Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp käy tiukkaa taistoa Hämeessä – Kristillisten Päivi Räsänen saa jännittää tosissaan jatkopaikkaansa

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen HS
Sdp:n eduskuntavaaliehdokas Iisakki Kiemunki otti viime viikon maanantaina Reskan kävelykadulla Hämeenlinnassa kuvan Johannes Koskisesta (keskellä) ja roskia vapaaehtoisesti keräävistä Ilkka ja Kaija Erkkilästä.
Sdp:n eduskuntavaaliehdokas Iisakki Kiemunki otti viime viikon maanantaina Reskan kävelykadulla Hämeenlinnassa kuvan Johannes Koskisesta (keskellä) ja roskia vapaaehtoisesti keräävistä Ilkka ja Kaija Erkkilästä. Kuva: Heidi Piiroinen HS
Helsingin Sanomat käy ennen eduskuntavaaleja kaikissa Suomen vaalipiireissä. Vaalit ovat 19. huhtikuuta. Osa 8/13

Sdp:n vaalitapahtuma Hämeenlinnan Reskan kävelykadulla vetää väkeä nihkeänlaisesti. Ajoitus ei ole aivan ideaali, onhan maanantaiaamu ja kello kymmenen. Toisaalta tarjolla on ilmaista rokkaa ja vetonaulaksi on saapunut työministeri Lauri Ihalainen.

Säätä ei ainakaan voi syyttää, tuntuu kuin keväinen aurinko valaisisi koko kaupungin – pois lukien juuri tämän Sdp:n soppapisteen, jota varjostaa puoliksi autioitunut kauppakeskus Linna.

"Kaupungin keskustan tilaisuudet eivät oikein aina vedä. Lähiössä minulla oli viimeksi varmaan kolmesataa kävijää", sanoo ehdolla oleva kansanedustaja Tarja Filatov.

Häme on demareiden vahvimpia vaalipiirejä, mutta puolueen pitää painaa duunia kolmessa vuorossa, jotta se saa alueelta eduskuntaan nykyisen suuruisen edustuksen eli neljä kansanedustajaa.

Tavoite on viisi. Haave on entistä vaikeampi toteuttaa nyt, kun alueen ääniharava Johannes Koskinen on ilmoittanut lähtevänsä Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtajaksi Lontooseen.

"En testamenttaa ääniä kenellekään. Ihmiset osaavat valita itse", 7 603 ääntä viime vaaleissa kerännyt Koskinen sanoo.

Demareilla on luopuvien ehdokkaiden takia ainakin 17 000 koditonta ääntä, kun myöskään kansanedustaja Jouko Skinnari ja Hannele Rämö eivät ole enää ehdolla. Se on noin kolmannes puolueen kaikista viime vaaleissa saamista äänistä.

Nykyisistä ehdokkaista vahvoilla ovat Filatov ja miksei myös kansanedustaja Mika Kari. Muista paikoista taistelevat Jouko Skinnarin poika Ville Skinnari sekä Eero Vainio ja Iisakki Kiemunki. Vuosina 2003–2007 kansanedustajana toiminut Minna Lintonen yrittää kolmatta kertaa paluuta.

Koskista ovat äänestäneet todelliset puolueen peruskannattajat. Puolueessa pelätään, että he jäävät nyt kotiin äänestyspäivänä. Reskan äänestäjätapahtumassa keskusteluissa toistettiinkin näkemystä, että väistyvä eduskunta teki lopputöikseen kaikkensa vähentääkseen ihmisten äänestysintoa.

Edellisissä vaaleissa perinteisiä demariäänestäjiä siirtyi perussuomalaisten kannattajiin. Nyt perussuomalaisten imu on hiipunut niin, että todennäköisesti puolue saa Hämeestä kolmen sijaan vain kaksi edustajaa. Yksi syy on, että Hämeen vaalipiiristä edellisellä kerralla valittu ääniharava James Hirvisaari potkaistiin pois puolueesta ja hän perusti Muutos 2011 -puolueen. Hirvisaari on nyt ehdolla Uudellamaalla.

Harvalla ehdokkaalla on näissä vaaleissa yhtä jännittävä paikka kuin kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsäsellä, jonka läpimeno ei ole lainkaan varma, vaikka hän veti viime vaaleissa 7 003 ääntä. Puolueen kampanjaa kuvaillaan vaisuksi.

Keskusta on ollut pieni puolue Hämeessä, jossa asutus keskittyy Hämeenlinnan, Lahden ja Riihimäen kaltaisiin demareiden ja kokoomuksen hallitsemiin keskuksiin. Varmoja läpimenijöitä keskustassa ovat Sirkka-Liisa Anttila ja Juha Rehula. Keskustan 14:sta ehdokkaasta kymmenen on uusia, joten heidän äänisaaliinsa ennustaminen on vaikeaa.

Kokoomuksen puheenjohtajan ja pääministerin Alexander Stubbin linjaan kyllästyneiden ääniä voi siirtyä esimerkiksi Lahden seudulla keskussairaalajohtaja Martti Taljalle. Keskusta saa yhden lisäedustajan, jos puolueen yleisimu ehtii tarttua myös hämäläisiin.

Kokoomuksen pitää onnistua lähes kaikessa, jotta se saisi tavoittelemansa kolmannen kansanedustajan Hämeessä. Sanni Grahn-Laasonen ja Timo Heinonen uusivat jokseenkin varmasti valtakirjansa.

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekosen suosio takaa hänen läpimenonsa. Vihreillä ei ole nyt yhtään kansanedustajaa Hämeestä. Vuosina 1999–2011 kansanedustajana toiminut Kirsi Ojansuu-Kaunisto yrittää takaisin eduskuntaan. Kirsi Ojansuu-Kauniston aviomies on keskustan listoilta takaisin eduskuntaan pyrkivä Timo Kaunisto. Vihreiden pitää kuitenkin saada tuhansia ääniä lisää, jotta heiltä pääsisi yksi ehdokas läpi.

Hämeessä on perinteisesti ollut vahva jako Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen välillä.

Hämeenlinnasta on matkaa Lahteen alle sata kilometriä, ja jossakin siellä välissä on näkymätön piikkilanka-aita, jonka yli eivät äänet ole liikkuneet.

Kuvaavaa on, että vaikka keskusta sai edellisissä eduskuntavaaleissa vain 13,2 prosenttia alueen äänistä, se ei ole estänyt puoluetta pitämästä Etelä- ja Päijät-Hämeessä erillisiä piiritoimistoja.

Filatov sanoo, että Hämeessä ei oikein aina ymmärretä, että nämä ovat valtakunnalliset vaalit. "Mutta on tämä hiukan jo muuttunut", hän sanoo.

Samassa paikalle tulee forssalaisen demariehdokkaan Kaisa Lepolan kampanjatyöntekijä Mauri Jokinen.

"Kaisa on Forssan virallinen ehdokas", hän sanoo.

"Ei eduskuntavaaleissa ole sellaista kuin alueen virallista ehdokasta", Filatov naurahtaa hiukan väkinäisesti.

Jokinen alkaa vitsailla puolitosissaan, miksi on.

"Siinä näet. Ehkei mikään olekaan muuttunut", Filatov sanoo.

Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.

OIKAISU 24.3. Uutisessa kirjoitetaan että "kokoomuksen pitää onnistua lähes kaikessa, jotta se saisi tavoittelemansa kolmannen kansanedustajan Hämeessä". Kokoomuksella on kolme kansanedustajaa, ja puolue yrittää neljää. Oikeammin virkkeen olisi pitänyt kuulua, että "kokoomuksen pitää onnistua lähes kaikessa, jotta se saisi kolme kansanedustajaa Hämeessä".

OIKAISU: Kansanedustaja James Hirvisaari perusti Muutos 2011 -eduskuntaryhmän, ei Muutos 2011 -puoluetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat