Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisilla miljoonien eurojen Ruotsin-eläkkeet hakematta

Jopa yli 20 000 suomalaisella voi olla oikeus Ruotsin-eläkkeeseen, jota ei ole haettu. Isoin hakematon eläke on lähes 1 500 euroa kuussa.

Kotimaa
 
Sverker Ström
Suomalaissiirtolainen soitti puhelimella Volvon tehtailla Göteborgissa 1974.
Suomalaissiirtolainen soitti puhelimella Volvon tehtailla Göteborgissa 1974. Kuva: Sverker Ström

Yli 20 000 suomalaiselle on kertynyt eläkettä Ruotsista ilman, että he ovat hakeneet sitä.

Keskimääräinen nostamatta jäänyt eläke on muutamia satoja euroja kuussa, mutta joukossa on myös yksi 74-vuotias, joka olisi ansainnut Ruotsista lähes 1 500 euron kuukausieläkkeen.

Fakta

Näin haet ulkomaan eläkettä

 Ulkomailla ansaittua eläkettä haetaan Suomen Eläketurvakeskuksen kautta samalla lomakkeella kuin Suomenkin eläkkeitä.

 Hakemukseen liitetään U-liite, jossa ilmoitetaan tiedot ulkomailla asumisesta ja työskentelystä.

 Täytä liite huolellisesti. Liitä mukaan kopiot mahdollisista asiakirjoista, kuten työtodistuksista tai palkkakuiteista. Kerro ulkomainen henkilötunnuksesi tai vakuutusnumerosi.

 Hakulomake palautetaan työeläkelaitokseen, Kelaan tai Eläketurvakeskukseen.

 Joskus ulkomaan eläkelaitos pyytää lisätietoja. Jos Ruotsista tulevat kyselyt ovat ruotsiksi, Eläketurvakeskus kääntää kyselyt ilmaiseksi. EU-maista tulleisiin kyselyihin voi vastata suomeksi.

OIKAISU:
Eläketurvakeskus ei käännä ruotsiksi tai muulla kielellä kirjoitettuja kyselyjä, vaan eläkkeen hakijan pitää tarvitessaan hankkia käännös itse.

 

Lisätietoja: www.tyoelake.fi tai Eläketurvakeskuksen numerosta 029 4112 818 tai sähköpostitse ulkomaiset.elakeasiat@etk.fi

Ruotsin eläkeviranomainen Pensionsmyndighet etsii tätä 74-vuotiasta, joka muutti Ruotsista 1982, ja muita eläkkeeseen oikeutettuja.

Pensionsmyndighetin tutkimuksen mukaan peräti 56 000 ulkomaalaiselle on kertynyt Ruotsissa nostamattomia eläkkeitä. Valtaosa joukosta, 42 prosenttia eli 23 500 ihmistä, on todennäköisesti suomalaisia. Pensionsmyndighet arvioi niin muun muassa nimistä.

Kaikkiaan näillä 56 000:lla on saatavia kolmen miljardin kruunun eli 340 miljoonan euron edestä. Saajat ovat syntyneet vuosina 1938–1948. He olivat Ruotsissa töissä 1960-luvun lopulla.

Nämä ihmiset ovat muuttaneet pois Ruotsista, eikä Pensionsmyndighetillä ole heidän osoitteitaan. Se on pyytänyt apua muun muassa Eläketurvakeskukselta.

"En yhtään ihmettele, että näitä Ruotsin eläkkeitä jää hakematta", toteaa Kuusankoskella asuva Untamo Askola.

Nyt 58-vuotias, työkyvyttömyyseläkkeellä oleva Askola paiski töitä akkutehtaalla Göteborgissa vuosina 1979–1990. Hänelle tieto Ruotsissa myönnetystä eläkkeestä tuli Kelasta vuonna 2008 pienenä yllätyksenä.

Eläkkeestä tuli melkoinen päänvaiva.

"Jouduin lähettämään helvetinmoisen nipun papereita Ruotsin sairaskassaan ennen kuin eläkettä alettiin maksaa."

Paperisodassa kului pari vuotta ennen kuin eläke tuli tilille. Ruotsalaista eläkettä oli kertynyt 544 euroa kuussa. Eläkehakemuksen käsittelyn ajalta kertynyt eläke maksettiin takautuvasti.

Kertamaksusta koituivat tuntuvat veromätkyt. Asumistuen Askola menetti kokonaan ja takautuvasti Ruotsin-eläkkeen vuoksi.

Keskimääräinen nostamatta jäänyt eläke on 3 676 kruunua eli 412 euroa kuussa, Pensionsmyndighet arvioi 522 ihmisen otoksen perusteella.

Suomalaisille tulossa olevat eläkkeet jäävät alle tämän, arvioi Eläketurvakeskuksen yhteyspäällikkö Tiina Kalske.

"Keskiarvo on noin 640 kruunua eli 70 euroa kuukaudessa. Summa voi vielä kasvaa asumiseen perustuvalla eläkkeen osalla, joka maksetaan suhteessa Ruotsissa asuttuun aikaan."

Eläkkeen kokoa selittää työsuhteiden lyhyys, sillä valtaosan pesti jäi muutamaan vuoteen. Toisaalta Ruotsi maksoi 1960-luvun lopulla eläkettä myös alle 23-vuotiaiden tekemästä työstä, toisin kuin Suomi vielä silloin.

Eläketurvakeskus törmää enää harvoin tilanteisiin, joissa ihminen ei tiedä Ruotsissa kertyneestä eläkkeestään eikä hae sitä, Kalske sanoo. Saadakseen eläkettä Ruotsissa on pitänyt työskennellä siellä ainakin kolme vuotta.

Vuoden 2013 lopussa eläkettä Ruotsista sai noin 48 000 suomalaista. Viime vuoden tilastoja ei vielä ole, mutta Ruotsiin lähti viime vuonna 72 prosenttia ulkomaille lähetetyistä eläkehakemuksista eli runsaat 6 200.

Keskimääräinen Ruotsin Suomeen maksama eläke on noin 340 euroa. Se voi vaikuttaa Suomen maksamaan sosiaaliturvaan, kuten asumistukeen, ja suomalaiseen eläkkeeseen.

Untamo Askolalle verottaja hyvitti lopulta liikaa perittyjä veroja. Silti Ruotsin-eläkkeeseen liittyvä verotuskäytäntö oli niin mutkikas, että Askola alkoi epäillä, kannattiko sitä hakea lainkaan.

Askola on keskustellut muidenkin Ruotsista eläkettä saavien kanssa ja kokemus on sama. Verottajan ja Kelan kanssa voi tulla eteen yllättäviä ongelmia.

"Mitä enemmän saa eläkettä Ruotsista, sitä enemmän vähennetään eläkettä ja etuisuuksia täällä", Askola päivittelee.

Hiljakkoin Askolalle tuli tieto myös Ruotsista tulossa olevasta kansaneläkkeestä. Sitä aletaan maksaa, kun hän täyttää 65 vuotta.

Askola toteaa, että eläkettä on ilmeisesti pakko hakea, koska Suomessa Kela kyllä tietää, jos on ollut ulkomailla töissä.

"Olen ottanut selville, ettei se vaikuta eläkkeeni määrään millään tavalla."

OIKAISU:
Uutisessa Ruotsissa kertyneistä eläkkeistä oli kaksi virhettä. Eläketurvakeskus ei käännä ruotsiksi tai muulla kielellä kirjoitettuja kyselyjä, vaan eläkkeen hakijan pitää tarvitessaan hankkia käännös itse. Ruotsissa ei myöskään tarvitse enää työskennellä kolmea vuotta saadakseen eläkettä.

Lauri Rotko
Untamo Askolalle Ruotsissa myönnetty eläke aiheutti muun muassa tuntuvat veromätkyt ja asumistuen menetyksen.
Untamo Askolalle Ruotsissa myönnetty eläke aiheutti muun muassa tuntuvat veromätkyt ja asumistuen menetyksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat