Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkulasten aurinkolaseissa erityisen tärkeää on mukavuus

Professori suosittelee lapsille aurinkolaseja enemmän mukavuus- kuin terveyssyistä

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Rasmus Tourunen ei pitänyt aurinkolasien sovittamisesta.
Rasmus Tourunen ei pitänyt aurinkolasien sovittamisesta. Kuva: Markus Jokela HS

Vaunuissa köllöttelevä Rasmus Tourunen, viisi kuukautta, vähän protestoi, kun äiti Elina Tourunen kokeilee hänelle joustavasankaisia aurinkolaseja.

"Olemme lähdössä Ylläkselle laskettelemaan, ja ensimmäisiä aurinkolaseja tarvitaan myös kesää varten. Rasmus kulkee paljon kantorepussa, ja aurinko paistaa häntä selkeästi silmiin", Elina Tourunen kertoo.

Lasten aurinkolasien kysyntä on ollut viime viikkoina vilkasta. Osa väreistä on tällä hetkellä kaupan telineestä loppu.

"Vanhemmat tiedostavat, että ultraviolettisäteily on haitallista, ja pienten lasten silmät ovat sille herkkiä", sanoo myymäläpäällikkö Mirja Ortia Helsingin Kampin Instrumentariumissa.

Fakta

Mukavuus on lapselle tärkeintä

 Aurinkolaseissa pitäisi olla eurooppalaisista laatukriteereista kertova CE-merkki. Lasit suojaavat tällöin uv-säteilyltä sataprosenttisesti.

 Aurinkolasien istuvuus on tärkeä. Kehykset saisivat olla taipuisat. Lapsi ei käytä laseja, jos ne tuntuvat ikävältä.

 Kuminauhat pitävät lasit paikallaan vilkkaassa menossa, eivätkä ne katoa liikkuvalta lapselta.

Pienten lasten silmät suodattavat ultraviolettisäteilyä huonommin kuin aikuisen, jolloin säteilyä pääsee silmänpohjaan asti.

Tällä voi olla pientä osuutta myöhemmällä iällä ilmaantuvaan silmänpohjan ikärappeumaan ja kaihiin, sanoo silmätautiopin professori, Hyksin Silmäklinikan ylilääkäri Tero Kivelä .

Silmäsairaudet puhkeavat kuitenkin yleensä vasta keski-iän jälkeen, joten yksilön kohdalla on mahdotonta osoittaa, että aurinkolasien puuttuminen lapsuudessa aiheuttaisi terveyshaittaa. Ultraviolettisäteilyn riski lapsen silmille on suurempi esimerkiksi Välimeren kuin Suomen leveysasteilla.

"Huomattavasti ultraviolettivaloa suurempi merkitys [silmänpohjan rappeuman ehkäisyssä] on sillä, että pysyttelee normaalipainoisena eikä tupakoi", Kivelä sanoo.

Kivelä suosittelee pikkulapsille aurinkolaseja enemmän mukavuus- kuin terveyssyistä. Lasta ei kannata ainakaan pakottaa käyttämään laseja.

"Toisaalta aurinkolasien käytöstä ei ole mitään vaaraa. Turha sitä on siristellä, jos niillä pystyy katsomaan mukavammin."

Kaikissa Suomessa myytävissä aurinkolaseissa pitäisi olla CE-merkki, mikä tarkoittaa, että lasit suojaavat ultraviolettisäteilyltä lähes sataprosenttisesti. Kivelän mukaan lasit ovat tässä mielessä yhtä hyvät, ostaa ne sitten marketista tai optikkoliikkeestä.

"Jos lasit ovat halvat, kehykset eivät ole niin kestävät ja saranat voivat hajota."

Suomen optisen alan yhdistyksen toimitusjohtajan Panu Tastin mukaan markettilasit suojaavat uv-säteiltä, mutta niiden optiikassa voi olla ongelmia.

"Halvat linssit voivat aiheuttaa kuvaan vääristymiä. Vertaisin asiaa siihen, mitä merkitystä on sillä, jos kävelemään opetteleva lapsi laitetaan kulkemaan millä kengillä tahansa."

Tasti suosittelee aurinkolaseja pikkulapsille sekä terveyssyistä että siksi, etteivät he pysty rattaissa istuessaan vaikuttamaan auringon häikäisyyn esimerkiksi vaihtamalla kadun puolta.

"Lapsi haluaa käyttää aurinkolaseja, jos ne tuntuvat hänestä hyvältä", Tasti sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat