Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käräjäoikeus tuomitsi kaksi ihmisten salakuljettajaa

Tuomion mukaan kaksikko salakuljetti kuusi irakilaismiestä Suomeen

Kotimaa
 

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kaksi irakilaismiestä maanmiestensä salakuljettamisesta Suomeen. Tuomion mukaan jutun päätekijä oli kolmekymppinen Tohtoriksi kutsuttu mies.

Tuomion mukaan Tohtori kävi kahdella eri kerralla hakemassa laittomasti Eurooppaan tulleita irakilaisia Italiasta. Molemmilla kerroilla salakuljetettavia miehiä oli kolme, ja toisella hakureissulla oli mukana myös hänen nelikymppinen rikoskumppaninsa.

Fakta

Laittoman maahantulon järjestäminen

 Laittomasta maahantulon järjestämisestä voidaan tuomita, jos joku tuo tai yrittää tuoda Suomeen ulkomaalaisen, jolla ei ole maahantuloon tarvittavia asiakirjoja tai lupia tai jos asiakirjat ovat väärennettyjä.

 Tuomittavaa on myös kuljetuksen järjestäminen ja väärien papereiden välittäminen.

 Törkeäksi teon tekee se, jos kohteille aiheutetaan vakavia fyysisiä vammoja tai kärsimystä tai jos teko tehdään osana järjestäytynyttä rikollisryhmää. Lisäksi teon pitää olla kokonaisuutena arvostellen törkeä.

 Laittoman maahantulon järjestämisestä voidaan tuomita sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Törkeästä tekomuodosta voidaan tuomita vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta.

Kaksi salakuljetetuista kertoi oikeudessa, että Tohtorin yhteystiedot oli saatu salakuljettajalta, joka toi toisen heistä Turkista Kreikkaan.

Tohtori salakuljetti miehet ensin autolla Italiasta Ruotsiin, jossa miehet koottiin yhteen salakuljetettaviksi edelleen Suomeen. Tuomion mukaan Tohtori, hänen rikoskumppaninsa ja kuusi salakuljetettavaa tulivat laivalla Suomeen viime vuoden joulukuussa.

Ryhmä oli liikkeellä autolla, mutta suurin osa miehistä pyrki maihin jalkaisin. Tavoitteena oli, että edes osa pääsisi onnistuneesti maahan.

Kaksi miestä jäikin kiinni heti satamassa. Muut lähtivät Turkuun. Osa todistajista kertoi, että Turkuun hakeuduttiin siksi, että turvapaikka-asiat hoituvat siellä nopeasti. Turussa kaksi miehistä ilmoittautui poliisiasemalle.

Kaikki salakuljetetut kertoivat, että salakuljettajat olivat ottaneet heidän passinsa Turkissa ja osalle oli annettu tilalle tekaistut paperit.

Matka Italiasta Ruotsiin oli maksanut jokaiselta yli tuhat euroa.

Ruotsista Suomeen pääsi muutamalla sadalla.

Sekä Tohtori että hänen rikoskumppaninsa ovat oleskelleet vuosia Ruotsissa. Juttua tutkinut Rajavartiolaitos löysi irakilaismiesten kertomusten lisäksi myös muita viitteitä kaksikon salakuljetusbisneksistä.

Oikeuden mukaan Tohtorin ja rikoskumppanin väliltä löytyi maahantulojärjestelyihin liittyneitä viestejä ainakin syyskuusta 2014 lähtien. Lisäksi rikoskumppanin puhelimesta löytyi useita kadonneiksi tai varastetuiksi ilmoitettujen passien kuvia.

Oikeus katsoikin, että miehet toimivat osana järjestäytynyttä rikollisryhmää, vaikka koko ryhmän organisaatiosta ei saatu tarkempaa selvitystä.

Tohtori tuomittiin törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä ja valtionrajarikoksesta vuoden ja seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Rikoskumppani tuomittiin samoista teoista vuoden ja viiden kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Molemmat miehet kiistivät salakuljetussyytteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat