Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikunta vähentää iäkkäiden kaatumisia

Tasapainoa, ketteryyttä ja voimaa kannattaa harjoittaa, vahvisti suomalaisnaisilla tehty tutkimus

Kotimaa
 

Liikunta näyttää olevan tehokas keino vähentää iäkkäiden kaatumisia, jotka johtavat loukkaantumiseen. Tämän totesi UKK-instituutin erikoistutkija Kirsti Uusi-Rasi kaksivuotisessa tutkimuksessaan, jonka tulokset ilmestyivät Yhdysvaltain lääkäriseuran lehdessä Jama Internal Medicine.

Iän karttuminen haurastuttaa kehoa, eikä ikäihminen kestä kaatumista niin kuin nuorempi. Yli 85-vuotiaiden kaatumisista koituu yli 10 000 sairaalajaksoa vuodessa, kun 65–74-vuotiaista vain 2 000, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen parin vuoden takainen opas.

Pahimmillaan kaatuminen voi johtaa siihen, että aiemmin kotona pärjännyt ihminen päätyy laitospotilaaksi loppuiäkseen. Kaatumiset liittyvät myös kuolemiin: 77 prosenttia yli 65-vuotiaiden naisten kuolemaan päättyneistä tapaturmista aiheutui kaatumisesta, ja miestenkin tapaturmakuolemista 65 prosenttia.

Rasin tutkimuksessa oli mukana runsaat 400 naista, jotka olivat 70–80-vuotiaita ja asuivat kotona. Heidät jaettiin neljään ryhmään, joissa syötiin d-vitamiinia tai lumelääkettä ja harrastettiin tai oltiin harrastamatta liikuntaa.

Liikunta tarkoitti ohjattua liikuntaa ryhmässä. Tavoite oli kehittää etenkin tasapainoa, ketteryyttä ja voimaa.

D-vitamiini ei yksistään auttanut, mutta liikunta kyllä. Loukkaantumiset vähenivät puoleen liikuntaryhmässä olleilla, ilman d-vitamiinia tai sen kanssa.

Liikuntaryhmässä olleiden naisten lihasvoima kasvoi ja tasapaino parani.

"Liikunta saattaa olla tehokkain tapa estää loukkaantumiseen johtavia kaatumisia", Uusi-Rasi sanoi Jamalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat