Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisehdokkaat ovat edelleen vähemmistö eduskuntavaaleissa – vihreät poikkeus

Vihreiden ehdokkaat erottuvat eduskuntapuolueista selvästi keski-iältään nuorimpina

Kotimaa
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Eduskuntavaaleissa ehdokkaan keski-ikä on 45 vuotta.
Eduskuntavaaleissa ehdokkaan keski-ikä on 45 vuotta. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Vaaleihin on aikaa 29 päivää.

Oikeusministeriön keräämät tilastotiedot kertovat suuresta ikä- ja sukupuolihajonnasta eduskuntaan pyrkivien ryhmien välillä.

Eduskuntapuolueista vihreiden vaaliehdokkaissa on sekä absoluuttisesti että suhteellisesti eniten naisia. Vihreät on ainoa eduskuntapuolue, jonka ehdokkaista yli puolet – 56 prosenttia – on naisia.

Muut eduskuntapuolueet jäävät kauas taakse. Vihreiden jälkeen eniten naisia on kokoomuksessa ja Sdp:ssä, 46 ja 47 prosenttia. Suurista puolueista selvästi vähiten naisehdokkaita on perussuomalaisissa, 35 prosenttia.

"Naisten osuus ehdokkaista on pysytellyt 2000-luvulla hämmästyttävän tarkasti samoissa lukemissa. Ennätys on vuodelta 1991, jolloin osuus nousi 41 prosenttiin. Nyt näyttää, että se on jämähtänyt sinne 40 prosenttiin", pohtii Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston johtaja, Tampereen yliopiston dosentti Sami Borg.

Borgin mielestä lukua voi pitää enintään tyydyttävänä.

"Jos ajatellaan sukupuoliedustusta, naiset ovat kuitenkin selkeä enemmistö väestöstä."

Borgin mukaan on hyvin vaikeaa sanoa, mikä selittää naisten pientä osuutta eduskuntavaaliehdokkaista.

"Meillä on paljon koulutettuja naisia, joilla on osallistumispotentiaalia, mutta syystä tai toisesta se ei ole vielä realisoitunut. Tietyissä ikäluokissa naisilla on toki edelleen ihan perhesyistä hankalampaa osallistua politiikkaan."

Ehdokkaiden keski-iän perusteella vanhin eduskuntapuolue on kristillisdemokraatit, 49 vuotta. Kristilliset tosin jäävät kauaksi kommunistisesta työväenpuolueesta, jonka ehdokkaiden keski-ikä nousee peräti 63 vuoteen.

"Näyttää siltä, että 26–40-vuotiaiden ehdokkaiden määrässä on tapahtunut jonkin verran nousua viime vuosina. Siihen tosin liittyy varmasti osittain se, että on tullut tällaisia eduskunnan ulkopuolisia puolueita, kuten piraattipuolue, jonka ehdokaskunta on nuorta."

Vihreät on eduskuntapuolueista nuorin, mutta jää huomattavasti piraattipuolueesta. Piraattipuolueen ehdokkaiden keski-ikä on vain 32 vuotta.

Borg huomauttaa, että yli 60-vuotiaiden ehdokkaiden osuus on myös kasvanut aiempiin vuosikymmeniin verrattuna.

Tätä hän selittää yleisellä kansalaisten etääntymisellä puolueista. Nuorempien jäsenten ja ehdokkaiden rekrytoiminen on tullut yhä vaikeammaksi.

"Kiinnostavaa ehdokkaiden asettamisessa on myös se, että osa vaaliehdokkaista ei ole edes puolueen jäseniä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat