Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kukista tuli arkea – leikkokukkien myynti ruokamarketeissa kasvussa

Kotimaa
 
Tapio Vanhatalo
Floristimestari Saija Sitolahden mukaan kukkakaupan valikoima on pidettävä monipuolisena ja muuntuvana. Valmiiksi sidotut kimput ovat osa perusvalikoimaa. Taustalla floristi Eine-Maria Nieminen.
Floristimestari Saija Sitolahden mukaan kukkakaupan valikoima on pidettävä monipuolisena ja muuntuvana. Valmiiksi sidotut kimput ovat osa perusvalikoimaa. Taustalla floristi Eine-Maria Nieminen. Kuva: Tapio Vanhatalo

Leikkokukkien myynti ruokakaupoissa kasvaa. Suotuisaa kehitystä tukee se, että kukkien käyttäminen on arkipäiväistynyt.

Ennen kukkia ostettiin vain juhlahetkiin. Nyt niitä käytetään myös arjen ilahduttajina ja osana sisustusta.

Perinteisten nipputulppaanien ja -ruusujen lisäksi ruokakaupoista myydään paljon valmiiksi sidottuja kukkakimppuja.

"Sidottujen kimppujen kysyntä on kasvanut jonkin verran ja niiden tarjontaa on lisätty etenkin juhlapyhien ja sesonkien alla", sanoo Hok-Elannon valikoima- ja hankintapäällikkö Anu Mankisenmaa.

Alepat ja S-marketit kasvattivat Mankisenmaan mukaan kukkamyyntiään viime vuonna 5–10 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myynti kasvoi osittain siksi, että kukkia myydään aiempaa useammassa myymälässä.

Samansuuntainen kehitys on vauhdissa Ruokakeskon kaupoissa. Ketjun liikkeistä myydään eniten leikkoruusuja, terttuneilikoita ja tulppaaneja.

"Asiakkaat toivovat usein erikoisuuksia, mutta ruokakaupan kukkavalikoiman on oltava hallittu. Siksi valikoimassa on helposti myytäviä tuotteita", sanoo ostopäällikkö Liisa Myllylä Ruokakeskosta.

Ruokakauppojen kukkamyynti ei välttämättä nakerra perinteisten kukkakauppiaiden elantoa. Floristimestari, yrittäjä Saija Sitolahti Järvenpään kukkatalosta uskoo, että erikoisliikkeet voivat hyötyä ruokakauppojen kukkamyynnistä.

"Ruokakauppojen kukkamyynti voi toimia sisäänheittäjänä kukkakauppaan, jos alan yrittäjät osaavat hyödyntää tilanteen. Kukkakaupan valikoimassa on oltava tarjolla edullisia sesonkituotteita, kuten perustulppaaneja, mutta myös muita kukkia laajassa ja muuntuvassa valikoimassa."

Pitkän linjan kukkakauppias tietää, että kukkien kulutus on muuttunut ja monipuolistunut. Siksi erikoisliikkeet haastavat alan kilpailuissa paitsi vahvoilla kukkasidontataidoillaan myös erikoistuotteilla, kuten kukkatatuoinneilla, jotka ovat kukista rakennettuja asusteita. Myös erilaiset kukkakurssit ja tapahtumat ovat yleistyneet.

"Erilaiset tapahtumat kertovat myös muuttuneesta markkinoinnista. Perinteisen tarjousilmoittelun sijaan yritys voi jäädä asiakkaan mieleen kurssilta tai tapahtumasta", Sitolahti sanoo.

Kukkakauppojen myyntiä leimaa vahva kausivaihtelu. Kysyntä on huipussaan toukokuussa, jolloin vietetään valmistujaisia ja äitienpäivää.

Surusidonta tuo edelleen myös merkittävän osan kukkakaupan liikevaihdosta. Suuria muistokukkalaitteita ostetaan edelleen paljon, vaikka vainajan muistaminen yhdellä kukalla, kuten ruusulla, on yleistynyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat