Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jutta Urpilainen: Koen häpeää eduskunnan viimeisistä viikoista

Päättäjiä riivaa luottamuspula, sanoo entinen ministeri Jutta Urpilainen

Kotimaa
 
Jutta Urpilainen: Päällimmäinen tunne on suru
Jutta Urpilainen: Päällimmäinen tunne on suru
Sdp:n Jutta Urpilainen on surullinen rakennepaketin kaatumisesta. HSTV:n Studio Kulmapöydässä vierailleen Urpilaisen mukaan samalla meni hukkaan valtava määrä virkamiesten työtä.

Kansanedustaja, entinen valtiovarainministeri ja entinen Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on huolissaan päättäjiä riivaavasta luottamuspulasta.

Tulevat päätökset ovat Urpilaisen mukaan vaikeita ja muuttuvat vielä vaikeammiksi, jos poliitikot eivät löydä yhteistä säveltä ja ala taas luottaa toisiinsa.

"Menestysresepti on ollut, että päättäjät ovat kyenneet luomaan toisiinsa luottaen tahtotilan, jossa yhteinen etu on asetettu yksityisen edun edelle. Tämä taas vaatii vahvaa johtajuutta. Viime aikoina tästä ei ole ollut kovin paljon havaintoja – jos noin lievästi asian ilmaisee."

Urpilainen on seurannut vaalikauden loppua kauhuissaan, kun hallitus ei ole enää itsekään luottanut esityksiinsä.

Sami Kero HS
Jutta Urpilainen toivoo, ettei eduskunnan käytös kauden lopussa vaikuta äänestysaktiivisuuteen.
Jutta Urpilainen toivoo, ettei eduskunnan käytös kauden lopussa vaikuta äänestysaktiivisuuteen.

Urpilainen sanoo olevansa "masentunut" ja "surullinen" siitä, että hallitus ja eduskunta ovat yhdessä romuttaneet rakennepaketin, jonka hän, pääministeri Jyrki Katainen (kok) ja hallituksen kuusi puoluetta sopivat vuonna 2013 kovan työn jälkeen.

Pakettiin kuulunut sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus jäi tekemättä, samoin metropolihallinto ja kuntien tehtävien leikkaus miljardilla eurolla. Oppivelvollisuuden pidentäminen ja perhepaketti romuttuivat, eikä työuriakaan saatu pidennettyä alkupäästä. Toisen asteen koulutusta koskevat rakenneuudistukset kaatuivat eduskunnassa.

Lopulta suurista uudistuksista toteutui vain eläkepaketti, mutta sen neuvottelivatkin työmarkkinajärjestöt.

Artikkeliin liittyvät

"Ja nyt nämä päätökset ovat taas edessä", Urpilainen sanoo.

Hän kertoo pidättäytyneensä äänestämästä, kun Sdp:n ryhmä äänesti Sdp:n hallituksessa hyväksymää esitystä vastaan.

Urpilainen on saapunut edellisyönä Oulusta vaalikiertueelta ja nukkunut pari tuntia. Hän huokaa ja pitää tauon muistellessaan viime viikkoja.

"Jos ihan rehellinen olen, koen häpeää siitä, mitä eduskunnassa tapahtui viimeisten viikkojen aikana. Se ei ole minusta ollut kunniaksi kenellekään. Siitä tuli sellainen hollitupa. Toivon vilpittömästi, ettei se vaikuta äänestysaktiivisuuteen."

Urpilaisen mukaan syitä rakennepaketin kaatumiseen on useita eikä yksittäistä syyllistä kannata etsiä.

"Ensimmäinen asia, josta tingittiin, oli oppivelvollisuusiän pidentäminen. Hyvä oppi on se, että jos on jokin kokonaisuus, se pitää toteuttaa kokonaan. Jos sitä aletaan purkaa, se antaa itse kullekin moraalisen oikeutuksen perua vaikeita asioita."

Hän jatkaa: "Vaalien läheisyys aina vaikeuttaa asioita. Toinen syy oli perustuslakivaliokunnan tulkinta sote-uudistuksesta. Kolmas oli tämä luottamuksen puute."

Urpilaisen mielestä Suomeen tarvitaan heti keväällä uskottava talousohjelma.

"Ensiksi pitää saada vientiä tukeva kasvuohjelma, jossa osana on palkkaratkaisu. Sitten pitää tehdä sopeutustoimia. Vaikka edellisellä hallituskaudella taloutta sopeutettiin 6,5 miljardilla eurolla, niitä pitää jatkaa. Sitten tarvitaan näitä rakenteellisia uudistuksia."

Urpilainen uskoo, että kaikilla puolueilla on nyt melko yhtenevä kuva Suomen tilanteesta. "Paitsi ehkä vasemmistoliitolla."

Puolueet ovat varsin yksimielisiä siitä, ettei seuraava hallitus tee samanlaista kymmenien sivujen tarkkaa ohjelmaa kuin edellinen hallitus vaan muutaman kohdan strateginen ohjelma saa riittää. Hallitusneuvottelujen yhteydessä tehtyä strategista paperia vahvistetaan toimeenpano-ohjelmalla.

Urpilainen suhtautuu skeptisesti strategisen ohjelman onnistumiseen, jos poliitikkojen välinen luottamus ei parane.

"Strategisten tavoitteiden saavuttaminen vaatii todella vahvaa luottamusta. Vuonna 2011 tehtiin yksityiskohtainen kuuden puolueen hallitusohjelma juuri siksi, että lähtökohtaisesti ei luotettu keskinäiseen luottamukseen", hän sanoo.

"Strategian toteuttaminen on yksityiskohtien toteuttamista, ja piruhan asuu yksityiskohdissa. Jos strategiseen ohjelman toteutukseen ei liity todella vahvaa luottamusta, edessä on jatkuvaa neuvottelemista ja homma on jatkuvasti juntturassa, koska puolueiden väliset erot tulevat esiin juuri yksityiskohdissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat