Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tätä eduskunta­puolueet lupaavat – HS kävi läpi vaaliohjelmat

Suuret puolueet ovat vaaliohjelmissaan pieniä varovaisempia eivätkä kerro ajamiaan keinoja yhtä tarkasti

Kotimaa
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Eduskuntasalin istumapaikoista kisaavien puolueiden erot käyvät ilmi vaaliohjelmista, erityisesti rivien välistä.
Eduskuntasalin istumapaikoista kisaavien puolueiden erot käyvät ilmi vaaliohjelmista, erityisesti rivien välistä. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva
Eduskuntavaaleihin on aikaa 28 päivää.

Oletko ehkä duunari, joka haluaa lisää suojaa työpaikalle: ay-liikkeelle oikeuden ajaa asioitasi oikeudessa, vahvat yleissitovat työehtosopimukset, lakiin kirjatun minimipalkan ja tulevaisuudessa leppoisan 30-tuntisen työviikon?

Silloin puoluevalintasi voisi olla vasemmistoliitto. Samassa paketissa tosin tulee tuki Palestiinalle ja seksuaalivähemmistöille sekä ydinvoiman vastustus.

Yrittäjille vasemmistoliiton ohjelma lupaa lähinnä tiukempia sääntöjä ja lisää veroja.

Yrittäjänä ehkä haluat mieluummin stopin verotaakalle, perintöveron pois ja tilalle luovutusvoittoveron, arvonlisäverorajan nostamisen 50 000 euroon, vapauden palkata EU-maiden ulkopuolisia työntekijöitä ilman tarveharkintaa, lisää julkisia panostuksia tuotekehitykseen, verotukseen yritysvähennyksen sekä yrittäjien paremman sosiaaliturvan.

Jos tämä kuulostaa hyvältä, valintasi on Rkp. Samalla toki olet myös rahoittamassa kielikylpyjä, varmistamassa saamelaisten, ruotsinkielisten kuurojen ja seksuaalivähemmistöjen edut sekä kasvattamassa kiintiöpakolaisten ottamista maahan.

Jos haluat perheverotuksen, kovemmat rangaistukset lasten hyväksikäytöstä, tiukemman suhtautumisen aborttiin ja seksuaalivähemmistöihin sekä tukea yksityisiä kristillisiä päiväkoteja ja kouluja, äänestät Kd:tä.

Jos haluat vapaampaa maahanmuuttoa, tiukkaa luonnonsuojelua, höllempää talouskuria, enemmän energiatukia ja ilmaista koulutusta laajemmalle joukolle, valitset ehkä vihreät.

Kaikki tämä selviää puolueiden vaaliohjelmista.

Pienempien puolueiden kohdalla puolueiden ajamat asiat lukevat ohjelmissa selvällä suomella.

Kun siirrytään isojen puolueiden ohjelmiin, lauseet liukuvat passiiviin, tavoitteet pyöristyvät ja keinot ja yksityiskohdat katoavat.

Isot puolueet yrittävät kerätä paljon äänestäjiä ja varovat siksi ärsyttämästä ketään.

Kd kyllä lupaa ääneenlausutusti tukea turvetta, mutta perinteisen turvepuolue keskustan ohjelmassa sitä ei mainita lainkaan. Myös aluepolitiikka on ihmeen ohuessa roolissa. Helsinkiläisen Paavo Arhinmäen johtama vasemmistoliitto esimerkiksi puhuu enemmän haja-asutusaluieden ja pikkukuntien puolesta kuin keskusta.

"Aluepolitiikkaa ei keskustan ohjelmassa ole oikeastaan ollenkaan. Koetaanko aluepolitiikan raunioittavan keskustan mainetta, tuleeko liikaa siltarummut mieleen? Ehkä tässä ollaan nyt varovaisia", epäilee Suomen puolueista kirjan kirjoittanut valtiotieteiden tohtori Rauli Mickelsson Turun yliopistosta.

Hän näkee kuitenkin keskustan ohjelmassa puheenjohtaja Juha Sipilän kädenjälkeä: normitalkoita, biotaloutta, valtio-omaisuuden myyntiä. Hoivassa korostetaan perinteisesti omaishoitoa.


Siinä missä Sdp lupaa "kehittää kotitalousvähennystä", Kd lupaa nostaa sen 3 000 euroon. Kun Sdp kertoo "puuttuvansa" alipalkkaukseen, vasemmisto aikoo säätää moisen laissa petokseksi.

Sdp muotoilee "vahvistavansa energiapaletin moninaisuutta". Puolue lupailee työn, kasvun ja viennin kirittämiseksi uusia keinoja, mutta keinoista ohjelmassa mainitaan lähinnä – vanhat kunnon yritystuet.

"Yrittäjyyden korostaminen heti ohjelman alussa on ehkä hieman uutta, mutta muuten mitään uutta avausta ei löydä hakemallakaan", Mickelsson toteaa.

Erot puolueiden ohjelmissa ovat selvien julistusten sijaan hienovaraisemmin rivien väleissä.

Sdp:n ja keskustan ohjelmista löytyy kokoomusta enemmän valtiouskoa. Sdp suhtautuu työntekijöiden oikeuksiin muita suuria suojelevimmin. Perussuomalaiset näyttäytyy vielä keskustaakin konservatiivisempana ja ympäristönihkeämpänä. Puolue suhtautuu muita huolettomammin isoihin veromuutoksiin. Tästä syystä Mickelsson pitää ohjelmaa jopa radikaalina.

"Rajuja tavoitteita: tonni käteen jokaiselle verottomana ja autovero kokonaan pois. Tässä vedotaan aika kouriintuntuviin asioihin – ei demareiden ympäripyöreässä ohjelmassa luvata tonnia käteen. Myös antiympäristölinja näkyy."

Kokoomus on hanakammin heikentämässä työntekijöiden turvaksi tehtyjä lakeja ja säännöksiä – ja näin lupaamassa muita enemmän joustoja työnantajille ja yrityksiin.

"Tämä istuu kokoomuksen perinteisiin. Ohjelmassa on asioita, joita kokoomus on korostanut sata vuotta: verot alas ja sivistys ylös, keskeistä myös joustavuus työmarkkinoilla."

Puolueet ovat toki laatineet yksityiskohtaisempia ohjelmia turvallisuuspolitiikasta maaseutukysymyksiin ja perhepolitiikasta liikenteeseen.

HS otti kuitenkin tarkasteluun kokoaviksi tarkoitetut ja siten väkisinkin yleisluonteisemmat vaaliohjelmat.

Tämä siksi, että vaaliohjelmissa puolueet ovat joutuneet tekemään valintaa. Vaaliohjelmista näkee, mitkä kysymykset puolueet ovat halunneet tarjota äänestäjille. Vaaliohjelma siis paljastaa, mitä puolue pitää tärkeänä – ja minkä voi sivuuttaa.

Korjaus 24.3. 2015 klo 15.30: Jutussa julkaistussa taulukossa oli virheitä. Taulukko on nyt korjattu.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat