Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vekaranjärvellä alkaa Stinger-koulutus

Yhdysvaltalaisen ohjuksen maine syntyi 1980-luvulla mujahideenien sotiessa Neuvostoliittoa vastaan

Kotimaa
 
Kim Kyung-hoon Reuters
Yhdysvaltalainen jalkaväen sotilas harjoitteli Stinger-ohjuksella Etelä-Koreassa järjestetyssä harjoituksessa vuonna 2004. Stingeristä on olemassa useita eri kehitysversioita.
Yhdysvaltalainen jalkaväen sotilas harjoitteli Stinger-ohjuksella Etelä-Koreassa järjestetyssä harjoituksessa vuonna 2004. Stingeristä on olemassa useita eri kehitysversioita. Kuva: Kim Kyung-hoon Reuters

Puolustusvoimat ottaa koulutuskäyttöön Yhdysvalloista ostetut Stinger-ilmatorjuntaohjukset. Varusmiesten kouluttaminen alkaa tänä vuonna Karjalan prikaatin Salpausselän ilmatorjuntapatteristossa.

Maavoimien on tarkoitus tuoda ohjukset julkisuuteen ensi viikon lopulla Vekaranjärven varuskunnassa. Maavoimien esikunnasta ei haluttu siksi kommentoida asiaa torstaina.

Fakta

Stingerit tulivat käyttöön 1980-luvulla

 Suomi hankki Stingerit kannettavaksi lyhyen kantaman ilmatorjuntajärjestelmäksi.

 Stinger-ohjusjärjestelmiä on valmistettu yhteensä kymmeniätuhansia. Yhdysvaltain armeija otti järjestelmän käyttöönsä vuonna 1981.

 Stingerit kuuluvat noin 30 valtion aseistukseen.

 Mujahideen-taistelijoiden on arvioitu tuhonneen Stingereillä 1980-luvun lopulla Afganistanissa yli 250 helikopteria tai lentokonetta.

Stinger on olalta ammuttava lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, jonka valmistaja on yhdysvaltalainen asejätti Raytheon.

Ohjus on lämpöhakuinen. Sen hakupää haistelee sekä infrapuna- että ultraviolettisäteilyä. Ohjuksen kantama on noin viisi kilometriä. Se yltää yli kaksinkertaiseen äänen nopeuteen.

Stingerit nousivat maailmanmaineeseen Afganistanin sodassa 1980-luvulla, kun Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin hallinto toimitti ainakin satoja Stingereitä Neuvostoliiton miehitystä vastaan sotineille mujahideen-taistelijoille.

Afganistanilaiset saivat Stingereistä tehokkaan aseen ja pelotteen erityisesti Neuvostoliiton panssaroituja Mil Mi-24 -taisteluhelikoptereita vastaan. Ohjusten on väitetty kasvattaneen mujahideen-sissien taistelutahtoa selvästi.

Suomi päätti Stinger-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän hankinnasta runsas vuosi sitten. Järjestelmä sisältää Stinger RMP Block 1 -ohjuksia, ampumalaitteita, lämpötähtäimiä ja koulutuslaitteita.

Puolustusvoimat kutsuu järjestelmää sen käyttöönottovuoden mukaan nimellä ITO15 eli ilmatorjuntaohjus 15.

Kauppaan sisältyy asejärjestelmän lisäksi muun muassa koulutusta, varaosia, dokumentaatiota sekä ohjusten kunnonvalvonta- ja elinjaksoseurantaa.

Suomen ostamat Stingerit eivät ole uusia, vaan niiden ohjusosat on kunnostettu. Kauppa on osa puolustushallinnon strategiaa, jossa ostetaan käytettyjä mutta käyttökelpoisia sotatarvikkeita edullisesti. Tunnetuimmat esimerkit ovat Hollannista ostetut Leopard-panssarivaunut ja raskaat raketinheittimet.

Stingereiden veroton hinta oli 90 miljoonaa euroa. Alun perin Suomi oli hakenut Yhdysvaltain kongressilta lupaa ostaa enintään 600 Stingeriä 330 miljoonalla dollarilla, mutta kauppa peruttiin.

Suomen ostama Stinger RMP Block 1 on ensimmäinen kehitysversio alkuperäisestä Stingeristä. Versiota ryhdyttiin toimittamaan Yhdysvaltain asevoimille 1990-luvun puolivälissä.

Lyhenne RMP tulee sanoista reprogrammable microprocessor eli ohjelmoitava mikroprosessori. Järjestelmää voidaan siis päivittää uudella ohjelmistolla.

Stinger on hankittu korvaamaan jo käytöstä poistetut venäläiset Igla-olkapääohjukset ja nykyiset iäkkäät ilmatorjuntatykit. Stingereillä on tarkoitus korvata erityisesti 23 millimetrin ilmatorjuntakanuunat eli niin sanotut Sergeit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat