Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autonpesu katupölyaikaan vaatii paljon vettä

Hyvin hoidettu auton maalipinta vähentää katupölyn tuomia ongelmia

Kotimaa
 
Johannes Wiehn
Kouvolalainen Vesa Kokko on käynyt ahkerasti pesettämässä autoaan runsaan katupölyn vuoksi.
Kouvolalainen Vesa Kokko on käynyt ahkerasti pesettämässä autoaan runsaan katupölyn vuoksi. Kuva: Johannes Wiehn

Katupöly pistää autojen maalipinnat ja suodattimet koville. Aalto-yliopiston autotekniikan yli-insinöörillä Pasi Sainiolla on käytännön vinkkejä pölystä harmaantuneen auton pesemiseksi.

"Lutratkaa vettä", hän kehottaa. Vettä ei pidä säästää, vaan naarmuuntumisen välttämiseksi on tärkeää huuhtoa ennen varsinaista pesua irtopöly pois huolellisesti runsaalla vedellä.

Fakta

Kotipihalla autoa pesevältä liuottimet ovat pannassa

 Autoa ei saa toistuvasti tai ammattimaisesti pestä kotipihalla, vaan tarkoitukseen varatulla pesupaikalla.

 Toistuvaksi katsotaan säännöllinen pesu esimerkiksi kerran viikossa ja satunnaiseksi pesu esimerkiksi kerran kuukaudessa.

 Kiellettyä on myös autojen pesu yleisellä alueella, kuten kadulla, tiellä tai puistossa ja yleensä myös taloyhtiöiden alueella

 Tärkeää on, että jätevedet johdetaan jätevesiviemäriin. Vesiä ei saa johtaa pihan tai kadun sadevesiviemäriin.

 Kotipihalla pestessä liuotinpesuaineiden käyttö on ehdottomasti kielletty.

Yöpakkasten aikaan jäätyneitä pölyisiä ikkunoita ei Sainion mukaan missään nimessä pidä raaputtaa puhtaaksi, koska ikkunat naarmuuntuvat. "On parempi käyttää sisätilalämmitintä", hän sanoo.

Sainio kehottaa myös hoitamaan auton maalipintaa. Hyvin hoidetusta, vahatusta ja kiiltävästä maalipinnasta katupölykin lähtee parhaiten pois, eikä lika tartu niin hyvin.

Auton alituinen peseminen katupölyaikaan on Sainiosta tarpeetonta. "Siitä ei ole mitään hyötyä. Pölykauden laannuttua auton voi pesettää tai pestä itse."

Katupöly tukkii sekä autonmoottorin ilmansuodatinta että matkustamon raitisilmasuodatinta. Sainion mukaan on vaikea arvioida kuinka paljon katupöly nopeuttaa tukkeutumista, sillä siitä hän ei ole nähnyt tutkimustuloksia.

Yleensä auton suodattimet vaihdetaan vain huollon yhteydessä, ja jotkut autonvalmistajat ovat määritelleet ilmansuodattimien vaihtovälin jopa 90 000 kilometriksi.

"Minua hämmästyttää, voisiko vaihtoväli olla niin pitkä", Sainio ihmettelee.

Hänestä suodattimia voi olla syytä vaihtaa useamminkin bensankulutuksen hillitsemiseksi. "Kun suodatin tukkeutuu, se lisää auton kulutusta."

Polttoaineenkulutuksen lisääntymisen ohella katupölystä ja myöhemmin keväällä siitepölystä tukkeutunut raitisilmasuodatin ei myöskään kesäkuumilla viilennä autoa tehokkaasti.

Sainio pitää katupölyn vaikutuksia autoihin kuitenkin pienenä riesana.

"Enemmän olisin huolissani siitä kivipölystä, jota ihmiset vetävät keuhkoihin. Autoa voi kiillottaa ja vahata, mutta pelkään, että syvälle keuhkoihin vedetystä kivipölystä vain osa tulee yskimällä ulos, ja osaa kannan mukanani hautaan asti."

Autopesuloissa on ollut vilskettä katupölyn vuoksi.

"Pitkä jono siellä oli. Puolisen tuntia jouduin jonottamaan, ennen kuin pääsin pesupaikalle", sanoo kouvolalainen Vesa Kokko, joka loppuviikosta kävi pesettämässä pölyisen autonsa Kouvolan keskustassa.

Edellisen kerran hän pesetti autonsa viime viikolla, ja uusi reissu on todennäköisesti luvassa taas ensi viikolla.

"Katupölyä on niin paljon", Kokko perustelee.

Tiina Väinämö pesetti autonsa katupölyistä loppuviikosta Kouvolassa.
Tiina Väinämö pesetti autonsa katupölyistä loppuviikosta Kouvolassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat