Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kesämökit on pitkälti rakennettu – harva rakentaa uutta

Kuopiolaiset Härköset kuuluvat kutistuvaan joukkoon, joka viettää kesänsä mökkityömaalla. Rantatonttien kauppa on hiipunut.

Kotimaa
 
Akseli Muraja
Kun lumi sulaa, kuopiolaiset Eeva ja Osmo Härkönen aloittavat mökin rakennuksen rantatontillaan. Vielä nyt lapsenlapset Nella ja Niko Äikiä leikkivät kantavilla hangilla.
Kun lumi sulaa, kuopiolaiset Eeva ja Osmo Härkönen aloittavat mökin rakennuksen rantatontillaan. Vielä nyt lapsenlapset Nella ja Niko Äikiä leikkivät kantavilla hangilla. Kuva: Akseli Muraja

Kuopiolaiset   Nella, 4, ja Niko Äikiä, 4, leikkivät keväthangella isovanhempiensa rantatontilla. Muutaman kuukauden kuluttua he pääsevät rannassa uimaan, vuoden kuluttua kesällä myös saunomaan.

Lasten isovanhemmat Eeva ja Osmo Härkönen ovat rakentamassa kesämökkiä rantatontilleen Kuopion Vehmasmäkeen. Viime kesänä Osmo Härkönen rakensi grillikodan ja varaston vaimonsa kotitilasta lohkaistulle rinnetontille.

Lumen alta pilkottavat mökin perustukset, joiden päälle Härkönen rakentaa itse suunnittelemaansa 40:n neliömetrin mökkiä.

Härköset kuuluvat kutistuvaan suomalaisjoukkoon, joka viettää kesänsä mökkityömaalla. Rantamökkitonttien myynti on hiljentynyt selvästi viime vuosina. Uusia rakennuslupia haetaan ja valmiita mökkejä ostetaan aiempaa vähemmän.

Ympäristökeskuksen vanhemman tutkijan Anna Strandellin mukaan mökkimarkkinoilla näkyy talouden taantuma, mutta myös mökkien runsaus.

"Viime vuonna tuli puolen miljoonan mökin raja täyteen. Mökkejä alkaa siis olla aika paljon", hän sanoo.

"Rakentamista tulee kyllä aina olemaan, sillä olemassa oleva kanta ei sijaitse sopivasti, tai tilalle halutaan tehdä uudempia."

Maanmittauslaitoksen johtavan asiantuntijan Juhani Väänäsen mukaan rantamökkitonttien kauppa on hiljentynyt vuodesta 2006 lähtien. Tuolloin myytiin yli 3 500 tonttia, viime vuonna enää 1 515 tonttia.

"Myös valmiiden rantamökkien myynti on hiipunut. Vuonna 2005 niitä myytiin 4 400, viime vuonna 3 420", hän kertoo.

Hinnat sen sijaan ovat taantumasta huolimatta nousseet viime vuosiin saakka, mutta nyt kurssi on kääntynyt.

Maanmittauslaitoksen viime vuoden kauppahintatilaston mukaan kaava-alueella sijaitsevan rantamökin keskihinta laski edellisvuodesta kahdeksan prosenttia. Kaava-alueen ulkopuolella laskua oli neljä prosenttia.

Mökkejä tehdään yhä vähemmän poikkeusluvilla. Kuusi vuotta sitten ely-keskuksista poikkeuslupaa haki 469 mökkirakentajaa, vuonna 2013 enää 363.

Strandellin mukaan poikkeuslupahakemusten vähenemiseen vaikuttaa taantumaa enemmän rantakaavoituksen eteneminen.

"Alueellisia eroja on paljon, mutta viime vuosina kunnat ovat aika paljon kaavoittaneet rantoja. Rakentaminen on suunnitelmallisempaa", hän sanoo.

Ympäristöministeriön ympäristöneuvoksen Harry Bergin mukaan nykyään kolme neljästä mökistä rakennetaan kaavoitetulle alueelle. Runsaat kymmenen vuotta sitten kaavojen ulkopuolelle tehtiin vielä noin puolet mökeistä.

Eteläisimmässä Suomessa ja suurten kaupunkien ympäristössä rannat ovat täyteen rakennettuja, joten vapaita mökkipaikkoja ei juuri löydy.

"Tämänkin vuoden päätöksistä suurin osa on ollut kielteisiä. Emätilat ovat käyttäneet jo kaikki rantarakentamisoikeutensa, ja voimme näyttää vain punaista valoa", sanoo ylitarkastaja Kalervo Hirvonen Pirkanmaan ely-keskuksesta.

"Kaavallakaan rannoille ei saa määräänsä enempää tontteja. Esimerkiksi Ruovedellä, Orivedellä ja Ikaalisissa on rantakaavoitus käynnissä ja perataan vielä viimeiset rannat, mitä rakentamiseen saadaan."

Kuopiossa Härköset tarvitsivat mökilleen poikkeusluvan, sillä vain vastaranta on kaavoitettu.

"Siihen meni puolitoista vuotta. Moneen kertaan piti toimittaa lisää papereita. Erittäin byrokraattinen järjestely ja turhaa juoksuttamista asiakkaalle", Osmo Härkönen sanoo.

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat