Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin selviät auringon­pimennyksestä tervein silmin

Kotimaa
 
Petri Riikonen
Auringonpimennys turvallisesti: tarvitset vain pari palaa pahvia
Auringonpimennys turvallisesti: tarvitset vain pari palaa pahvia
Tämä on helpoin sekä silmille turvallinen tapa katsella auringonpimennystä. Toimittaja: Petri Riikonen HS

Katso näin:

Kaisa Rautaheimo HS
Silmiään voi suojata kahdella pahvilla.
Silmiään voi suojata kahdella pahvilla.

1. Turvallisin tapa katsella auringonpimennystä on käyttää kahta pahvia. Niistä ainakin toisen pitää olla sileä ja valkoinen, jotta auringon kuva näkyy. Tee pieni reikä toisen levyn keskelle vaikkapa parsinneulalla. Suuntaa reiällinen pahvi aurinkoa kohti niin, että aurinko paistaa reiän läpi. Aseta valkoinen pahvi niin, että reiän läpi tuleva valo osuu siihen. Auringon projektio näkyy levyllä pienenä kiekkona, joka muuttuu pimennyksen mittaan sirpiksi.

2. Hitsarinlasin numero 14 läpi voi katsella auringonpimennystä muutamia minuutteja kerrallaan. Pienempinumeroisia hitsarinlaseja ei ole turvallista käyttää, ei edes päällekkäin.

Kaisa Rautaheimo HS
Toinen vaihtoehto on käyttää hitsarinlasia.
Toinen vaihtoehto on käyttää hitsarinlasia.

3. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa myy pimennyslaseja, joita suositellaan käytettäväksi enintään kolme minuuttia yhtäjaksoisesti. Sen jälkeen katselussa täytyy pitää vähintään puolen minuutin tauko.


Älä katso näin:

1. Älä katso aurinkoa paljain silmin, aurinkolasien tai minkään muun sellaisen välineen läpi, jonka suojaavuudesta et ole aivan varma. Säteily voi polttaa palovamman silmän verkkokalvon tarkan näön alueeseen parissakymmenessä sekunnissa ja heikentää näköä pysyvästi. Jos katseluväline on suurentava, vamma voi syntyä paljon nopeammin.

Kaisa Rautaheimo HS
Suojauskeinoksi käyvät myös pimennyslasit.
Suojauskeinoksi käyvät myös pimennyslasit.

2. Älä luota mustaksi valotettuihin ja kehitettyihin filmeihin, jos ne ovat nykyaikaista mustavalkofilmiä, värifilmiä tai röntgenfilmiä. Ne eivät suojaa silmää riittävästi.

3. Auringosta ei kannata koettaa ottaa valokuvaa, jollei ole hankkinut kameran linssin eteen erityistä aurinkosuodinta. Ilman sitä kameran kenno voi vaurioitua. Etsimellä varustettu kamera vaarantaa myös silmäsi.

 

Lähteet: ursa.fi, terveyskirjasto.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat