Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haglund vierailulla Yhdysvaltain lentotukialuksella: "Tämä ei liity Nato-keskusteluun"

Puolustusministeri laskeutui sunnuntaina ruotsalaisen ja brittiläisen ministerikollegansa kanssa ydinkäyttöiselle USS Theodore Rooseveltille.

Kotimaa
 
Kalle Koponen HS
Puolustusministeri Carl Haglund (r) tutustui lentotukialukseen.
Puolustusministeri Carl Haglund (r) tutustui lentotukialukseen. Kuva: Kalle Koponen HS

Suomen puolustusministeri Carl Haglund (r) vieraili sunnuntaina Yhdysvaltain ydinkäyttöisellä lentotukialus Theodore Rooseveltilla. Haglund saapui alukselle yhdessä Britannian puolustusministeri Michael Fallonin ja Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin kanssa sunnuntaina.

Ministereitä oli vastaanottamassa amiraali Mark Ferguson, joka on Euroopassa toimivan kuudennen laivaston ja Naton liittoutuneiden joukkojen komentaja.

Haglundin mukaan vierailu ei liity millään tavalla vaalien alla kuumana käyvään Nato-keskusteluun. Hän torjui myös ajatuksen, että vierailu voisi innoittaa debatille uutta vauhtia.

"USA:n merivoimat on meille keskeinen kumppani, koska he käyttävät samaa kalustoa kuin meidän ilmavoimamme", Haglund sanoi ja viittasi Hornet-hävittäjiin.

"Horneteja on tarkoitus käyttää edelleen 15 vuotta, ja niihin on tehty päivityksiä."

Haglundin mukaan pian on tarkoitus muun muassa ottaa käyttöön Hornetien keinot iskeä maassa oleviin kohteisiin.

Haglund luonnehti vierailun tarkoitukseksi toimintaan tutustumisen ja kollegoiden tapaamisen. Hänen mukaansa vierailu ei ole varsinaisesti Naton ohjelmaa, vaan Yhdysvaltojen omaa ydinosaamista.

Haglund saapui alukselle C-2 Greyhound -kuljetuskoneella, joka laskeutui perinteiseen tapaan tukialuksen kannelle ja pysähtyi äkkinäisesti jarrutusvaijeriin.

"Olihan se aika jännä. Tosi vanha potkurikone, ja meille kerrottiin, että se pysähtyy kuin seinään tai sitten ei pysähdy ja joutuu yrittämään uudelleen", Haglund kertoi.

Perhosia ei ollut vatsassa?

"Itse asiassa ei. Etukäteen ajattelin vielä maassa, että mahdollisesti voisi olla. Ihan rento olo."

CVN-71 Theodore Roosevelt on yksi Yhdyvaltain kymmenestä suuresta Nimitz-luokan lentotukialuksesta. Sen yhteensä 4 850 ihmisen miehistö koostuu laivan omasta miehistöstä ja Tukialuslaivue 1:n lentäjistä ja tukihenkilöstöstä.

Theodore Roosevelt on matkalla Lähi-idän vesille vapauttamaan kotimatkalle Persianlahdella Isis-järjestön vastaista taistelua käyvän tukialus Carl Vinsonin. Sunnuntai-iltana Theodore Rooseveltin oli määrä asettua ankkuriin brittiläisen Portsmouthin edustalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat