Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professorit ihmettelevät ihmiskauppatuomiota

Oikeuden mukaan nainen oli vankina yli neljä vuotta. Tuomiot jäivät lieviksi.

Kotimaa
 

Pirkanmaan ihmiskauppatapaus on Suomen oloissa täysin poikkeuksellinen, arvioivat rikosoikeuden professorit.

"Olin ensin epäuskoinen. Ihan oikeastiko Suomessa tapahtuu tällaista. Monenlaisia tässä rikosoikeudessa tulee luettua, mutta välillä teot ovat niin törkeitä, että jää miettimään, mihin kaikkeen ihminen pystyy", sanoo rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta.

Tästä on kyse

 Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi keski-ikäisen miehen ja hänen tyttärensä muun muassa törkeästä ihmiskaupasta.

 Mies sai kolmen vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistuksen. Tytär tuomittiin kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen.

 Oikeuden mukaan kaksikko piti nuorta naista vankinaan yli neljän vuoden ajan ja mies teetti naisella neljä lasta vastoin hänen tahtoaan.

"Tapaus on ainutlaatuinen Suomen oloissa sekä keston puolesta että mitä keston aikana on uhrille tehty. Tuli mieleen, voiko tällaista ollakaan. Näköjään voi", sanoo rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

STT:n mukaan keski-ikäinen mies ja hänen tyttärensä olivat pitäneet nuorta naista vankinaan yli neljän vuoden ajan. Oikeuden mukaan mies oli teettänyt naisella neljä lasta vastoin tämän tahtoa.

Oikeuden mukaan isä ja tytär onnistuivat houkuttelemaan uhrin mukaansa käyttämällä hyväkseen muun muassa hänen hyväuskoisuuttaan. Lääkärinlausunnon mukaan uhri on ikäistään kehittymättömämpi ja helposti johdateltavissa.

Tolvasen mielestä tapaus lähenee orjuutta.

"Kyllä se orjuutta on, jos pidetään neljä vuotta vankina, käytetään seksuaalisesti hyväksi ja vielä lapsia teetetään. Rikos on perustunut siihen, että uhri ei ole kyennyt muodostamaan omaa tahtoaan itsenäisesti", Tolvanen sanoo.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen STT:n mukaan kolmen vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen muun muassa törkeästä ihmiskaupasta ja lapsikaappauksesta. Lapsikaappaustuomio tuli isän toimitettua yhden hänen ja uhrin lapsista Ruotsiin.

Tytär sai kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta muun muassa osittain nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ihmiskaupasta.

Molempien professorien mielestä rangaistukset kuulostavat alhaisilta mediassa raportoitujen tietojen valossa. Kumpikaan ei ole vielä ehtinyt tutustua alkuperäiseen oikeuden ratkaisuun.

"Tuomio olisi voinut olla kovempikin. Maksimi olisi ollut 13 vuotta. Nyt mentiin asteikon alapäästä. On varmasti ollut hankala tapaus rangaistuksen mittaamisen kannalta, mutta hyväksikäytön muodot ovat poikkeukselliset, eikä rangaistuksen määrä korreloi teon keston kanssa", Tapani sanoo.

"Aineksia olisi ollut kyllä kovempaankin tuomioon. Varmasti tämä keskustelua herättää ja se on ihan hyväkin", Tolvanen toteaa.

Rangaistuksen mittaamista vaikeuttaa ennakkotapausten puute, koska ihmiskauppatuomioita on Suomessa vielä vähän. Professorin mielestä varovaisuus ei silti saisi ylikorostua rangaistuksissa.

"Silloin tulee vaikeus, jos harvalukuiset tapaukset aina sijoitetaan varovaisuusperiaatteen mukaan lievän ja normaalin väliin", Tapani sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat