Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varsinais-Suomessa toripuolue perussuomalaiset kamppailee reviiristään

Varsinais-Suomen perussuomalaiset yrittävät pitää jytkyn tuomat kolme edustajapaikkaa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat käy ennen eduskuntavaaleja kaikissa Suomen vaalipiireissä. Vaalit ovat 19. huhtikuuta.
Osa 7/13

Varsinais-Suomen vaalipiirissä perussuomalaiset puolustavat tiukasti neljän vuoden takaista jytkyään, kolmea kansanedustajan paikkaa.

Yksi puolustajista on piirihallituksen puheenjohtaja Juhani Pilpola, joka on tällä kertaa lähtenyt itsekin ehdokkaaksi, jäsenäänestyksen tuloksena.

Maaliskuun puolivälin lauantaina Pilpola päivysti Turun kauppatorilla, jossa ei näkynyt muiden puolueiden telttoja. Perinteinen vaalikatu avataan maaliskuun lopulla.

Lietolaisen Pilpolan seurana teltalla oli monilukuisen talkooväen lisäksi kaksi muuta ehdokasta, turkulaiset Kimmo Tarke ja Ville Tavio.

Piirin kansanedustajia ei näkynyt paikalla. He joutuivat ylitöihin Helsinkiin eduskunnan viimeisenä istuntopäivänä.

Pilpola esittelee itsensä perussuomalaisten "liikkuvaksi puoluetoimistoksi". Piiri ei ole halunnut pystyttää pysyvää toimistoa eikä palkata henkilökuntaa puolueen piiribudjetilla.

"Olen selvitellyt tätä Timo Soinille. Emme halua investoida seiniin emmekä aio ryhtyä työnantajiksi. Tästä piirit päättävät itse", Pilpola sanoo.

Virallisesti perussuomalaisten tavoite on nostaa paikkamäärää yhdellä neljään paikkaan. Rivien välistä käy selville, että nykyisten kolmen paikan säilyminenkin olisi tyydyttävä tulos.

Perussuomalaiset onnistui viime kerralla saamaan piirin äänistä 18,1 prosenttia, ja se oli puolueista kolmantena. Pilpola laskee, että nykyiset kolme paikkaa turvataan 16 prosentin ääniosuudella. Neljä paikkaa edellyttäisi äänistä yli 20 prosenttia.

Pilpola uskoo mahdollisuuteen yltää viime vaalien äänisaaliiseen. Hän perustelee tätä monipuolisella ehdokaslistalla.

Hän painottaa ikäjakauman tasapuolisuutta. "Meiltä löytyy 50-luvulla, 60-luvulla, 70-luvulla ja vielä 80-luvulla syntyneitä. Joka vuosikymmeneltä löytyy useita ehdokkaita."

Ikäjakaumassa on yksi puute. Kaksikymppisiä ei listalta löydy. Tämä ei huolestuta Pilpolaa liikaa, sillä kilpailijoiden listoilta nuorempaa väkeä löytyy myös harvakseltaan.

Pilpola myöntää toisenkin vajeen. Naisia on edelleen selvästi miehiä vähemmän. Ehdokkaita on 17, joista miehiä on 11 ja naisia kuusi.

"Suhde on sama kuin viime kerralla. Yritimme parantaa tätä, mutta emme onnistuneet."

Vesa-Matti Väärä
Perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaat Juhani Pilpola (vas.), Kimmo Tarke ja Ville Tavio päivystivät lauantaipäivänä puolueen teltalla Turun kauppatorilla.
Perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaat Juhani Pilpola (vas.), Kimmo Tarke ja Ville Tavio päivystivät lauantaipäivänä puolueen teltalla Turun kauppatorilla.

Naisehdokkaiden puutetta ei tosin huomaa viimekertaisesta vaalituloksesta. Kolmesta läpimenneestä perussuomalaisesta kaksi oli naisia ja miehiä yksi.

Piirin ja koko maan ääniharavia oli viime kerralla kehonrakentaja-laulaja ja suosittu toriesiintyjä, maskulainen Ritva "Kike" Elomaa yli 13 000 äänellä. Läpi menivät myös humanististen tieteiden kandidaatti Maria Lohela Turun Varissuolta sekä piirin aiempi pitkäaikainen puheenjohtaja, filosofian tohtori Lauri Heikkilä Marttilasta.

Kaikki kolme ovat nytkin ehdokkaina.

Torilla päivystävä Pilpola korostaa olevansa perussuomalaisten listan ainoa eläkeläinen. Hän yrittääkin muiden aiheiden ohella profiloitua näiden asialle.

"Pohjaa tuntuisi olevan. Taitettu indeksi on kentällä hyvässä muistissa, ja muistetaan myös, että siitä päätti Paavo Lipposen hallitus", Pilpola sanoo.

Sosiaalidemokraatit tuntuvat olevan ahtaimmilla Varsinais-Suomessa. Valtakunnallisten ongelmien lisäksi on paikallisia tekijöitä: nämä ovat ensimmäiset vaalit sodan jälkeen, jolloin ehdolla ei ole yhtään Paasion suvun edustajaa.

Demarien   Heli Paasio keräsi viime vaaleissa Elomaatakin enemmän ääniä, lähes 14 000.

Moni veikkaa, että tästä äänipotista osa lipsuu vasemmistoliiton tunnetuille naisehdokkaille, Li Anderssonille ja Annika Lapintielle.

Demareilla tosin on listallaan "vara-Heli", Taru Pätäri. Hän on samasta puolueosastosta kuin Paasio, ja koulutuskin on sama, luokanopettaja.

Demarien uskotaan yleisesti menettävän yhden paikan ja saavan läpi kolme ehdokasta.

Tämän irrallaan olevan paikan vie lähes varmasti keskusta. Sillä on varaa parantaa, sillä viime kerralla se romahti 11,6 prosenttiin.

Keskustassa sisäinen kamppailu muodostunee tasaiseksi. Istuvat edustajat Annika Saarikko ja Esko Kiviranta ovat vahvoilla. Loimaalta paluuta yrittää Olavi Ala-Nissilä.

Varttuneilla henkilöillä on keskustan listalla yliedustus. 17 ehdokkaan joukossa on vain kolme alle 40-vuotiasta. Yli viisikymppisillä on enemmistö.

Kokoomus tavoittelee viittä paikkaa, mutta saanee tyytyä neljään. Puolue oli ääniosuudessa viime kerralla piirin ykkönen 23 prosentilla. Siitä tullee takapakkia, vaikka Varsinais-Suomi on perinteisesti kokoomuksen vahvoja piirejä.

Myös henkilöuskollisuus on siellä vahvaa. Istuvat edustajat Petteri Orpo, Ilkka Kanerva ja Anne-Mari Virolainen uusinevat paikkansa. Heikoimmilla on salolainen viljelijä-poliisi Pertti Hemmilä.

Listalla on myös kaksi kansallisesti tunnettua naista, Minna Arve ja Lola Wallinkoski.

Arve on puolueen tuore puoluesihteeri, joka asettautui vaalikaravaanin vetämisen lisäksi myös itse ehdolle. Kentällä muutama on epäilllyt sitäkin, riittääkö aika kaikkeen.

Vihreiden Ville Niinistö ja kokoomuksen kanssa vaaliliitossa olevan Rkp:n Stefan Wallin uusinevat mandaatin.

Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.

Heikki Arola HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat