Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virkamiehet esittävät kovaa säästökuuria

Hetemäki: Valtion ja kuntien menoja karsittava kuusi miljardia euroa seuraavalla vaalikaudella

Kotimaa
 
Rinne: Neljän miljardin leikkaukset eivät onnistu neljässä vuodessa
Rinne: Neljän miljardin leikkaukset eivät onnistu neljässä vuodessa
Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) pitää virkamiestensä esitystä jättisäästöistä aikataulullisesti ylimitoitettuna. Rinteen mukaan neljän miljardin leikkaukset valtion taloudessa ovat yhdessä vaalikaudessa liian kovat ja rapauttaisivat palvelutason. Rinne sanoo, että Suomen talous on yhä vahva ja velka-astekin järkevällä tasolla. Tärkeintä on saada vienti vetämään. Kasvun lisäksi tarvitaan myös talouden tasapainotusta ja rakenteellisia muutoksia. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu.

Suomen talouden tila on oletettuakin kurjempi, eikä talouskasvusta ole korjaamaan tilannetta lähivuosina.

Valtiovarainministeriön virkamiesjohto löi eilen pöytään omat madonlukunsa talouden tilasta. Vaikka synkkäsävyisiä talousraportteja on viime aikoina tullut useita, VM:n yli satasivuinen esitys on poikkeuksellisen ikävää luettavaa.

Virkamiesjohto esittää valtion ja kuntien menoihin jopa kuuden miljardin euron menoleikkauksia tulevalla vaalikaudella. Ne kannattaisi tehdä etupainotteisesti eli heti vaalikauden aluksi.

Virkamiesten esitykset saivat vastahakoisen reaktion valtiovarainministeri Antti Rinteeltä (sd), joka johtaa raportin kirjoittajia vielä vaalikauden loppuun. Rinne piti virkamiesten esitystä säästöjen aikataulutuksesta liian nopeana.

"Tilanne on vakava, mutta ei neljän miljardin sopeutusta valtion menoihin voi tehdä yhdessä vaalikaudessa", Rinne sanoi torstaina. VM:n esityksessä kuuden miljardin säästöistä neljä miljardia kohdistuu valtioon ja kaksi miljardia kuntiin.

Suomen talous on Rinteen mukaan yhä vahva ja velka-astekin järkevällä tasolla. "Ei talous ole kaatumassa yhtään mihinkään."

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä piti virkamiesraporttia hyvänä. Hänen mukaansa tilannekuva keskustassa on samanlainen kuin VM:n virkamiehillä. Sipilä kuitenkin varoitti Rinteen tavoin liian nopeiden leikkausten vaikutuksesta ostovoimaan.

Virkamiesten Talouspolitiikan lähtökohdat -raportin tilannekuva poikkeaa poliittisten puolueiden toistaiseksi esittämistä arvioista rajusti.

"Esitetyt toimet ovat paljon pienempiä kuin nämä", myöntää ministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki. Epäsuhta voi Hetemäen johtua siitä, että puolueilla ei vielä ole ollut raporttia käytössään.

Rajut leikkaukset ovat VM:n virkamiesjohdon mukaan nyt edessä, koska Suomen talous kasvaa niin hitaasti, että sen varaan ei voi laskea mitään. Talouskasvu ei siis korjaa sitä perusongelmaa, että julkiset menot ovat jatkuvasti suuremmat kuin tulot.

Virkamiehet eivät esitä yksittäisiä leikkauskohteita. Sen sijaan he patistelevat seuraavaa hallitusta aloittamaan säästöjen haarukoimisen mahdollisimman nopeasti keväällä.

"Kuuden miljardin aukko pitäisi kuroa umpeen seuraavan vaalikauden aikana", Hetemäki sanoo. Hänen mukaansa nyt kannattaisi ehkä ottaa käyttöön Lipposen hallituksen menetelmä 1990-luvulta. Tuolloin poliitikot päättivät ensin leikkauksista ja vasta sitten ministerinsalkkujen jaosta. Näin hallitus oli kokonaisuudessaan säästöpäätösten takana.

Virkamiesten mukaan sopeutustoimista pitää sopia hallitusta muodostettaessa "euromääräisesti ja kunnianhimoisesti".

Veroja ei virkamiesten mukaan voi enää merkittävästi kiristää, koska se söisi talouskasvua entuudestaan. Sitä paitsi kokonaisveroaste on Suomessa valmiiksi korkea, lähes 45 prosenttia.

"Nyt puhutaan niin isoista sopeutustoimista, että leikkauksia on kohdistettava kaikkeen, mikä liikkuu", arvioi kansantalousosaston johtaja Markus Sovala.
Sovalan mukaan Suomen talous on nyt niin punaisella, että "komissio syö pöydässämme" puoliväkisin lähivuosina. Hän viittasi siihen, että julkisen talouden EU-kriteerit uhkaavat ylittyä.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen julkisen talouden alijäämä ylitti EU:n 3,0 prosentin rajan viime vuonna. Velkasuhteen raja on 60 prosenttia, ja se on juuri ylittymässä.

Talouden ahdingon taustalla ovat tunnetut syyt: finanssikriisi ja teollinen rakennemuutos Suomessa. Esimerkiksi pelkän tietotekniikan – eli käytännössä Nokia-sektorin – vienti on romahtanut 70 prosenttia vuodesta 2008. "Tilanne ei korjaannu ilman viennin elpymistä", Sovala sanoo.

Siksi virkamiesten lääkkeet ovat osin samoja kuin Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen raportissa viime viikolla. Kaiken keskellä on palkkamaltti, jonka avulla vientiteollisuuden kilpailukyky on tarkoitus palauttaa. Vientiteollisuus toimisi tulevaisuudessa palkka-ankkurina, eli se käytännössä sanelisi mahdollisen palkankorotusvaran muille toimialoille.

VM:n laskelmat osoittavat, että kuntien menot ovat kaksinkertaistuneet 2000-luvulla.

"Valtion ja kuntien talous on viimeksi ollut ylijäämäinen vuonna 2008. Yhdeksän miljardin euron alijäämävuosia on nyt ollut kuusi peräkkäin", Hetemäki sanoo.

Viime vuonna alijäämä oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 9,9 miljardia euroa.

Pelkät työttömyysmenot olivat viime vuonna noin 4,8 miljardia euroa. Sen lisäksi on laskettava verotulojen menetys, joka syntyy, kun ihmiset eivät ole töissä.

Yleensä maltillinen Hetemäki korostikin, että työttömyyden korjaamiseksi tarvitaan "kovia" keinoja. Hän ei kuitenkaan mennyt yksityiskohtiin.

Vaikka virkamiehet eivät esitä leikkauskohteita, ministeriö kerää budjettipäällikkö Hannu Mäkisen johdolla mahdollisia kohteita eri ministeriöiltä hallitusneuvottelijoiden käyttöön.

"Jos sellaista halutaan."

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki (oik.) kertoi virkamiesten leikkausesityksestä torstaina Helsingissä.
Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki (oik.) kertoi virkamiesten leikkausesityksestä torstaina Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat