Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp esittää neljän miljardin sopeuttamista

Ehdotus on kireämpi kuin muilla puolueilla

Kotimaa
 
Roni rekomaa Lehtikuva
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi perjantaina puolueen huomattavista sopeutusehdotuksista.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi perjantaina puolueen huomattavista sopeutusehdotuksista. Kuva: Roni rekomaa Lehtikuva

Valtiontalouden sopeutustarve on sosiaalidemokraattien mukaan seuraavalla vaalikaudella alkuun kolme miljardia euroa. Lisäksi keväällä 2017 päätetään mahdollisesta miljardin euron lisäsopeutuksesta.

Yhteensä Sdp valmistautuu valtiontalouden neljän miljardin euron leikkauksiin ja veronkiristyksiin.

"Olemme valmiit päättämään kolmen miljardin sopeutuksista heti vaalikauden alussa", sanoi puheenjohtaja Antti Rinne perjantaina.

Sdp:n talouslinjauksia eilen esitellyt Rinne lennätti puolueensa kerta heitolla kärkeen, kun verrataan puolueiden käsityksiä valtiontalouden sopeuttamisesta. Esimerkiksi kokoomus on esittänyt noin kolmen miljardin euron säästöjä. Veronkorotuksia kavahtava kokoomus kattaisi kaiken menoleikkauksilla. Keskusta on arvioinut valtiontalouden sopeuttamistarpeen kahdeksi miljardiksi euroksi.

Valtiovarainministeriön virkamiesjohto on toistaiseksi esittänyt synkimmän arvion tilanteesta. Virkamiesten mukaan valtion ja kuntien menoja on karsittava kuudella miljardilla eurolla. Valtion menoihin niistä kohdistuisi neljä miljardia.

Vasemmistoliitto eroaa muista puolueista esittämällä elvytystä tulevalle vaalikaudelle.

Sdp esittää, että kaksi miljardia euroa kerätään menoleikkauksin ja yksi veronkorotuksin.

Demarit säästäisivät muun muassa elinkeinotuista (säästöä 400 miljoonaa euroa), jäädyttämällä valtion menoja osittain (800 miljoonaa) ja toteuttamalla vastikään kaoottisesti kaatuneen toisen asteen koulutusuudistuksen (270 miljoonaa).

Rinne esitteli pitkän listan etuuksia, joihin puolue ei aio kajota. Täysimääräiset indeksikorotukset pitää Sdp:n mukaan suunnata muun muassa eläkkeisiin, lapsilisiin, toimeentulotukeen ja opintotukeen. "Kaikkein pienituloisimmilta ei leikata."

Puolue laskee, että säästöjä saadaan uudistamalla työttömien sosiaaliturvaa (250 miljoonaa), nipistämällä hallinto- ja tietotekniikkakustannuksista (250 miljoonaa) ja toteuttamalla sote-rahoitusuudistus (250 miljoonaa).

Verotulojen kasvattaminen sen sijaan miljardilla eurolla jäi epämääräisemmäksi. Rinteen mukaan verotuotot kasvavat "oikeudenmukaisesti", kun haittaveroja, omaisuuteen kohdistuvaa verotusta ja pääomatuloveroja kiristetään. Yksityiskohtiin ei perjantaina menty.

Rinteen mukaan demarit tavoittelevat pitkää, monivuotista palkkaratkaisua. Sitä voitaisiin avittaa keventämällä pieni- ja keskituloisten verotusta. Joukkoon kuuluvat alle 40 000 euroa vuodessa tienaavat.

Veronkevennysten suuruudesta Rinne ei sano mitään.

"En kai minä nyt pelimerkkejäni myy ennen palkkaratkaisuneuvotteluja."

Sopeuttamissuunnitelmista huolimatta Rinne korosti perjantaina, että puolueen päätavoite on talouskasvun käynnistäminen ja viennin elpyminen. Tavoitteena on kahden prosentin vuotuinen talouskasvu ja 100 000 uutta työpaikkaa.

"Tarvitaan vientivetoista talouskasvua ja viennin uudistamista, jotta voidaan rahoittaa hyvinvointipalvelut."

Sdp ehdottaa neljän miljardin euron leikkauksia ja veronkorotuksia
Sdp ehdottaa neljän miljardin euron leikkauksia ja veronkorotuksia
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti perjantaina valtion talouteen neljän miljardin euron sopeutusta. Helsingin Sanomien politiikan ja talouden uutistuottaja Piia Elosen mukaan ehdotus on kokoomustakin tiukempi. Keinoiksi demarit ehdottavat paitsi leikkauksia myös veronkorotuksia. Toimittaja: Jukka Hiiro, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat