Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velkakierteen vaara vaanii 2020-luvulla

Kestävyysvajeen viilaus synkensi talousnäkymää miljardeilla

Kotimaa
 

Suomen talousongelmat ovat niin syviä, että Kreikan ja Portugalin tie ei ole kaukana tulevaisuudessa, jos kurssia ei korjata. Näin varoittaa valtiovarainministeriön virkamiesten torstaina julkaistu raportti.

"Muuttumattomaan politiikkaan perustuvien laskelmien mukaan Suomen julkinen talous on ensi vuosikymmenellä hyvin samanlaisessa tilanteessa kuin euroalueen nykyiset ongelmamaat", virkamiehet kirjoittavat raportissa.

Virkamiesjohdon mukaan Suomea kohtaa ensi vuosikymmenellä julkisen talouden hallitsematon velkakierre, jos kestävyysvajetta ei korjata. Kestävyysvaje tarkoittaa julkistalouden menojen epäsuhtaa tuloihin verrattuna. Nokian matkapuhelinten ja metsäteollisuuden kukoistuksen jälkeinen Suomi ei pysty maksamaan valtion ja kuntien kasvaneita menoja. Ongelmia kiihdyttävät väestön ikääntyminen ja velanhoitokustannusten kasvu, kun korkotaso palautuu normaaliksi nykyisistä pohjalukemista.

Ministeriö nosti torstaina arvionsa Suomen kestävyysvajeesta 5 prosenttiin aiemmasta 4 prosentista. Yhden prosenttiyksikön korjaus tarkoittaa noin kahden miljardin euron lovea julkiseen talouteen vuosittain. Pelkkä ennusteen viilaus on siis samassa kokoluokassa kuin useimpien puolueiden arviot säästötarpeesta.

Tilanteen synkkyys tuli osin yllätyksenä myös ministeriölle itselleen. Tilastokeskuksen maaliskuussa julkistamat ennakkotiedot viime vuodelta paljastivat, että viime vuosi meni valtiontaloudessa paljon huonommin kuin luultiin.

Julkisen talouden velkaantumisvauhtia kuvaava alijäämä nousi 3,4 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen, kun ministeriö ennusti joulukuussa alijäämäksi 2,7 prosenttia.

Ministeriössä on selvitetty kiivaasti, oliko odotettua nopeampi velkaantuminen viime vuoden oikku vai pysyvämpi tila. Vastaus oli jälkimmäinen, mikä selittää osaltaan torstain raportin synkkää sävyä.

Valtiovarainministeriön virkamiehet kuitenkin muistuttavat, että kestävyysvajeen laskeminen on epävarmaa puuhaa, koska lukuun vaikuttavat useat tekijät. Vaje lasketaan kullakin hetkellä parhaiden tietojen pohjalta, mutta se muuttuu herkästi talouden ja tilastojen käänteiden mukana – kuten nyt havaittiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat