Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin tehtaissa odotti varma työ ja hyvä palkka

Kotimaa
 

Suomalaisten muutto Ruotsiin oli voimakkaimmillaan vuosina 1969 ja 1970. Eniten lähdettiin Pohjois-Suomen pieniltä paikkakunnilta sekä Pohjanmaalta ja Kainuusta.

Muuttoliikkeen syy oli ennen kaikkea työttömyys. Sodanjälkeinen Suomi oli yhä maatalousvaltainen, mutta tilanpito alkoi käydä kannattamattomaksi. Suuret ikäluokat synnyttivät paineita työmarkkinoilla, eikä teollisuuskeskuksissa riittänyt asuntoja kaikille.

Ruotsissa teollisuus oli kehittynyt nopeasti ja työvoimaa tarvittiin. Palkka- ja elintaso olivat korkeita Suomeen verrattuna.

Ruotsalaiset värväsivät työvoimaa Suomesta aktiivisesti, "työvoima-agentit" kiertelivät Lapin kairoja. Sukulaisvärväys oli yleistä: aiemmin muuttaneet kehuivat olojaan ja innostivat uusia lähtijöitä.

Muuttajista valtaosa oli 18–24-vuotiaita. He työskentelivät esimerkiksi telakoilla ja autotehtaissa. Moni työllistyi sairaaloihin.

Eniten muutettiin Etelä-Ruotsin kuntiin, kuten Boråsiin, Södertäljeen, Västeråsiin ja Eskilstunaan. Göteborgista puhuttiin Sallan suurimpana kylänä. Osa muutti Pohjois-Ruotsiin, kuten Kiirunaan.

Vilkkaimpia paluumuuton vuosia olivat 1972 ja 1973 sekä myöhemmin 1981, 1982 ja 1983. Varsinkin 1980-luvulla päätöstä helpotti se, että Suomen talous oli saavuttanut Ruotsin tason ja työmahdollisuudet kotimaassa näyttivät hyviltä.

Tilastojen mukaan vuodesta 1945 lähtien Suomesta on muuttanut Ruotsiin noin 540 000 ihmistä ja päinvastaiseen suuntaan 300 000.

Ruotsille siirtolaisuus on merkinnyt jälkeläiset mukaan lukien yli puolen miljoonan hengen väestönlisäystä ja Suomelle vastaavaa tappiota.

 Lähde: Siirtolaisuusinstituutti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat