Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset koulut ovat alkaneet muuttaa ruokailua oppilaiden mielipiteiden perusteella

Kouluihin perustetaan ravintolatoimikuntia, joissa oppilaat voivat vaikuttaa lounaisiinsa

Kotimaa
 
Oppilaat: Kouluruoka on aliarvostettua ja yleensä ihan hyvää
Oppilaat: Kouluruoka on aliarvostettua ja yleensä ihan hyvää
Kouluruokaa parjataan usein, mutta Meilahden yläasteen 9.-luokkalaiset ovat eri mieltä. Ruokailua ei juuri jätetä väliin, ja pääasiassa ruoka on hyvää. Kasvisruokaa voisi tosin olla vähemmän ja tortilloja enemmän. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus ja leikkaus: Matti Nousiainen HS.

Koululaisten vaikutusmahdollisuudet kouluruokailuun lisääntyvät. Helsingin kouluihin perustetaan tänä vuonna ravintolatoimikuntia, joiden toimintaan oppilaat osallistuvat koulun ja ravintolan henkilökunnan kanssa.

Vastaavia toimikuntia on myös muualla Suomessa, mutta käytäntö ei ole vakiintunut.

"Toimikunnassa ei käsitellä pelkästään ruokaa vaan kouluruokailua kokonaisvaltaisesti", sanoo ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki Helsingin opetusvirastosta.

Meilahden yläasteella Helsingissä ruokalatoimikunta otettiin kokeiluna käyttöön jo muutama vuosi sitten. Mukaan valittiin viisi oppilasta.

"Teimme kyselyn kaikille oppilaille: mikä kouluruokailussa on hyvin ja missä olisi parantamisen varaa", toimikuntaa vetänyt opettaja Anneli Nupponen kertoo.

Kyselyn perusteella parannettavaa löytyi. Esimerkiksi porkkanaa ei enää laiteta kaikkien raasteiden joukkoon.

"Ja vesi tuli hanasta liian hitaasti. Asia korjaantui, kun yhdestä ruuvista vähän väännettiin", Nupponen kertoo.

Jo aikaisemmin koululaisten mielipiteitä on kuultu esimerkiksi ruokalistauudistuksissa. Näin on tehty esimerkiksi Helsingissä ja Vantaalla.

Laajoja ruokalistauudistuksia tehdään kuitenkin harvoin. Usein koululaisten mielipiteitä kysytään, kun ruokaloissa järjestään teema- ja suosikkiruokaviikkoja.

Vantaalla suurin osa ruokateemoista syntyy kalenterivuoden juhlista. Mukaan mahtuu myös muuta, esimerkiksi tammikuussa Vantaalla oli Etelä-Amerikan ja Karibian alueiden ruokateema.

"Koulujen aloitusjuhlassa on tarjolla ruis-kalahampurilainen, joka mukailee lasten toiveita", ateria- ja puhtauspalvelujohtaja Pirjo Huvila-Nicklèn Vantista kertoo. Vantti tuottaa ateriapalvelut suurimpaan osaan Vantaan kouluista.

Helsingissä suosikkiruokaviikko järjestetään kerran vuodessa. Silloin syödään esimerkiksi pinaattiohukaisia ja kalapuikkoja.

"Ruokalistojen ulkopuolelta mukana on todennäköisesti uunimakkara tai pitsa", koulu- ja päiväkotipalvelujen johtaja Aulikki Johansson Palmiasta sanoo.

Palmia valmistaa kouluruoat noin 90 prosenttiin helsinkiläiskouluista.

Yleeensä kouluruoka maistuu oppilaille hyvin, erityisesti maanantaisin.

"Ruokaa menee, ja lapset ovat ihan selvästi nälkäisiä", Palmian Töölön alue-esimies Nina Sinkkonen sanoo.

Sinkkonen arvelee, että kaikki lapset eivät saa kotonaan välttämättä lainkaan lämmintä ruokaa. Niin uskoo myös Meilahden yläasteen rehtori Riitta Erkinjuntti.

Koululaisten suosikkiruokia ovat Sinkkosen mukaan pinaattiohukaiset ja ohrapuuro. Niitä menee eniten. Kehnoimmin oppilaille maistuu kasviswokki.

Meilahden yläasteen oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja, yhdeksäsluokkalainen Eetu Vienonen, toivoo oppilaille nykyistä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa kouluruokaan.

"Koulun sisältä siihen ei voi oikeastaan vaikuttaa vaan pitäisi ilmoittaa koulun ulkopuolella Palmialle. Kyllä me voimme sanoa, että emme pidä kasvisruoasta ja sitä pitäisi vähentää, mutta sitä mielipidettä ei kuulla kauhean hyvin", Eetu Vienonen kertoo.

Tyytyväisyys kouluruokaa kohtaan on Airi Rintamäen mukaan Helsingissä on kasvanut. Näin on tapahtunut ainakin palautteiden perusteella.

Lasten kouluruoka-annoksen raaka-aineisiin on käytettävissä keskimäärin euro.

Helsingissä annoskohtainen rahamäärä on kaksi euroa, josta puolet on palvelun osuutta.

Matti Nousiainen HS
Broilerikastike teki kauppansa helsinkiläisen Meilahden yläasteen ruokalassa viime keskiviikkona.
Broilerikastike teki kauppansa helsinkiläisen Meilahden yläasteen ruokalassa viime keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat