Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haglund pakottaisi muutokseen

Jos työmarkkinat eivät uudistu, hallituksen on puututtava asiaan

Kotimaa
 
Rkp:n Haglund: Uskottava talousohjelma on kynnyskysymys
Rkp:n Haglund: Uskottava talousohjelma on kynnyskysymys
HSTV:n puheenjohtajatentissä Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund.
Osa 2/8: Carl Haglund, Rkp

Ruotsalainen kansanpuolue on ollut yhtäjaksoisesti hallituksessa 36 vuotta eli puoluetta johtavan Carl Haglundin koko eliniän. Haglund täyttää 36 vuotta kuun lopussa.

Hän tähdentää silti, että hallitukseen meno ei ole puolueelle itsestään selvää.

"Uskottava talousohjelma on meille tärkein kynnyskysymys. Työllisyyden parantamisessa on onnistuttava ja saatava Suomi nousuun. Se ei kuitenkaan onnistu vain juustohöyläämällä miljardeja ja miljardeja."

Artikkeliin liittyvät

Samaan hengenvetoon hän sanoo, että säästöjä tarvitaan. Kohteita löytyy esimerkiksi valtion aluehallinnosta sekä toisen asteen koulutuksesta ja korkeakoulukentältä.

Haglundin mielestä ensi kauden sopeuttamistarve on kahden kolmen miljardin välillä.

"Loppuvaje pitää kuroa umpeen työllisyyden kasvulla."

Haglund on saanut lyhyestä poliittisesta urastaan huolimatta vankan aseman. Puolustusministerinä hänelle on tullut kiitosta, vaikka hän saikin Puolustusvoimien saneerauksen vuoksi opposition haukut niskaansa.

Alexander Stubb (kok) kutsui Haglundia viime kesän hallitusohjelmaneuvottelujen jälkeen kamreeriksi. Haglund olikin viidestä puoluejohtajasta ainoa, joka epäili sovitun kasvupaketin hintalappua ja toteutumista.

"On tässä vielä säätämistä", hän ennakoi ja osui oikeaan.

Uskottavan talousohjelman pitää hänen mielestään alkaa sanasta "työ". Työttömyys maksoi valtiolle viime vuonna lähes viisi miljardia euroa.

"Tilanne on vakava, ja on päivänselvää, että hyvinvointiyhteiskuntaa ei pelasteta ilman uusia työpaikkoja."

Työllisyyttä tukevien toimien kärkeen Haglund nostaa laajat työmarkkinauudistukset, jotka tarkoittavat paikallisen sopimisen ja henkilökohtaisen jouston lisäämistä sekä pidempiä koeaikoja uusille työntekijöille.

Haglundin mielestä tavoitteet on asetettava "siinä hengessä, että on pakko tulla tuloksia".

"Jos ei tuloksia tule, sitten on hallituksen asia päättää ilman työmarkkinaosapuolia."

Se on hänen mielestään epätoivottavaa mutta kuitenkin mahdollista, jos muu ei auta.

Työmarkkinoiden uudistamiseen liittyy myös kannustinloukkujen purku.

"Suomessa on aivan järkyttäviä kannustinloukkuja. Esimerkiksi ansiosidonnainen päiväraha rajoittaa ihmisten mahdollisuutta opiskella tai perustaa yrityksiä."

Uudet työpaikat ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joten niiden tilannetta Haglund parantaisi.

"Ensimmäisen työntekijän palkkaamista pitäisi helpottaa."

Rkp on kokoomuksen ja keskustan kanssa samalla linjalla siinä, että ansiotuloverotusta pitäisi keventää ostovoiman parantamiseksi ja että yhteisöverotusta ei saisi kiristää.

Työmarkkinauudistus, verouudistus, kannustinloukkujen purkaminen, julkisen sektorin karsiminen sekä turhan byrokratian ja normien purkaminen muodostaisivat hallitusohjelmakokonaisuuden, jolla on Haglundin mukaan yksi tavoite.

"Niin pienet kuin suuremmatkin yritykset uskoisivat siihen, että huomispäivä on eilispäivää valoisampi. Niin kauan kuin yritykset eivät usko siihen, ne eivät tule palkkaamaan uusia ihmisiä eivätkä investoimaan uusiin toimintoihin. Silloin Suomeen ei synny uusia työpaikkoja."

Jos "uskottavaa palettia" ei saada kokoon, Haglund maalaa synkkiä näkymiä. "Jos ei tässä onnistuta, työpaikkoja ei synny ja me rämmimme suossa edelleen neljän vuoden päästä."

Eduskuntakauden loppu oli yhtä hulabaloota, kun hallituspuolueet kaatoivat kilvan esityksiä kumoon. Kokoomuksen ja Sdp:n riitely veti Haglundin mukaan maton pelisääntöjen alta.

Hänen mielestään vaalien jälkeen on aika palata normaaliin järjestykseen.

"Suomessa on pitkään ollut toimivat pelisäännöt, oli hallituspohja mikä tahansa."

Rio Gandara HS
Rkp:n puheenjohtaja, puolustusministeri Carl Haglund kävi lauantaina avaamassa Loviisassa salibandyturnauksen semifinaaliottelun Tesjoki vastaan Koskenkylä. Haglund vastaa ministerinä myös liikunnasta.
Rkp:n puheenjohtaja, puolustusministeri Carl Haglund kävi lauantaina avaamassa Loviisassa salibandyturnauksen semifinaaliottelun Tesjoki vastaan Koskenkylä. Haglund vastaa ministerinä myös liikunnasta.
Carl Haglund: Turkisten käyttö ei ole periaatteellinen asia
Carl Haglund: Turkisten käyttö ei ole periaatteellinen asia
HSTV:n puheenjohtajatentissä rkp:n Carl Haglund.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat