Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikille reseptilääkkeille 45 euron omavastuu

Kela arvioi omavastuujärjestelmän säästävän lääkemenoista runsaat 30 miljoonaa euroa

Kotimaa
 

Jokainen yli 18-vuotias suomalainen joutuu maksamaan reseptilääkkeistä ensi vuoden alusta lukien vuotuisen 45 euron alkuomavastuun.

Omavastuun ylittävistä peruskorvattavista lääkkeistä Kansaneläkelaitos (Kela) korvaa kuitenkin vastedes aiempaa enemmän, 40 prosenttia.

Lääkärin määräämissä lääkkeissä ei ole ollut tähän asti lainkaan omavastuuta.

Kela arvioi, että omavastuujärjestelmä säästää lääkemenoista 32 miljoonaa euroa. Lääkekorvausuudistuksesta sovittiin Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmassa, ja sen piti toteutua jo kuluvan vuoden alussa.

"Tietojärjestelmän uudistus oli kuitenkin niin massiivinen, että aikataulu lykkäytyi vuoden 2016 alkuun", selvittää Kelan etuuspäällikkö Päivi Kaikkonen. 

Uudistus tarkoittaa, että ne, jotka käyttävät lääkärin määräämiä lääkkeitä vähän, eivät saa ostoistaan enää Kela-korvauksia. Reseptilääkkeitä käyttävistä on heistä noin neljännes.

Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että lähes joka toisella eli 40 prosentilla lääkkeiden käyttäjistä lääkemenot kasvavat uudistuksessa 10–30 euroa vuodessa.

Paljon lääkkeitä käyttävien lääkekatto säilyy kuitenkin ennallaan. Nyt katto on 612,62 euroa. Katon ylittävistä reseptilääkkeistä potilas maksaa 1,50 euroa ostokerralta.

Lääkekattoon sisältyy ensi vuoden alusta myös 45 euron alkuomavastuu.

Lääkkeiden peruskorvaus on ollut tähän asti 35 prosenttia, mutta se kohoaa uudistuksessa 40 prosenttiin.

Viiden prosenttiyksikön korotus lieventää omavastuun vaikutuksia etenkin niillä asiakkailla, jotka maksavat nyt itse paljon peruskorvattavista lääkkeistään.

Erityiskorvausprosentit säilyvät kuitenkin ennallaan.

Uudistuksessa muutetaan myös reseptilääkkeiden hinnoittelua ja apteekkien hintaneuvontaa.

Apteekilla on vastedes aiempaa suurempi velvollisuus kertoa asiakkaalle edullisimmasta saatavilla olevasta reseptilääkkeestä. Ratkaisun uskotaan lisäävän kilpailua lääkemarkkinoilla ja laskevan lääkkeiden hintoja.

Vuonna 2014 lääkekorvauksia maksettiin 3,8 miljoonalle ihmiselle yhteensä 1,3 miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat