Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS partion mukana Helsingin yössä: Poliisi yrittää estää joukkotappelut

Kotimaa
 
HSTV poliisipartion matkassa: Laajasalossa joukkotappelun uhka
HSTV poliisipartion matkassa: Laajasalossa joukkotappelun uhka
Helsingin poliisilla on erillisiä partioita, joiden tehtävänä on estää rikoksia ennalta. HSTV oli poliisipartion matkassa perjantai-iltana. Kannelmäessä oli rauhallista, mutta Laajasalossa oli joukkotappelun uhka. Toimittaja: Minna Passi, kuvaus: Mika Ranta ja Minna Passi, leikkaus: Kristiina Marttinen
Mika Ranta HS
Helsingin poliisin ennalta estävän ryhmän poliisit keskustelevat nuoren kanssa Asematunnelissa. Vanhempi konstaapeli Kirsi Säkkilä tuntee monet nuoret vuosien ajalta. Samassa partiossa Säkkilän kanssa ovat Jukka-Pekka Moisio (vas.) ja Pertti Haapiainen.
Helsingin poliisin ennalta estävän ryhmän poliisit keskustelevat nuoren kanssa Asematunnelissa. Vanhempi konstaapeli Kirsi Säkkilä tuntee monet nuoret vuosien ajalta. Samassa partiossa Säkkilän kanssa ovat Jukka-Pekka Moisio (vas.) ja Pertti Haapiainen.

"Säkkilä! Moikkelis moi!" huutaa nuori nainen Asematunnelissa Helsingin keskustassa. Tyttö on tunnistanut tutun poliisin ja tulee tervehtimään. Pian muitakin nuoria kerääntyy ympärille.

"Missä sä olet ollut, Säkkilä? Säkkilä on paras!"

Vanhempi konstaapeli Kirsi Säkkilä työskentelee Helsingin poliisissa ennalta estävässä ryhmässä. Ryhmän tehtävänä on puuttua erilaisiin ongelmiin ennen kuin rikoksia pääsee tapahtumaan.

Usein ryhmä jalkautuu ihmisten pariin. Perjantai-iltana yksi kohteista on Rautatieasema.

"On kivaa, että poliisi lähestyy kohteliaasti. Säkkilä heittää läppää ja ymmärtää meitä", kertoo toinen nuori.

Fakta

Lähipoliisitoimintaa kehitetään valtakunnallisesti

 Poliisi panostaa tänä vuonna valtakunnallisesti niin sanottuun lähipoliisitoimintaan. Käytännössä kyse on ennalta estävästä poliisityöstä.

 Rikosten ennalta estäminen kuuluu jokaisen poliisin toimenkuvaan. Lisäksi sitä varten voi olla erityisiä ryhmiä kuten Helsingissä. Toiminta on järjestetty eri tavoin eri laitoksissa.

 Tänä vuonna poliisilaitoksissa on erilaisia hankkeita toiminnan kehittämiseksi. Esimerkiksi Pohjanmaalla, Oulussa, Itä-Suomessa ja Lounais-Suomessa on erilliset hankkeet poliisin näkyvyyden lisäämiseksi syrjäseuduilla, joilla ei enää ole poliisin toimipistettä.

 Poliisilaitokset pyrkivät myös esimerkiksi tehostamaan yhteistyötä muun muassa koulujen ja järjestöjen kanssa.

Säkkilä vastaa nuorille hymyillen ja kyselee kuulumisia. Tilanne vakavoituu, kun käy ilmi, että yhdellä nuorista on mukanaan teräase.

Poliisit tutkivat nuoren taskut, ja veitsi löytyy.

Yksi poliiseista kirjoittaa nuorelle sakkoa samaan aikaan kun Säkkilä käy nuoren kanssa pitkän keskustelun partioauton takaosassa.

Kaksikko tulee ulos autosta hyvässä hengessä, ja nuori jatkaa matkaansa.

Säkkilä ei sano keskustelusta paljoakaan. Hän vaikuttaa liikuttuneelta. Nuori on poliisille tuttu vuosien ajalta.

Ennen Rautatieasemalle tuloa Säkkilän partio selvitteli katuryöstöä Kalliossa. Kahdelta nuorelta oli ryöstetty rahaa väkivallalla uhaten.

"Kävi ilmi, että toinen nuorista oli ryöstetty aiemminkin, mutta silloin hän ei ollut uskaltanut kertoa kenellekään. Nuorten keskuudessa on yleistynyt valitettava ilmiö, että poliisille ei haluta tai uskalleta kertoa asioista", Säkkilä sanoo.

"Siksi nuorten luottamuksen voittaminen on tärkeää, että saamme tietoa siitä, mitä täällä tapahtuu. Luottamuksen syntymiseen voi mennä kuukausi tai paljon pidempäänkin."

Liikkeellä on myös toinen ennalta estävän ryhmän partio, joka törmää nuorten puhumattomuuteen Laajasalossa.

Lähistöllä on tapeltu. Paikalla on ollut runsaasti nuoria, mutta jälkikäteen kukaan ei tunnu tietävän mitään.

Ylikonstaapeli Anne Terävä ja vanhempi konstaapeli Asko Sartanen jututtavat useita nuorisojoukkoja.

"Kyllä ne jotain tietävät", Sartanen sanoo.

"Kyllä, mutta eivät kerro", Terävä lisää.

Aiemmin illalla Terävä ja Sartanen kävivät kääntymässä Kannelmäessä Sitratorilla. Siellä on silloin tällöin häiriöitä, kun ihmiset paistattelevat päivää ja juopottelevat.

"Paikallisilta nuoriltakin on tullut toivetta, että poliisi näkyisi paikalla. Se vaikuttaa heidän turvallisuudentunteeseensa. Ennalta estävät ryhmät vierailevat usein myös esimerkiksi asemilla ja joissakin kauppakeskuksissa", Terävä kertoo.

Mika Ranta HS
Ylikonstaapeli Pertti Haapiainen keskustelee alkoholia juoneen nuoren kanssa.
Ylikonstaapeli Pertti Haapiainen keskustelee alkoholia juoneen nuoren kanssa.

Helsingin ennalta estävissä ryhmissä työskentelee yhteensä noin kolmekymmentä poliisia.

Yksi ryhmä seuraa esimerkiksi radikalisoitumiseen liittyviä ilmiöitä. Toinen keskittyy niin sanottuun ankkurityöhön, jossa poliisi ja sosiaaliviranomaiset työskentelevät tiiviisti yhdessä. Osa toimii nettipoliiseina.

Ryhmät tarttuvat myös erilaisiin paikallisiin ongelmiin: jos esimerkiksi tietty porukka aiheuttaa jatkuvasti häiriöitä tai koulussa on jokin ongelma.

"Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat koulut sekä erilaiset kansalaisjärjestöt, yhteisöt ja toiset viranomaiset. Ongelmia yritetään ratkoa yhdessä", Terävä kertoo.

"Lisäksi annamme opettajille ja muille viranomaisille rohkeuskoulutusta, miten erilaisiin tilanteisiin tulisi reagoida ja mitkä asiat kuuluvat poliisille, mitkä sosiaaliviranomaisille ja millaiset tilanteet tulisi ratkaista lähtökohtaisesti koulussa."

Tärkeää on myös kiireetön keskustelu asukkaiden kanssa, jotta poliisi saa tietoa siitä, mitä eri puolilla kaupunkia tapahtuu. 

Myöhemmin illalla kaupunkilaisten kanssa juttuun pääsee myös YJT-projektin partio.

"Voinko mä ottaa teidän kanssa kuvan?" nuori mies kysyy ja asettuu poseeraamaan poliisin viereen.

YJT tulee sanoista yleinen järjestys ja turvallisuus. Ryhmän toiminta oli aluksi projektiluonteista, mutta nyt se on ollut käynnissä jo useita vuosia. Projektissa työskentelee noin kaksikymmentä poliisia.

Yksi ryhmän erityistehtävistä on jalkautuminen Helsingin keskustaan viikonloppuöisin.

Mika Ranta HS
Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden projektin poliisit puuttuvat muun muassa julkijuopotteluun.
Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden projektin poliisit puuttuvat muun muassa julkijuopotteluun.

Ryhmä ei ole samalla tavalla kiinni hälytystehtävissä kuin muut partiot vaan etsii itse aktiivisesti kohteita, joissa poliisin on hyvä näkyä.

Usein pelkkä poliisin läsnäolo riittää rauhoittamaan tilanteen, mutta monesti partio joutuu menemään tappeluihin väliin.

"Useimmiten tilanteet ratkeavat puhumalla, mutta jotkut vuorot kulkevat pystypainista toiseen. Koskaan en ole joutunut kuitenkaan käyttämään muita voimankäytön välineitä kuin käsirautoja, mikä on todella hyvä asia", kertoo vanhempi konstaapeli Kalle da Silva.

Projektin partiot puuttuvat myös esimerkiksi huumeiden katukauppaan ja katuprostituutioon.

Rautatieasemalla nuori nainen haluaa kätellä poliisia.

"Ajattelin, että nyt voi tulla tervehtimään, kun ei ole yhtään hakuakaan [etsintäkuulutusta] päällä", nainen sanoo ja puristaa poliisin kättä.

Myöhemmin turistit kyselevät lähintä pitseriaa.

"On positiivinen juttu, että Suomessa ihmiset tulevat puhumaan poliisin kanssa", da Silva sanoo.

Baarit alkavat tyhjentyä, mutta keskustassa on silti vähän ihmisiä. Tänä yönä ei ole odotettavissa pystypaineja. 

HS oli poliisipartioiden mukana perjantaina 13. maaliskuuta.

Mika Ranta HS
Ylikonstaapeli Anne Terävä jututtaa nuoria Laajasalossa, koska koulun lähistöllä on tapahtunut pahoinpitely.
Ylikonstaapeli Anne Terävä jututtaa nuoria Laajasalossa, koska koulun lähistöllä on tapahtunut pahoinpitely.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat