Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hetemäki: Asumistuet ovat työttömyysloukkuja

Työttömyyden vähenemisestä voisi seurata kolmen miljardin säästöt

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Valtiosihteeri Martti Hetemäki
Valtiosihteeri Martti Hetemäki

Valtiovarainministeriö (VM) julkisti torstaina virkamiesraportin. Pääviesti on, että seuraavan hallituksen pitäisi karsia valtion ja kuntien menoja vaalikaudella peräti kuusi miljardia euroa.

VM:n raportista vastaava valtiosihteeri Martti Hetemäki sanoi perjantaina politiikan toimittajien tilaisuudessa, että jopa puolet kuuden miljardin summasta voisi saada kokoon työttömyysmenojen karsimisella.

Hetemäen mielestä työttömyys pitäisi saada tasolle, jolla se oli vuonna 2008. Työttömien työnhakijoiden osuuden tulisi pienentyä 14:stä noin 9 prosenttiin eli 5 prosenttiyksikköä.

"Prosenttiyksikkö työttömyyden alentamisessa parantaa julkisen talouden tasapainoa 600 miljoonaa euroa. Jos päästäisiin viisi prosenttia alaspäin, se olisi kolme miljardia euroa eli puolet kuudesta miljardista."

Hetemäen mukaan työn vastaanottovelvoitetta pitäisi kiristää. Työttömyysturvan pitäisi hänen mielestään olla nykyistä "kannustavampi".

Hetemäki puhuu "työttömyysloukkujen" poistosta. Ne tarkoittavat, että kannattaa mieluummin pysyä työttömänä, koska töistä ei jää käteen yhtään enempää kuin työttömyydestä.

Hetemäen mukaan Suomessa on noin 180 000 kotitaloutta, joiden keskimääräiset tulot ovat noin 1 000 euroa kuussa. He ovat köyhistä köyhimpiä, ja melkein kaikki asuvat vuokralla. Pahimmat työttömyysloukut aiheutuvat Hetemäen mukaan siitä, että yli puolet heistä asuu vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa, joissa on isot vuokrat.

Vuokrista 80 prosenttia maksetaan asumistuen avulla ja loput usein toimeentulotuella. Työpaikan vastaanottaminen tarkoittaa monesti tukien menettämistä.

"Mitä korkeampi vuokra on, sitä suurempi on loukkuongelma", Hetemäki muistutti.

Suomessa sosiaalinen vuokra-asuntokanta on erittäin suuri: Ara-asuntoja on Hetemäen mukaan karkeasti puolet vuokra-asunnoista.

"Ohjaamalla Ara-asuntoja nykyistä tehokkaammin työttömille ja asumistuen tarvitsijoille puretaan työttömyysloukkuja", Hetemäki sanoi.

VM:n ylijohtajan Jukka Pekkarisen mielestä tulorajojen palauttaminen ja tarkkailu olisi tarpeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat