Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa paljon korkeakouluja

Kansainvälinen asiantuntijaryhmä lisäisi opiskelijoiden liikkuvuutta korkeakoulujen välillä

Kotimaa
 
Seppo Samuli Lehtikuva
Krista Kiuru
Krista Kiuru Kuva: Seppo Samuli Lehtikuva

Opetusministeriön tilaama kansainvälinen selvitys pitää Suomen korkeakoulujen määrää suurena verrattuna asukaslukuun. Muuten selvitys pitää järjestelmää hyvin toimivana.

Koulujen suuren määrän vuoksi raportti suosittelee korkeakouluille yhteistyön syventämistä.

Fakta

Muissa maissa vähemmän korkeakouluja

 Suomessa on 14 yliopistoa ja 24 ammattikorkeakoulua eli 6,9 korkeakoulua miljoonaa asukasta kohden.

 Irlannissa on 7 yliopistoa ja 14 ammattikorkeakoulua eli 4,6 korkeakoulua miljoonaa asukasta kohden.

 Tanskassa on 8 yliopistoa ja 16 ammattikorkeakoulua eli 4,2 korkeakoulua miljoonaa asukasta kohden.

 Hollannissa on 14 yliopistoa ja 37 ammattikorkeakoulua eli 3,0 korkeakoulua miljoonaa asukasta kohden.

 Sveitsissä on 2,6 korkeakoulua miljoonaa asukasta kohden.

Etukäteen oli uumoiltu, että asiantuntijaryhmältä tulisi suoraviivainen kehotus purkaa niin sanottu duaalimalli. Se tarkoittaisi ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen omien roolien häivyttämistä ja jopa niiden yhdistämistä.

Raportti saikin tuoreeltaan kiitosta maltillisuudesta ja monipuolisuudesta – etenkin ammattikorkeakouluväeltä.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene on kansainvälisen asiantuntijaryhmän kanssa samaa mieltä siitä, että duaalimallin tulkinnassa tulisi suosia joustavuutta.

"Ammattikorkeakouluille ja yliopistoille tulisi lainsäädännön avulla sallia sektorirajan yli menevä yhteistyö ja jopa yhdistymiset, jos alueiden erilaiset tarpeet ja tilanteet tällaista ratkaisua tukevat", Arene sanoo.

Yliopistopuolelta ehdotuksia kommentoi esimerkiksi Tieteentekijöiden liitto, jonka mukaan niiden pohjalta ei kannata ryhtyä säätämään kokonaan uusiksi vielä melko tuoreita yliopisto- ja ammattikorkeakoululakeja.

Puheenjohtaja Petri Koikkalaisen mukaan on hyvä, että raportista puuttuvat kotimaisen keskustelun ääriehdotukset, joissa muutettaisiin koko korkeakoulujärjestelmä ja lainsäädäntö heti ja laukkautettaisiin suuri osa korkeaouluista.

Ammattikorkeakoulujen opiskelijoita edustava Samok on tyytyväinen myös siihen, että työryhmä korosti opiskelijoiden liikkuvuuden helpottamista eri korkeakoulumuotojen välillä.

Opetusministeri Krista Kiuru (sd) antoi heti tukensa alueellisille kokeiluille sekä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen omaehtoiselle yhteistyölle.

Lainsäädännöllisiä yhteistyön esteitä tulee ministerin mielestä purkaa.

Opetusministeriön tilaaman selvityksen oli koonnut monikansallinen Technopolis Group. Kaikkiaan asiantuntijaryhmä antoi seitsemän suositusta.

Alueellisten kokeilujen ja omaehtoisen yhteistyön lisäksi Kiuru piti tarkoituksenmukaisena suosituksena sitä, että opiskelumahdollisuuksia joustavoitettaisiin korkeakouluissa.

Se tarkoittaisi sitä, että korkeakoulusta toiseen olisi nykyistä helpompi siirtyä maan sisällä. Myös opintosuuntaa korkeakoulussa tulisi olla helpompi vaihtaa.

Asiantuntijaryhmä suositti muun muassa, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tulisi täyttää samat laatukriteerit.

Aluevaikuttavuus ei saisi olla erityinen "tulostavoite" ammattikorkeakouluissa, vaan niissäkin tulisi ensisijaisesti nostaa etusijalle opetuksen ja tutkimuksen laatu.

Muista maista ryhmä tarkasteli Tanskaa, Sveitsiä, Irlantia ja Hollantia. Niissä kaikissa on Suomen tapaan duaalimalli eli erikseen on sekä yliopistoja että ammattikorkeakouluja.

Tosin kansallisissa malleissa on myös eroja, joten yhtä eurooppalaista mallia ei ole.

Näistä maista vain Irlannissa on kaavailtu ammattikorkeakoulujen muuttamista yliopistoiksi.

Hollannissa ja Sveitsissä yksittäisiä korkeakouluja on yhdistynyt niin, että niillä on silti alueellisia toimipisteitä. Vastaavaa mallia työryhmä suosittelee myös Suomeen.

Vertailu osoittaa, ettei muissakaan maissa opiskelijoiden siirtyminen valitulta opintopolulta toiselle ole helppoa.

Hollannissa jotkut yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat jopa muodostaneet konsortioita helpottaakseen opiskelijoitten liikkumista, mutta raportin mukaan vain yksi niistä on osoittautnut onnistuneeksi.

Korkeakoulujen fuusioihin asiantuntijaryhmä kehottaa ottamaan mallia myös naapurimaista, kuten Tanskasta ja Norjasta.

Tampereella suunnitteilla olevaa kolmen korkeakoulun sulautumista työryhmä pitää lupaavana ja kopioimisen arvoisena mallina muuallekin. Hallituksen tulisi työryhmän mukaan varmistaa, ettei yhteistyölle tai fuusiolle ole esteitä, ja tukea sitä myös taloudellisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat