Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereen karmiva ihmiskauppatapaus – tällaista elämää ”perhe” eli

Pirkanmaan poikkeuksellinen ihmiskauppatapaus herättää runsaasti kysymyksiä. HS etsi vastauksia.

Kotimaa
 
Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion johtopäätöksistä käy ilmi, että oikeuden mukaan nainen saatettiin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Syytetyt kiistivät ihmiskauppasyytteet.
Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion johtopäätöksistä käy ilmi, että oikeuden mukaan nainen saatettiin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Syytetyt kiistivät ihmiskauppasyytteet.

Mistä on kyse?

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina keski-ikäisen miehen ja hänen tyttärensä muun muassa törkeästä ihmiskaupasta. Tuomion mukaan nuorta naista pidettiin vankina yli neljä vuotta ja hän synnytti kolme lasta. Neljäs syntyi, kun hän oli vapautunut.

Fakta

Ihmiskaupasta vähän tuomioita

 Ihmiskaupparikoksista on toistaiseksi vähän oikeuskäytäntöä Suomessa.

 Ihmiskaupasta tai törkeästä ihmiskaupasta on annettu kymmenkunta tuomiota. Suurin osa niistä on koskenut seksuaalista hyväksikäyttöä.

 Ihmiskauppalainsäädäntö on ollut voimassa kymmenen vuotta.

 Ihmiskaupasta voidaan tuomita vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta. Törkeän ihmiskaupan rangaistusasteikko on kahdesta kymmeneen vuotta vankeutta.

Mies tuomittiin kolmen vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen. Tyttären tuomio oli kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta.

Miten kaikki alkoi?

Uhri ja tytär tapasivat netissä alkuvuodesta 2010, minkä jälkeen nainen tapasi myös isän.

Tapaamisesta alkoi neljä vuotta kestänyt yhdessä asuminen useissa eri kaupungeissa.

Mies perusteli oikeudessa, että kyse olisi ollut avioliittoon verrattavasta "romaniavioliitosta", joka alkaa naisen "ryöstöllä".

Miten isä ja tytär pystyivät pitämään naista niin pitkään vallassaan?

Lääkärinlausunnon mukaan nainen oli ikäistään kehittymättömämpi ja helposti johdateltavissa. Suhteen alussa naisen vanhemmat olivat hänestä huolissaan ja tulivat poliisin kanssa kolmikon luokse, mutta nainen ei vielä tällöin halunnut pois tilanteesta.

Myöhemmin hän olisi halunnut lähteä, mutta uhkailu ja väkivalta alistivat naisen niin, ettei hän enää uskonut voivansa päästä pois heidän vallastaan. Hän ei uskaltanut puhua asiasta edes sairaalassa.

Vanhemmat yrittivät saada kontaktia uhriin myös myöhemmin, mutta mies esti yhteydenpidon ja uhkasi sekä vanhempia että uhria.

Miten nainen vastusti tilannetta?

Nainen yritti alkuvaiheessa karata miehen ja tyttären luota muutaman kerran, mutta yritykset johtivat pahoinpitelyyn. Nainen ei koskaan saanut kulkea yksin. Joko mies, tytär tai joku miehen muista lapsista oli hänen seurassaan.

Tuomion mukaan uhrilla ei ollut puhelinta eikä mahdollisuutta käyttää nettiä.

Hän ei käynyt neuvoloissa tai sairaalassakaan yksin, sillä tytär oli aina mukana. Nainen yritti myös itsemurhaa, minkä jälkeen mies taas pahoinpiteli hänet.

Mikä oli motiivi?

Oikeus ei löytänyt muuta syytä kuin sen, että mies halusi ottaa uhrin valtaansa.

Mitä tiedetään neljän vuoden aikana vietetystä "perhe-elämästä"?

Isä ja tytär eivät käyneet töissä. Lapsilisät menivät tilille, johon uhrilla ei ollut käyttöoikeutta. Oikeuden mukaan rahoja myös käytettiin ainakin osin lasten elinkustannuksiin. Nainen teki kotitöitä ja hoiti lapsia.

Asunto vaihtui usein. Jatkuva muuttaminen saattoi tuomion mukaan liittyä isän ja tyttären rikolliseen elämäntapaan. Isä oli etsintäkuulutettu Ruotsissa.

Miten tilanteeseen suhtauduttiin neuvolassa ja sairaalassa?

Yksi terveydenhoitaja piti naista pelokkaana ja mistään tietämättömänä, mutta huoli väheni, kun naiset kertoivat, että lapsesta tultaisiin huolehtimaan koko perheen voimin.

Hoitaja yritti synnytyksen jälkeen kymmeniä kertoja tavoitella naista.

Tilanne jatkui samanlaisena seuraavien raskauksien ja synnytysten aikana: naista pidettiin vaisuna samalla kun siskoksi esittäytynyt nainen hoiti puheet.

Sosiaalitoimisto oli ilmoittanut neuvolaan, että naisista pitää ilmoittaa poliisille, kun nämä tulevat taas. Naiset eivät kuitenkaan palanneet.

Tapaus paljastui vasta, kun nainen oli raskaana neljättä kertaa, neuvolassa huolestuttiin ja tehtiin lastensuojeluilmoitus. Poliisi ja lastensuojeluviranomaiset alkoivat selvittää asiaa ja menivät ilmoitettuun osoitteeseen.

Tämän jälkeen uhri alkoi kertoa tilanteestaan.

Miten on mahdollista, että lasten äidiksi voitiin ilmoittaa väärä nainen?

Ensimmäisellä neuvolakerralla nainen kertoi hukanneensa henkilötodistuksensa. Hän esiintyi tyttären nimellä. Tytär oli myös aina itse mukana tapaamisissa. Määräys tuli mieheltä.

Tieto väärästä henkilöllisyydestä päätyi sellaisenaan väestötietojärjestelmään kolmen lapsen kohdalla. Neljäs lapsi syntyi, kun nainen oli jo vapautunut. Yksi lapsista on viety äidiltä eikä hänen olinpaikkaansa tiedetä. Mies tuomittiin tästä syystä myös lapsikaappauksesta.

Oliko kyse myös seksuaalirikoksista?

Tutkinnanjohtaja Hannu Kallioniemi sanoo pohtineensa olosuhteita ja nimikkeitä pitkään syyttäjän kanssa, mutta ei voi avata salassapidon vuoksi tilannetta tarkemmin. Erillisiä seksuaalirikosnimikkeitä ei siis tuomiossa ollut.

Syyttäjä Leena Koivuniemi sanoo, että asia sisältyy ihmiskauppasyytteeseen eli ihmisarvoa alentaviin oloihin.

Liittyykö romanikulttuuri siihen, että tapaus ei paljastanut aiemmin?

Uhri kertoi oikeudessa, että mies oli estänyt häntä olemasta yhteydessä vanhempiinsa romanikulttuuriin vedoten. Mies taas väitti, että sukujen välillä olisi ollut verikostoasia. Oikeus ei kuitenkaan löytänyt siitä näyttöä.

On myös tutkimusnäyttöä siitä, että romaninaisten kokema väkivalta jää vielä helpommin piiloon kuin valtaväestön. Asiaa tutki sosiaali- ja terveysministeriö vuonna 2013.

Tutkimuksen mukaan osin syynä ovat romanikulttuuriin liittyvät piirteet ja osin viranomaisten osaamattomuus.

Tutkimuksessa selvisi, että avun hakemista vaikeuttavat yhteisön kontrolli ja reaktiot. Naisilla on pelkoa esimerkiksi siitä, että väkivallasta kertominen tai viranomaisiin tukeutuminen saattavat johtaa sukujen väliseen konfliktiin.

Romaninainen on myös hierarkiassa miehen alapuolella, mikä tuo miehelle mahdollisuuden käyttää asemaansa väärin. Osa naisista pelkää perinteiden vuoksi esimerkiksi lasten menettämistä erotilanteessa.

Tutkimuksen mukaan viranomaiset tarvitsisivat runsaasti lisää tietoa romanikulttuurista, jotta piiloteltua väkivaltaa osattaisiin tunnistaa. Myös tukipalveluita tulisi parantaa.

Miten tuomio suhteutuu nykyiseen oikeuskäytäntöön?

Ylitarkastaja Maija Koskenoja Kansallisen ihmiskaupparaportoijan toimistosta kertoo, että tuomiossa herättää huomiota sekä rangaistusten että korvausten alhaisuus.

Koskenojan mukaan uhrille määrätyt 15 000 euron kärsimyskorvaukset ihmiskaupasta ovat alhaiset vallitsevaan oikeuskäytäntöön nähden.

Tuomiossa oli katsottu, että tekijän tarkoituksena oli ollut saattaa uhri ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Koskenojan mukaan merkille pantavaa on, että tuomiosta ei tule ilmi, onko tutkintaa kohdistettu myös mahdollisiin seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkauksiin.

Mahdolliset seksuaalirikokset eivät sisälly ihmiskauppanimikkeeseen, vaan ne tulee aina tutkia, syyttää ja tuomita erikseen, ihmiskaupan ohella.

Ihmiskaupparaportoija pitää huolestuttavana sitä, että tuomion mukaan viisi terveydenhuollon ammattilaista oli havainnut varoitusmerkkejä, mutta tilanteeseen ei osattu puuttua.

Miten juttu nyt jatkuu?

Syyttäjän mukaan rangaistus olisi voinut olla kovempikin. Hän ratkaisee torstaihin mennessä, valittaako hovioikeuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat