Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käräjäoikeuksien määrä saattaa taas vähentyä

Työryhmän ehdotus herättää vastustusta. Päätöksiä tekee seuraava hallitus.

Kotimaa
 

Käräjäoikeuksien määrää saatetaan taas vähentää. Viimeisin suuri uudistus tehtiin vuonna 2010. Silloin käräjäoikeuksien määrä pudotettiin puoleen, nykyiseen 27:ään.

Oikeusministeriön työryhmä esittää nyt, että käräjäoikeuksia olisi jatkossa 17 tai 14. Toimipaikkojen määrä vähenisi nykyisestä 57:stä 33:een.

Työryhmän mietintö on laadittu seuraavaa hallitusta varten. Nykyinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) lyttäsi ehdotukset tuoreeltaan liian radikaaleiksi.

Työryhmän puheenjohtaja Heikki Liljeroos sanoo, että esitys on ehkä radikaali, mutta sen pitääkin olla. "Jos tehdään vain jotain kosmetiikkaa, sillä ei rakenteita muuteta", Liljeroos sanoo.

Liljeroosin mukaan taustalla on pyrkimys taata kansalaisten oikeusturva supistuvista budjeteista huolimatta.

Liljeroos kertoo, että tiloja karsimalla voisi syntyä jopa 1,5 miljoonan euron säästöt viiden tai kuuden vuoden aikana.

Kaikki nykyiset tilat eivät ole myöskään tekniikaltaan ja turvajärjestelyiltään riittäviä, jolloin edessä olisivat mittavat investoinnit.

Pyrkimyksenä on ollut sijoittaa tuomioistuimet sinne, missä niille on suurin tarve ja missä ne ovat saavutettavissa kohtuullisessa ajassa, kohtuullisin kustannuksin.

Lakimiesliitto huomauttaa, että edes aiempien lakkautusten oikeusturvavaikutuksia ei ole selvitetty.

Tuomariliitto puolestaan kyseenalaistaa, että uudistus toisi säästöjä ja pitää selvänä, että uudistus vaarantaisi kansalaisten oikeusturvaa. Liiton mukaan uudistus ei olisi myöskään maantieteellisesti tasapuolinen.

"Ei ole tutkimustietoa siitä, että keskittämällä toimintoja entisestään syntyisi kustannussäästöjä tai että keskittämisestä saadut hyödyt olisivat haittoja suuremmat", liiton tiedotteessa todetaan.

Asianajajaliittoa huolestuttaa, että asianajopalveluiden saatavuus koko maan alueella heikentyy.

"Kun toimipaikkoja vähennetään, se johtaa siihen, että muut oikeudelliset palvelut, esimerkiksi asianajopalvelut, katoavat tai ainakin vähenevät. Yritykset ja ihmiset eivät saa palveluita enää omilta paikkakunniltaan esimerkiksi sopimus- ja perintöasioissa", liiton puheenjohtaja Risto Sipilä sanoo.

Huolena on myös, että matkakulut nostavat oikeudenkäyntien hintoja, mikä jää kansalaisten maksettavaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat