Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta: Tohtorikoulutettavia pk-yrityksiin

Puolue esittää kokeilua yritysten tohtorikoulusta kaupan tai tekniikan alalle

Kotimaa
 
Christian Westerback HS
Yliopistouudistusta vastustettiin sen viime metreillä mielenosoituksessa 13. maaliskuuta 2009 Helsingissä. Nyt sekä kokoomus että vasemmistoliitto vaativat uutta yliopistouudistusta.
Yliopistouudistusta vastustettiin sen viime metreillä mielenosoituksessa 13. maaliskuuta 2009 Helsingissä. Nyt sekä kokoomus että vasemmistoliitto vaativat uutta yliopistouudistusta. Kuva: Christian Westerback HS

Yrittäjyyskasvatusta eri kouluasteilla suosittelee usean puolueen vaaliohjelma, mutta tohtoreiden koulimisen pienissä ja keskisuurissa yrityksissä on nostanut esiin vain keskusta.

Suomi kasvuun -linjauksissaan puolue ehdottaa kokeilua, joka toisi tohtorikoulutettavia pk-yrityksiin.

Mutta mistä ideassa on tarkemmin kyse ja kuka on sen takana? Kenties kansanedustaja Tuomo Puumala, joka on aktiivinen koulutusasioissa.

Puumalan mukaan idean äiti on kansanedustaja Anu Vehviläinen, mutta tämä ohjaa utelut keskustan eduskuntaryhmää johtaneen Kimmo Tiilikaisen pakeille.

Tiilikainen tunnustaa olevansa idean isä mutta saaneensa sen Aalto-yliopiston kanssa asioidessaan.

Tiilikaisen mukaan kannattaisi ainakin kokeilla, voisivatko pk-yritykset hyödyntää tohtorikoulutettavien tieteellistä tietoa ongelmiensa ratkaisemiseen ja kasvun aikaansaamiseen. Samalla tulevat tohtorit saisivat tuntumaa käytäntöön.

Viime vuonna tohtoreita valmistui jo 1 860, ja vain alle puolet sijoittuu tutkijoiksi yliopistoihin.

"Tähän tarvittaisiin kokeilurahaa tutkimus- ja kehittämisvaroista, ja alkuun voitaisiin lähteä vaikka 20 hengen joukolla tekniikan tai kaupan alalla. Mallia otettaisiin Ruotsista ja Irlannista", Tiilikainen pohtii.

Ehdotus saa varovaista tukea sekä yliopistotutkijoiden että yritysten edustajilta.

"Kuulostaa fiksulta idealta, varsinkin nyt, kun tohtoreita on työttöminä jo lähes tuhat", arvioi Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala.

Tammikuussa eniten työttömiä tohtoreita oli biologian ja biokemian alalta, 156.

Tohtoreiden työllistymisen lisäksi myös yritykset voisivat saada Rantalan mukaan tutkimuksesta apua liiketoiminnan kasvattamiseen.

"Jonkinlainen tukijärjestelmä pitäisi varmaan kehittää", Rantala huomauttaa.

"Vahvaa peukkua" ehdotukselle antaa Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala. Hän esittää heti myös kysymykset, kuka hyötyy ja kuka maksaa.

Luontevimmin tohtorikoulutettavat istuisivat Neimalan mukaan suuryrityksiin, mutta myös pienet ja keskisuuret yritykset voisivat hyödyntää huippuosaamista.

Neimala muistuttaa, että myös yrittäjien koulutustaso on noussut. Jäsenyrittäjistä neljänneksellä on korkeakoulututkinto, mutta vuoden 2008 jälkeen liittyneistä jo kolmanneksella ja naisyrittäjistä vielä suuremmalla osalla eli 40 prosentilla.

Keskusta ehdottaa myös, että pk-yrityksille tulisi mahdollisuus TKI-seteliin, jonka avulla ne voisivat ostaa tutkimus- ja kehittämispalveluita suomalaisilta korkeakouluilta.

Puolue kannustaa yliopistoja hyödyntämään opetuksessa ja tutkimuksessa myös osuuskuntamallia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat