Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veneen arvo voi romahtaa parissa päivässä

Veneen hinnat putoavat jyrkästi, kun käyttötunteja alkaa kertyä

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Kai Hyvönen osti 1980-luvun Finnfamily-veneen noin 6 000 eurolla. "Näiden veneiden hinnat ovat olleet tätä luokkaa jo vuosia. Kone näissä maksaa, ei vene. Me halusimme vähän isomman kuin aiempi veneemme, jotta siinä voisi myös yöpyä." Vieressä vaimo Sari Hyvönen ja sylissä lapsenlapsi Mikael.
Kai Hyvönen osti 1980-luvun Finnfamily-veneen noin 6 000 eurolla. "Näiden veneiden hinnat ovat olleet tätä luokkaa jo vuosia. Kone näissä maksaa, ei vene. Me halusimme vähän isomman kuin aiempi veneemme, jotta siinä voisi myös yöpyä." Vieressä vaimo Sari Hyvönen ja sylissä lapsenlapsi Mikael. Kuva: Sami Kero HS

Kun uuden auton ajaa autokaupasta ulos, sen hinta tunnetusti romahtaa heti. Kun uuden veneen ajaa kaupasta kotilaituriin, sen hinta vasta romahtaakin.

Esimerkiksi noin 50 000 euron veneessä muutamien kymmenien tuntien moottorin käyttö laskee arvoa tuhansia euroja.

Artikkeliin liittyvät

HS vertaili kahden Suomessa tehdyn mallin hintoja. Moottorin käyttötunnit kerrotaan ilmoituksissa, mikä mahdollistaa vertailun. Vertailuun haettiin mahdollisimman identtiset uudet ja vanhat mallit nettivene.comista.

Esimerkki 1. Suomen suosituimpia veneitä ovat kestävinä pidetyt Buster-veneet. XL-malli, jossa on 100 hevosvoiman perämoottori, maksaa liikkeessä ajamattomana hieman alle 35 000 euroa. Se on kalastajan unelma, joka tuo kotiin myräkästäkin.

Vastaavanlaisesta paketista vuodelta 2013 halutaan 27 900 euroa. Myytävänä olevassa mallissa on käyttötunteja tasan 250. Jokainen ajettu tunti on siis laskenut hintaa noin 27 euroa.

Vertailussa ei huomioida, että hintapyynnön eivät välttämättä ole toteutuneita hintoja eikä käytetyn hinta ole ollut uutena täysin sama kuin mallista maksetaan vuonna 2015. Varusteissakin saattaa olla pieniä eroja.

Silti vertailu antaa suuntaa sille, millaisella vauhdilla veneiden ja moottorien hinnat alenevat, kun ikää ja käyttötunteja kertyy.

Esimerkki 2. Hieman kalliimmassa paketissa saa jo katon päänsä päälle. Bella 700 Patrol 150-hevosvoimaisella moottorilla kävisi mainiosti yhteysveneeksi saarimökkiläiselle.

Kaupasta sellaisen saa noin 58 000 eurolla. Vuoden 2013 mallin, jossa on sama kone, saa 47 000 eurolla – tässä yksilössä moottorin käyttötunteja on 116.

Pudotusta on siis yli 10 000 euroa kahden kesän käytöstä. Jokainen tunti on maksanut laskennallisesti lähes sata euroa.

Tosin vertailu käyttötuntien mukaan on epäreilu isompia veneitä kohtaan. Venehän voi olla käytössä, vaikka moottori ei olisi käynnissä. Silti hinta laskee, vaikka moottoria ei käytettäisi.

Vertailu huomioi vain yhden, laskennallisen kuluerän. Sen lisäksi pitää maksaa ainakin polttoaineesta, vakuutuksista, huolloista, varaosista, satamapaikasta ja talvisäilytyksestä.

Käytettyjen veneiden myynnistä vastaava Pertti Elovaara Flipper Marketista sanoo, että nyrkkisääntöä ei ole esimerkiksi vuosittaisesta prosentuaalisesta hinnan alenemisesta. "Kun mennään pienempiin merkkeihin, on hankalampaa hahmottaa oikeaa hintaa, kun sellaista ei välttämättä ole."

Yksi sääntö on sama kuin autoissa: mitä kalliimpi ja erikoisempi, sen nopeammin hinta laskee. Elovaaran mukaan hinta putoaa nopeimmin "sirpalemerkeissä" eli sellaisissa veneissä, joita tuodaan Suomeen vain muutamia vuosittain.

"Uusien veneiden hinnassa on ollut pitkään noin viiden prosentin nousupaine vuosittain. Se kasvattaa eroa, jos vertaa vanhan hintaa uuden hintaan. Siitä voi tulla väärä kuva", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat