Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mörkö saapuu poliisin apuriksi

Poliisi hankkii käyttöönsä uusia varusteita. Kyberrikostorjuntakeskus aukeaa huhtikuussa.

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Mörkö 1 on uuden kuljetusauton prototyyppi. Se kestää iskuja peltikuorista autoa paremmin. Mörköjä tulee Etelä-Suomeen kymmenkunta. Ensimmäisen mallin kokonaishinta oli vajaat 90 000 euroa.
Mörkö 1 on uuden kuljetusauton prototyyppi. Se kestää iskuja peltikuorista autoa paremmin. Mörköjä tulee Etelä-Suomeen kymmenkunta. Ensimmäisen mallin kokonaishinta oli vajaat 90 000 euroa. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Poliisi varautuu ja varustautuu uusiin uhkiin lähikuukausina monin tavoin. Poliisin mukaan on esimerkiksi selvää, että Suomessa voi tapahtua terrori-isku ennemmin tai myöhemmin ja sellaiseen pitää varautua jo etukäteen.

Poliisihallitus kertoi uusista sisäisen turvallisuuden linjoista medialle torstaina Helsingissä. Yksi suurimmista uudistuksista on keskusrikospoliisin yhteyteen perustettava Kyberrikostorjuntakeskus, joka aloittaa toimintansa huhtikuun puolivälissä. Rekrytointi on käynnissä, ja yksiköstä tulee 45 hengen vahvuinen.

Torjuntakeskuksen on määrä muun muassa selvittää ja estää tietoverkoissa tapahtuvaa rikollisuutta, avustaa siinä muita poliisilaitoksia ja hankkia digitaalista todistusaineistoa esimerkiksi tuhoutuneelta kiintolevyltä. Digitaalisen näytön merkitys on kasvanut hurjasti viime vuosina.

Poliisi sai hiljattain eduskunnalta 2,7 miljoonaa euroa lisäbudjettirahaa. Se käytetään vati-toimintaan, joka tarkoittaa vaativaa tilannetta. Tätä varten poliisissa toimii jo nyt viisitoista "alue-Karhua" eli Helsingin Karhu-ryhmään verrattavaa toimintaryhmää eri puolilla Suomea.

Vati-ryhmien varustus uusitaan nyt osin tällä lisärahalla, ja osa varusteista on jo kilpailutuksessa.

Poliisitarkastaja Jussi Huhtelan mukaan tavoitteena on varustaa ryhmät siten, että ne voivat toimia maalla, sisävesistössä, pimeässä ja kylmässä. Hän mainitsee erikseen esimerkiksi nopeasti liikuteltavan venekaluston, jollaisella voi kulkea matalassakin vedessä.

Lisäksi poliisilla on toiveita saada käyttöönsä nykyistä tehokkaampia aseita. Sama kehityssuunta on Huhtelan mukaan nähtävissä muissakin Pohjoismaissa. Taustalla on erityisesti se, että terroristitkin ovat käyttäneet iskuissaan järeää sotilasaseistusta, esimerkiksi Pariisin iskussa rynnäkkökiväärejä.

Poliisilla oli myös näyttää konkreettista kalustoa. Poliisihallituksen pysäköintialueelle ajettiin Mörkö 1, joka on täysin uudenlainen poliisiautomalli.

Pakettiauton kylkiin on liimattu kauttaaltaan polykarbonaattilevyjä. Ne ovat iskunkestäviä. Myös ikkunat ovat kestävästä muoviyhdisteestä.

Mörköä on tarkoitus käyttää joukkojenhallintatehtävissä kuten mielenosoituksissa. Autoa kutsutaan kuorisuojatuksi, mikä tarkoittaa suojaa erilaisilta lentäviltä tavaroilta, joita mielenosoituksissa saattaa tulla eteen.

Esittelyssä autoa hakattiin puukepillä, eikä siihen jäänyt jälkeäkään. Poliisin mukaan on halvempaa viedä kuorisuojattu auto mielenosoitukseen kuin korjailla tavallisen auton vaurioita. Mörössä ei ole takana kiinni otettujen säilytystilaa.

Mörköjä tulee Etelä-Suomen poliisilaitoksille kaikkiaan kymmenkunta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat