Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hylätyn laivan öljyvahinko oli aiheuttaa öljyvahingon Saimaalla

Rapistuva matkustaja-alus on turvallisuusriski Lappeenrannassa

Kotimaa
 
Juha Metso
Blue White Eagle on pian neljä vuotta rapistunut Lappeenrannassa.
Blue White Eagle on pian neljä vuotta rapistunut Lappeenrannassa. Kuva: Juha Metso

Liikemiehen Saimaan rantaan hylkäämästä laivasta on tullut pitkäaikainen riesa Lappeenrannan kaupungille. Blue White Eagle -matkustajalaiva on rapistunut kesästä 2011 lähtien Saimaan paraatipaikalla, Holiday Club Saimaan matkailukeskuksen rannassa.

Viime viikolla vedellä täyttynyt ja pahasti kallistunut laiva oli upota ja levittää öljyiset jätevedet Saimaaseen. Kaupunki joutui poistattamaan aluksesta 32 tonnia sadevesien, öljyn ja septitankkinesteiden sekaista vettä, jotta laiva saatiin oikaistua ja kevennettyä.

Tyhjentämisestä tulee noin 7 000 euron lasku. Kulut kaupunki yrittää periä varattomaksi julistautuvalta aluksen omistajalta, liikemies Pekka Sivoselta. Laiva-asian hoitoa on hidastanut se, että Sivonen on vältellyt viranomaisia.

Nykyisin yrityskiihdyttämössä Espoossa työskentelevä Sivonen muistetaan Digia-yhtiön perustajana, joka ansaitsi yhtiönsä myymisellä miljoonaomaisuuden.

Nyt Sivonen väittää, että hänellä ei ole varaa siirtää laivaa tai edes maksaa tyhjentämiskustannuksia. Ulosotossa ovat olleet myös laivapaikan vuokrat Marinetek-yhtiön omistamasta laiturista, johon keulastaan pohjaan vajonnut alus on kiinnitetty.

"Minulla ei ole ollut resursseja hoitaa tätä laiva-asiaa", Sivonen sanoo HS:lle.

Vuosien varrella Sivonen on kertonut laivalla olevan useita ostajaehdokkaita. Tällä hetkellä niitä on hänen mukaansa kolme.

"Ajatus on, että jäiden vielä ollessa järvessä saataisiin kaupat tehtyä. Heti järven auettua laiva lähtisi uuteen paikkaan", hän lupailee.

Ympäristötarkastaja Toni Pöntelinin mukaan laivan ympäristöriski pieneni tyhjentämisen jälkeen, vaikka kaikkia jätevesiä ei saatukaan poistettua.

Pimeä ja sokkeloinen alus on kuitenkin vaarallinen. Vaikka ovet lukitaan vähän väliä, yhtä usein luvattomat tunkeutujat avaavat ne. Myös aluksen ikkunoita on rikottu.

"Siellä on peilin ja lasin sirpaleita ja pimeitä loukkoja", Pöntelin sanoo.

Kaupunki odotti vuosia, että Sivonen lunastaisi lupauksensa ja siirtäisi laivansa pois. Kärsivällisyys loppui viime heinäkuussa, jolloin ympäristötoimi ryhtyi jätelain mukaisiin toimiin laivan hävittämiseksi.

Syksyllä laiva julistettiin jätteeksi, ja lokakuussa se määrättiin poistettavaksi teettämisuhalla. Koska Sivonen pakoili haastemiestä eikä asiaa saatu hänelle tiedoksi, kuulutus poistomääräyksestä piti laittaa Viralliseen lehteen.

Poistomääräys ei vielä riitä, vaan laki edellyttää kaupungilta lisää päätöksiä. Pöntelinin mukaan laiva voi tulla kaupungin haltuun aikaisintaan kesällä, mikäli Sivonen ei hidasta prosessia.

"On vaikea sanoa, kauanko prosessi kestää, koska pallo on nyt omistajalla", Pöntelin sanoo.

Sivonen suunnittelee laivan myymistä, mutta jos laiva olisi kaupungin hallussa, Pöntelin mieluummin romuttaisi sen.

"Se takaisi, että laiva ei jäisi nykyiselle paikalleen eikä prosessi alkaisi alusta uuden omistajan kanssa."

Kaupunki on saanut moitteita siitä, että laiva ei ole nopeammin kadonnut rumistamasta maisemaa. Pöntelin korostaa, että asia on pakko hoitaa pykälien mukaan.

Outi Salovaara HS
Lappeenranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat