Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi haluaa tehdä salaisia kotietsintöjä

Sisäministeriön kaavailuissa kotietsintä voitaisiin tehdä kohteelta salaa jo rikosten ennalta estämiseksi

Kotimaa
 
Maanpetos-, vakoilu- ja terrorismirikosten lisäksi salaista kotietsintää ehdotetaan myös muihin rikoksiin.
Maanpetos-, vakoilu- ja terrorismirikosten lisäksi salaista kotietsintää ehdotetaan myös muihin rikoksiin.

Poliisille ehdotetaan oikeutta tehdä salaisia kotietsintöjä rikosten ennaltaestämiseksi.

Nykyisin poliisi ei voi mennä tekemään kotietsintää salaa. Kohteelle on lain mukaan varattava tilaisuus olla läsnä etsinnässä, jollei se viivästytä asiaa merkittävästi.

Tästä on kyse

 Nykyisin poliisin on varattava kohteelle mahdollisuus olla läsnä kotietsinnän aikana.

 Nyt poliisille ehdotetaan mahdollisuutta tehdä salaisia kotietsintöjä.

 Etsintöjä voitaisiin tehdä rikosten ennalta estämiseksi, kun nykyisen lain mukaan kotietsintä on sallittu vain rikoksen selvittämiseksi.

Sisäministeriössä on nyt laadittu arviomuistio, jonka mukaan poliisilla pitäisi tietyissä tapauksissa olla oikeus tehdä kotietsintä salassa.

Lisäksi etsintöjä pitäisi ehdotuksen mukaan voida tehdä jo ennen kuin rikos on tapahtunut, siis tiedonhankintatarkoituksessa. Tällöin rikos voitaisiin estää ennalta.

Nykyisin etsintä voidaan tehdä vain vireillä olevan rikostutkinnan yhteydessä.

Erityisesti muistiossa toivotaan salaisia kotietsintöjä terrorismirikosten estämiseksi. Vaikka terroristit pyrkivätkin toimimaan salassa, ryhmän toiminnasta jää erilaisia jälkiä.

Poliisi voi löytää esimerkiksi rikossuunnitelman luonnoksia, asiakirjoja ryhmän sisäisestä työnjaosta, iskukohteen ennakkotiedusteluun liittyviä muistiinpanoja, matkustusasiakirjoja taikka suunnitelman toteuttamiseksi tarvittavia aineita tai esineitä, muistiossa todetaan.

Poliisi on muistion mukaan onnistunut oman tiedonhankintansa ja vihjeiden avulla estämään useita vakavia rikoksia, esimerkiksi koulusurmia. Näyttöä ei kuitenkaan aina ole kertynyt riittävästi, koska toimintaan on jouduttu puuttumaan liian aikaisin.

"Jälkikäteen ilmoitettavan etsinnän mahdollisuus olisi antanut esitutkintaviranomaisille mahdollisuuden todisteiden keräämiseen ja henkilöiden saamiseen rikosoikeudelliseen vastuuseen", muistiossa todetaan.

Muistion mukaan kaikissa muissa Pohjoismaissa jälkikäteen ilmoitettavalla kotietsinnällä on pystytty estämään terroritekoja. Myös suuressa osassa EU-maita on mahdollisuus salaiseen kotietsintään.

Ehdotuksen mukaan keinoa voitaisiin käyttää tiettyjen laissa erikseen lueteltujen rikosten estämisessä. Pykäläluonnoksissa on mainittu terrorismirikosten lisäksi muun muassa vakoilu, henkirikokset, törkeä ihmiskauppa ja panttivangin ottaminen.

Näiden lisäksi salaista kotietsintää voitaisiin käyttää estämään törkeää rahanpesua, törkeää tietomurtoa, törkeää ampuma-aserikosta ja törkeää huumerikosta.

Päätösvalta salaisesta kotietsinnästä keskitettäisiin ehdotuksen mukaan Helsingin käräjäoikeudelle. Poliisin tekemästä kotietsintävaatimuksesta ja oikeuden päätöksestä olisi käytävä ilmi, miksi etsinnän voidaan olettaa olevan välttämätön.

Jos etsintä kohdistuisi vakituiseen asuntoon, tuomioistuinkäsittelyssä kohteen oikeuksia valvoisi julkinen asiamies.

Koko etsintä olisi videoitava, jotta jälkikäteen voidaan selvittää tapahtumien kulku.

Etsinnän aikana voitaisiin ehdotuksen mukaan takavarikoida tai kopioida asiakirjoja tai muuta materiaalia. Vaaralliset aineet, kuten räjähteet tai huumeet, voitaisiin vaihtaa vaarattomiin.

Etsinnästä olisi ilmoitettava kohteelle, kun tiedonhankinnan tarkoitus on saavutettu.

Muistiossa ehdotetaan myös, että poliisi voisi tehdä salassa laite-etsintöjä eli kopioida esimerkiksi tietokoneen tai älypuhelimen materiaalin. Päätöksen tästä voisi tehdä päällystötasoinen poliisimies.

Muistio on laadittu sisäministeriössä. Sen laatimiseen on osallistunut ministeriön virkamiesten lisäksi Poliisihallituksen, suojelupoliisin ja keskusrikospoliisin edustajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat