisää selvitystä vaativia aiheita.

"Ei tätä ole meillä vielä selvitetty millään tavalla, enkä näin ollen voi sanoa, miten tämä toimisi. Tämä on täysin ehdotusluonteinen. Tätä ei ole myöskään millään tavalla liitetty viimeaikaisiin uutisiin tiettyjen henkilöiden mahdollisesta ulkomaille muutosta."

Viime maanantaina suklaatehdas Fazerin osakas Karl Fazer ilmoitti suunnittelevansa muuttoa Suomesta, koska perintöverotus on tiukkaa.

Kuortti ei halua sanoa, kuka ehdotuksen teki. Se tuli mukaan selvitykseen, kun verottaja kysyi virkamiehiltään erilaisia ehdotuksia verotuksen muuttamiseksi. Kyse oli siis eräänlaisesta kirjallisesta ideapalaverista, jonka ehdotukset kirjattiin selvitykseen.

Verottajan tietojen mukaan Tanskassa ja Norjassa on jonkinlainen jäähyväisvero, mutta Kuortti ei tiedä, miten se toimii.

Iltalehti löysi ehdotuksen Verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikön tuoreesta kirjasesta. Sen nimi on Selvitys ehdotuksista harmaan talouden ohjelman rakenteeseen ja sisältöön vuodesta 2016 alkaen.

Iltalehden tietojen mukaan Verohallinto on jakanut kirjasen ainakin eduskunnan tarkastusvaliokunnalle, jossa se ei juuri herättänyt keskustelua.

"Oikeastaan en halua sanoa tästä juuri mitään, koska meillä on tästä niin huonot pohjatiedot", Kuortti sanoo. Hän mainitsee silti esimerkin siitä, milloin jäähyväisvero voisi tulla kyseeseen.

"Jos esimerkiksi henkilö on hankkinut kymmenen vuotta sitten sadallatuhannella eurolla osakkeita ja niiden arvo on nyt kymmenen miljoonaa euroa. Sitten kun hän muuttaa ulkomaille, tästä realisoimattomasta arvonnoususta verotettaisiin."

Kuortti muistuttaa, että eri maissa on hyvin erilaisia tapoja verottaa. "Esimerkiksi Yhdysvallat verottaa ulkomailla asuvia kansalaisiaan."

Kuortti ei osaa sanoa, eteneekö ehdotus selvitykseen. "Se riippuu paljolti poliitikoista."

Juhani Niiranen HS
Maarit Toivanen-Koivisto
Maarit Toivanen-Koivisto
Liisa Takala
Karl Fazer
Karl Fazer
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat