Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Budjettiraami tehdään tiistaina, ja taas vaalien jälkeen

Tiistain urakka on pohja hallitusneuvotteluihin

Kotimaa
 
Seppo Solmela
Viime vuoden kehysriihen väännössä vasemmistoliiton ministerit Merja Kyllönen ja Paavo Arhinmäki lähtivät hallituksesta. Tällä kertaa riihestä on odotettavissa kevyempi.
Viime vuoden kehysriihen väännössä vasemmistoliiton ministerit Merja Kyllönen ja Paavo Arhinmäki lähtivät hallituksesta. Tällä kertaa riihestä on odotettavissa kevyempi. Kuva: Seppo Solmela

Valtiontalouden surkea kehitys on jälleen syynissä tiistaina, kun hallitus kokoontuu viimeiseen kehysriiheensä. Siinä vahvistetaan valtion budjetille kehykset eli menokatto seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Vaalikauden päättymisen vuoksi kehysbudjetti on puhtaasti "tekninen", eli valtion menoihin tai tuloihin ei tehdä poliittisia päätöksiä.

Kehykseen kirjataan vain olemassa olevat tulot ja menot sekä nykyisen lainsäädännön vaikutus niihin.

Kehysriihelle on varattu aikaa periaatteessa koko tiistai. Todennäköisesti aikaa kuluu kuitenkin huomattavasti vähemmän.

Jotain kehysten nopeasta juoksutuksesta kertoo sekin, että valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) on ilmoittanut kampanjoivansa jo iltapäivällä Porvoossa yhdessä Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin kanssa. Demaripoliitikot ovat aikeissa koputella ihmisten oville Gammelbackan kaupunginosassa.

Suomen talouden tilaa puitiin monella taholla viime viikolla.

Valtiovarainministeriön virkamiesjohto löi pöytään omat synkeät arvionsa talouden sopeuttamistarpeesta.

Virkamiesten mukaan valtion ja kuntien menoista on karsittava kuusi miljardia euroa vaalikauden aikana. Tämä johtuu siitä, että talous on kehittynyt selvästi oletettua huonommin viime vuosina.

Kun talous ei kasva, mutta menot paisuvat, valtiontalous on ollut pahasti pakkasella vuodesta 2009.

Kun vaalit on käyty ja uusi eduskunta valittu, pidetään uusi kehysriihi. Silloin uusi hallitus tekee uudet kehykset, joihin tulee myös poliittisia päätöksiä tuloista ja menoista.

Tiistaina laadittava tekninen kehys on pohja hallitusneuvotteluihin, jotta puolueet voivat arvioida valtiontalouden tilaa.

Valtiovarainministeriö julkaisee uuden, todennäköisesti aiempaa huonomman kasvuennusteensa pääsiäisen alla 2. huhtikuuta. Edellinen ennuste joulukuulta arvioi kuluvan vuoden kasvuksi 0,9 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat